Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Галереї Товари Інформація

Автори / # Євромайдан / Художники, які малюють Євромайдан і його Героїв

Медики виносять із-під куль поранених, ІТ-спеціалісти організовують спеціальні намети з інтернетом для активістів, музиканти пишуть пісні, щоб підтримувати дух мітингувальників, художники пишуть картини. Хтось допомагає фінансово, хтось приносить одяг, харчі, медикаменти.  

Саме останні події в країні спровокували цей неабиякий сплеск активності у всіх сферах колись спокійного життя українців. Тисячі громадян долучаються до подій, які відбуваються в центрі столиці та регіонах. І кожен робить це як може.

"Духовні кулі та етичні "коктейлі Молотова" - саме так художниця назвала роботи митців на тему Євромайдану. Українські художники теж не лишилися осторонь подій у країні і багато хто з них уже встиг "увінчати" події зими 2014-го в своїх творах.

INSIDER зібрав найяскравіші роботи українських художників на тему Євромайдану та поцікавився про їхнє ставлення до силового спротиву, і роль культурного протесту в революції.

 

Сашко Ком'яхов

"Я вирішив "увінчати" Євромайдан, бо намагаюся робити те, що мені подобається і хвилює. Багатьох це підбадьорює і, можливо, висмикує трошки з потоку стресових новин.

У нашій ситуації силовий спротив - погано, але правильно. Вважаю, що не можна узагальнювати по типу "Сирія - не Сирія". Треба розглядати кожен окремий випадок.

Про мистецтво. Музика дуже важлива. Щодо образотворчого мистецтва - нинішня влада, вважаю, вбила карикатуру. Вони (влада) самі є карикатурою на людей і це не смішно. Тому рулить дизайн. Емблема, плакат, написи, інфографіка - це допомагає. Портрети і навіть пейзажі Майдану підбадьорюють людей".

 

Карикатуриста Юрія Журавля хтось знає перебусім як музиканта, а от про його хист до малювання знають не всі. Юрій - талановитий карикатурист, який теж не зміг пройти осторонь подій, що відбуваються зараз у країні. Серед його добірки є не тільки позитивні герої майдану, а й карикатури на опозиціонерів. 

"Чесно кажучи, не малюю, щоб залишилось в історії. Я просто відтворюю свої думки. Мій гострий олівець - моя зброя. Я намагаюся зосередити увагу людей на тому, що мене хвилює. А хвилює наша бротьба за правду... Хочу, щоб ми перемогли", - каже він. 

 

Горе-чабани
Казочка про трьох поросят. Чи то вже не казочка?
СХІД і ЗАХІД разом!

 

Пал Вааккарен 

"Сам я русскоязычный гражданин Украины. Живу в Черкассах и очень люблю свой город. Люблю Украину и все украинское. С самого начала появления Евромайдана я его поддерживаю, ибо считаю, что Украина великая европейская страна, которая заслуживает на свободу и свой собственный выбор.

Очень больно было узнать о конфликте на Грушевского. Очень надеялся, что это не приведет к кровопролитию, но это привело даже к смертям. Сам я не имею возможности попасть в Киев, но душой я там.

А поскольку я художник и просто люблю рисовать, то решил нарисовать тех парней, который считаю героями. Очень много думаю о них, о том, что они сделали, для каждого из нас. Очень их жаль.

По поводу силовиков, я против их действий, против разгонов, варварских пыток и издевательств над людьми. Каждый раз смотря новости, не могу поверить в то, что они тоже люди и живут вместе с нами в одной стране".

 

Юлія jfilament

"Чому вирішила "увінчати"? По-перше, тому що ким би ти не був, художником, трактористом, лікарем... коли бачиш, що відбувається на Майдані, одночасно охоплює жах і гордість.

Мене надихнули події, надихнув настрій Майдану, ті люди, котрі не бояться кийків і вибухівок, які відстоюють свої права та намагаються зламати несправедливість із боку влади. Виражати своє невдоволення існуючим режимом - це ознака вільної людини.

Також надихають роботи фотографів, адже вони, як і ми, художники, вимальовуючи історію в кадрі, так само йдуть уперед під вибухи і кулі, аби зберегти "на плівці" справжні події. Для мене зробити цей малюнок означало пропустити крізь себе ці події.

Щодо силового спротиву, то, думаю, просто терпіння закінчилося. А що робити, коли скарги не діють? Влада була занадто довго глуха до свого народу.

Мистецький спротив - як одна із безлічі гілок протестів. Усі ми показуємо своє ставлення до подій так, як бачимо його, як відчуваємо. Кожен має право вислови свою думку.

Для художника роботи на тему Майдану - це духовні кулі та етичні "коктейлі Молотова" в бік несправедливості". 

 

Ігор Бежук

"Сьогодні в країні відбуваються такі події, коли жоден свідомий українець не може стояти осторонь. Кожен у свій спосіб повинен внести свій внесок у наше краще майбутнє. Хтось стоїть на Майдані, хтось працює волонтером, хтось передає кошти, а хтось малює, пише вірші та співає пісень.

Силовий спротив, звісно, не можна сприймати позитивно, бо калічаться і гинуть люди. Але коли громадянам не залишають права на мирний протест, б'ють беззахисних і нікого за це не карають, тоді залишається спротив.

Хтось здобуває славу у спротиві, а хтось повинен їх прославляти - це і є  завдання митців".

Активіст Михайло Гавриляк, з якого знущався "Беркут", тримає свій потртрет авторства Ігоря Бежука

 

 

А от київська художниця Марися Рудська показала всім процес малювання козака Михайла Гавриляка, якого катував "Беркут". Роботу художниця назвала "Козак Михайло Гавриляк перемагає лихого змія".

 

Своєю чергою, харківський художник  Леонід Сторожук  також вирішив "увінчати" в малюнках події на Євромайдані.

INSIDER

 
 

Додав nady 29 січня 2014

Про автора

.

Автори пов'язані с новиною

Юрій Журавель

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска