Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Сергій Жадан Інстаграм (2014 р.) 3.19 Mb
Сергій Жадан Закачати альбом "Зброя пролетаріату" (2012 р.) (zip-альбом) 75.91 Mb
Сергій Жадан Зброя Пролетаріату (2012 р.) 7.51 Mb
Сергій Жадан Білі люди (feat Ю.Єфремов, А.Кириченко) 2013 р. 5.93 Mb
Сергій Жадан Боксери (разом із "Собаками у космосі", 2008 р.) 4.13 Mb
Сергій Жадан Радість - це те, що дається з боєм (Жадан & Бабкин & Состояние души) (live in Черчіль, 2012) 5.23 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / Сергій Жадан / Мені дуже хотілося після "Ворошиловграда" написати щось харківське

Письменник Сергій Жадан днями презентуватиме нову книгу "Месопотамія", яку серед своїх творів він вважає "найбільш харківською". У книзі - дев'ять історій, тісно пов'язаних з подіями, що відбулися у Харкові.

Кореспондентові Укрінформу письменник розповів про події та головних героїв, описаних у новому творі.

- Сергію, чому назва книги - "Месопотамія"?

- Ідея така, що Харків же лежить між двома річками, тобто на півострові. З одного боку - ріка Лопань, з іншого - Харків (річка. - Авт.). Це як Межиріччя, як Месопотамія. Місто на горі. Мені дуже хотілося після книги "Ворошиловград" написати щось харківське.

- До речі, про "Ворошиловград". Знаю, що за цією книгою невдовзі зніматиметься художній фільм.

- Так, зараз саме працюємо над екранізацією "Ворошиловграда". Якщо все буде нормально, то влітку почнемо знімати. Це буде повноцінний ігровий фільм, до двох годин. Уже є чорновий сценарій, написаний режисером Ярославом Лодигіним, я його зараз авторизую. Ми там змінюємо деякі сюжетні лінії, деяких персонажів прибираємо, деяких вводимо.

- Повернімося до "Месопотамії". Про що ця книга?

- Вона про Харків, про ці райони, де ми зараз (центр міста. - Авт.). Усі події відбуваються між вулицями Пушкінською і Шевченка. От на тому схилі й живуть герої. Я навіть думаю, що буду водити екскурсії за цією книгою, тому що там багато будинків, які конкретно впізнаються.

Книга складається з двох частин. Перша - це проза, дев'ять історій про людей, які живуть у навколишніх кварталах. Герої з одного оповідання переходять в інше. Друга частина - вірші, які коментують прозу. Там ті ж самі герої, ті ж ситуації.

- У які роки розгортаються події, описані у книзі?

- У наш час, умовно кажучи - рік тому, за нової влади. Це чітко простежується.

- Реальні ситуації в Харкові вплинули на сюжет книги?

- Якоюсь мірою так, але це не політична книга. Там не згадуються прізвища наших політиків, назви фірм чи політичних партій, але там є атмосфера. Скажімо, одна з історій починається з того, що головного героя застрелили на вулиці. Всі персонажі говорять, що повертаються 90-ті роки. Це те, чого не було в двотисячних роках, але що ми зараз бачимо: постійні напади на інкасаторів, стрілянина на вулицях час від часу. Тобто те, що було в 90-х роках і, на жаль, повернулося.

- На чому грунтується сюжет нової книги?

- Вона дуже лірична, там особисті історії дев'яти персонажів. Зазвичай усе стосується любові. Всі сюжети світової літератури діляться на два типи: про любов і про війну. Тут більше сюжетів про любов. Але разом з тим, це стосується і народження, і смерті, і вірності.

- Головні герої книги: хто вони?

- Це прості харків'яни, бізнесмени, юристи, працівники майстерень. Тобто це middle-class (середній клас. - Ред.), люди середнього віку. Мої герої дорослішають разом зі мною.

- Як довго писали?

- Приблизно півтора року.

- Коли та де презентуєте книгу?

- Вона уже віддрукована. Презентація відбудеться в Харкові цього тижня. Думаю, що зробимо автограф-сесію в одній із книгарень, а потім - презентуємо в інших містах.

Анатолій Мажора, ХАРКІВ. 20 січня 2014 року, Укрінформ

 
 

Додав nady 22 січня 2014

Про автора

Сергій Жадан (народився 1974 р.) — поет, прозаїк, перекладач, есеїст, органзіатор літературних фестивалів, рок-концертів, театралізованих перфоменсів та акцій громадянської непокори. Автор кількох книжок віршів та прози. Живе і працює в&nb

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска