Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Інформація

Автори / Конкурс Самовидець / Без Беркутів і тітушок - про які професії писали на конкурс "Самовидець"

Конкурс художнього репортажу "Самовидець" оголосив своїх переможців. Цьогоріч приймали роботи на тему "Де, як і чому працюють українці". Перше місце здобула Ірина Гищук із репортажем про гідів. Також до десятки фіналістів потрапили автори журналу "Країна" Захар Колісніченко і Станіслав Цалик. Останній отримав заохочувальний приз за репортаж про Євпаторію. Конкурс репортажів від видавництва "Темпора" проходить удруге.

"Цього року обсяг і кількість поданих робіт зменшилися - журі це приємно, - запевнив один із судей, письменник Антон Санченко. - А українці, мабуть, не дуже люблять працювати, і більшість репортажистів нічого не змогли написати. Було дві роботи про кримські курорти – Тарханкут і Євпаторію. Лідера обрали майже одностайно – це гарна, практично художня проза. Запам'ятався репортаж про Італію. Українки в Італії впізнають одна одну, як рибак рибака. А замість "Здрастуй" питають "Ти сьогодні їла? Маєш, де ночувати?". Тому коли кажуть, що українці один одного не підтримують – це неправда".

Окрім Антона Санченка у журі були письменники Андрій Бондар, Остап Сливинський та літкритик Тетяна Трофименко.

"Загальне враження – пересічний рівень репортажів не дуже високий, - зазначив Остап Сливинський. - Було справді кілька хороших на тому сіренькому тлі. Дуже сподобалася в окремих текстах сюжетність. У репортажі мусить бути якась історія, яка б втримувала його вкупі. У більшості її бракувало. Без сюжету репортаж перетворюється на щоденникові записи або подорожні нотатки. Не сподобалося у багатьох конкурсантів надмірне я-кання. Багато хто описував власний досвід, був водночас репортером і головним героєм. А репортер мусить відступати перед досвідом співрозмовника".

"Я проїхався на таксі" – це уже репортаж на думку деяких авторів, - додала Тетяна Трофименко. - Минулого року цитувала Юрка Кучерявого: "Чого варті ваші репортажі, якщо вони не з поля бою, а автор не гине під кулями". Пророчі були слова. Ми уже отримали одну роботу, присвячену революції. Думаю, наступного року їх буде більше".

Третє місце здобув Володимир Молодій із репортажем "Петлі Апеннінського черевика". Автор два роки прожив у Італії і хотів розвінчати деякі міфи про українських заробітчан. У Італії своє дослідження також робила срібна фіналістка Світлана Одинець. Згодом воно вилилося у репортаж "Міграція українки: по той бік мовчання і знання".

"Свій текст я присвятила революції і до революції ця тема для мене була найважливішою. Міграція у нас майже не осмислюється, а міграція жінок взагалі не осмислюється. Своє наукове дослідження я розпочала 2 роки тому назад. Сам репортаж писала три години, опів на першу ночі в останній день надіслала – тільки тому, що пообіцяла друзям".

У тексті "Дівчинка на кулі, або Ті, що створюють" переможниця Ірина Гищук розповіла про працю гідів. Окрім грошової винагороди, вона здобула право на видання книжки.
"Виглядає це так: автобус з українськими туристами збирається у Львові, туди ж сідає гід і впродовж тижня-двох створює настрій. Це робота, яка володіє усіма думками. Коли гіди зустрічаються на каві в Парижі, або вдома – усі розмови – про роботу. Мабуть, про фізиків-ядерників писати простіше – прийшов, поспілкувався, виклав, що знаєш. А про гідів я, напевно, знала забагато. Було відчуття, що потонула в темі. Писала теж за останні кілька днів".

На конкурс надійшло 25 репортажів, хоча заявок на участь було значно більше – близько 40.

"Думаю, їх менше тому, бо дедлайн збігся із початком революції. А оскільки українці роблять все після дедлайну, то не було часу цим займатися, - розповів координатор конкурсу Лесь Белей. – Екзотичні теми увійшли у десятку. Наприклад, людина заробляє тим, що забирає пасажирів з-під маршрутки, набиває повний салон і сама їх возить на чорно. Інша авторка влаштувалася працювати у секс-по телефону.
Художній репортаж відрізняється метафоричністю, символічністю. Всюди є можливості для творчої варіації. Єдине, що має бути написана правда, без художнього домислу, але з художніми засобами.
В організаційному плані найважче було боротися зі українською властивістю воскрешати "мертву лінію" – дедлайн. Тема здається страшенно широкою. Існує дуже багато способів заробляння грошей, які просто не виписані. В тому числі "Беркут" і професія тітушка".

Конкурс художнього репортажу "Самовидець" проходить удруге. Торік переміг письменник і журналіст Олег Криштопа. У видавництві "Темпора" вийшла його книжка "Україна: масштаб 1:1". Також планують видати репортажі цьогорічних переможців.

Олена Павлова, Gazeta.ua

 
 

Додав nady 10 березня 2014

Про автора

Художній репортаж – це жанр на перетині журналістики та художньої літератури, це поєднання журналістської точності й об’єктивності з художньою виразністю тексту.

Автори пов'язані с новиною

Андрій Бондар , Остап Сливинський

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска