Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Культура / Підсумки-2013 у культурі: від Івана Сили до Майкла Щура

Для України 2013-й рік не став проривним у плані культури, хоча цікавих подій та явищ не бракувало. Українські письменники отримували закордонні премії, до України з'їжджалися кіномитці з усього світу, а іноземні мови збагатилися словом "майдан", остаточне значення якого ще й досі не до кінця зрозуміле самим українцям.

ВВС Україна пропонує з відстані часу поглянути на кілька найяскравіших подій року, що минає.

  • Явища
  • Події
  • Клацнути"Іван Сила"
  • Клацнути"Параджанов"
  • Клацнути"Гич оркестр"
  • КлацнутиМайкл Щур і АЄОА
  • КлацнутиКультурний "Майданчик"

"Іван Сила"

Іван Сила

"Іван Сила" - фільм про забуту українську історію

У жовтні в прокат вийшов біографічний фільм про українського силача Івана Фірцака – простого сільського хлопця, який став цирковим артистом, об'їздив пів-Європи і в 1928 році був визнаним найсильнішою людиною планети.

Головну роль зіграв цирковий атлет Дмитро Халаджі, чемпіон України з паверліфтингу.

"І попри не завжди досконалу акторську гру (що можна пробачити дебютанту), фільм завдяки Халаджі випромінює справжню силу", - пише кореспондент ВВС Україна Ольга Радомська, яка бачила прем'єру.

"Це фільм про забуту українську історію. Китайці дотепер знімають десятки фільмів про Брюса Лі. Нам теж є, ким пишатися, – той же Іван Піддубний, Іван Фірцак і багато інших. Але ми чомусь ховаємо це, десь це в нас закопане, зарите", - сказав актор.

Режисером картини став Віктор Андрієнко, відомий завдяки "Шоу довгоносиків".

"Параджанов"

У жовтні на екрани вийшла ще одна біографічна стрічка – "Параджанов", про знаменитого вірменсько-українського кінорежисера Сергія Параджанова.

Картину висували на Оскар у номінації "найкращий фільм іноземною мовою".

Фільм потрапив до "короткого списку" з 75 кінокартин, однак у грудні стало відомо, що його не буде серед п'яти номінантів, яких оголосять на початку наступного року.

У 2014 році відзначатимуть 90-річний ювілей режисера Параджанова.

"Гич оркестр"

Одне з музичних відкриттів року, що минає, - львівський етно-рок "Гич оркестр" на чолі з вокалістом Мар'яном Пирожком.

Гурт з восьми хлопців у характерний і поки що не схожий ні на кого спосіб виконує пісні на слова українських поетів: Павла Тичини, Володимира Сосюри та на свої власні.

"Якщо у Львова мають бути офіційні репрезентації, то нехай це буде "Гич"

Андрій Бондаренко, zaxid.net

У самому Львові, за межами якого гурт поки що не надто відомий, музикантів уже іноді намагаються представити як чергову туристичну візитівку свого міста – поруч з багатою архітектурою, химерними кав’ярнями та відносно демократичною місцевою владою.

"Якщо у Львова мають бути офіційні репрезентації, то нехай це буде "Гич". Якщо у Львові вздовж вулиць мають стояти білборди, то нехай це буде білборд з дивною вусатою жіночкою. Тоді я більш-менш спокійний за своє місто. Чому? Тому що так Львів стає набагато більшим, ніж раніше", - написав дописувач порталу zaxid.net Андрій Бондаренко.

Поки що гурт видав лише один запис, який називається "Півальбома".

Майкл Щур і АЄОА

В Україні з'явилося перше регулярне комедійне шоу на YouTube з гіркуватим присмаком політичної сатири. Як і багатьом схожим закордонним проектам, українському не бракує жартів на межі з пристойністю, які навряд чи готовий показувати навіть найліберальніший телеканал.

Автор тележурналу-дайджесту "Але є одне "але". Скорочено АЄОА" – журналіст Майкл Щур, який носить традиційні вуса в стилі "Україна плаче", розмовляє українською з "канадійським" акцентом і завжди одягнений в охайну вишиту сорочку.

За новинними випусками АЄОА стоїть вигадане "Телебачення Торонто".

Серед фірмових витівок Майкла Щура – пісня "Гітарний перебор" про життя такого собі Віті, у якого є "зі шкіри страуса мешти", а також інтерв'ю-розіграш з депутатом Олегом Ляшком.

Найновіший на сьогодні і один з найпопулярніших випусків шоу АЄОА записаний на тлі бійців Внутрішніх військ біля адміністрації президента і присвячений подіям довкола Євромайдану.

Культурний "Майданчик"

Євромайдан

Євромайдан став вибухом сучасного фольклору

Сам Майдан, попри свою наскрізну політичність, теж став культурним явищем, або, скоріше, майданчиком для культурних явищ. Потужна хвиля народного гніву спровокувала не менш потужну хвилю народної творчості – нецензурованої, часто талановитої, іноді наївної, але безумовно щирої і справжньої.

Візитівкою Євромайдану стали фотокадри з чоловіком, що грає на піаніно перед шеренгою силовиків зі щитами.

На київському Майдані проводять фотовиставки, дають сцену молодим музикантам, співають народні пісні, заліплюють вертикальні поверхні сатиричними віршами і карикатурами та знімають документальні фільми.

Протестний рух збагатив також і мову. Слово "тітушки", яким позначають оплачених провокаторів-спортсменів, ввійшло в електронний словник українського сленгу та до Вікіпедії.

Джерело: ВВС Україна

 
 

Додав nady 26 грудня 2013

Про автора

Розділ "Культура" містить інформацію, яка не може бути віднесена до конкретного Автора і стосується подій української культури.

Автори пов'язані с новиною

Гич Оркестр

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска