Увійти · Зареєструватися
 
Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Микола Рябчук / Микола Рябчук про премію Шевельова й есеїстику

Микола Рябчук у рамках радіомарафону “Євромайдан онлайн”:

- Вручення премії імені Юрія Шевельова – елемент того, що відбувається на євромайдані. Організації, які цю премію застували, та й сама постать Юрія Шевельова є символами певної непокори.

- Ідея створити цю премію за есеїстику витала в повітрі з двох причин. Рівень української есеїстики за останні роки дуже піднісся, і треба було це якось інституціоналізувати. По-друге, сама постать Юрія Шевельова заслуговує уваги – злим генієм для привернення уваги до Шевельова виступив Добкін.

- Переможці втілюють дуже різну есеїстику. Письменник Тарас Прохасько – пише таку монтенівську есеїстику. Історик Андрій Портнов пише так, як писав сам Шевельов – це наукова есеїстика, але їй властива суб’єктивність вченого, гра з матеріалом.

- Вибух есеїстичної творчості після падіння комунізму – не випадковий. Без свободи нема есеїстики. В комуністичну добу у підпіллі жила публіцистика, есеїстики не існувало. А сьогодні есеїстика існує через колумністику – колонки сьогодні пишуть найкращі письменники.

- Добра есеїстика, на відміну від публіцистики, ніколи не є однозначною. Добрий есей досліджує багатозначність світу, багатозначність явищ. Про це, отримуючи премію, добре сказав Тарас Прохасько. Він сказав, що для нього есей є можливістю показати зв’язок усіх речей між собою.

Джерело: Ірина Славінська на Facebook
 

Джерело: <a href="http://litakcent.com/2013/12/20/mykola-rjabchuk-pro-premiju-shevelova-j-esejistyku/">ЛітАкцент</a>

 
 

Додав ceny bab 20 грудня 2013

Автори пов'язані с новиною

Ірина Славінська

 

Коментарi

25 грудня 2013

друзі, якшошо, джерело не я, а ФБ Громадського радіо + оригінальне аудіо з інтерв'ю отут https://soundcloud.com/hromadske-radio/19-30-18-12-13

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска