Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Лірник Сашко (Олександр Власюк) Козак гуляє 5.74 Mb
Лірник Сашко (Олександр Власюк) Ой гуляє чумакова жінка 5.54 Mb
Лірник Сашко (Олександр Власюк) Про хазяйську жінку, наймита і дяка Тита Григоровича (2009 р.) 23,79 Mb
Потік Афіші MP3 Товари Статті Інформація

Автори / Лірник Сашко (Олександр Власюк) / Тільки спираючись на минуле ми можемо будувати світле майбутнє, - Сашко Лірник про актуальність Січеславщини

Дніпровські активісти всерйоз вирішили декомунізувати власний регіон. Вони зареєстрували на сайті Президента відповідну петицію, де вимагають перейменувати Дніпропетровську область на Січеславщину.

Відомий громадський діяч, казкар та співак Сашко Лірник підтримав таку ініціативу, адже він переконаний, що українці мають золотий шанс закарбувати у назві цілої області пам’ять про героїчні часи Січі, що у майбутньому допоможе у розбудові української нації. Про історичний контекст у топонімах, про війну за ідентичність, про тяглість минулого та сучасного - в ексклюзивному інтерв'ю для Дніпрограду.

Дніпровські активісти ініціюють перейменування Дніпропетровського регіону на Січеславську, через це розгорілася палка дискусія серед мешканців не тільки області, а й всієї країни. На вашу думку наскільки доцільно назвати поки ще Дніпропетровщину Січеславщиною?

Я гаряче підтримую ініціативу дніпрян перейменувати область у Січеславську. Можна довго розповідати про козацьку історію цього краю, про п’ять січей, відважних українських вояків та автентичну культуру. Але нам чітко треба зрозуміти, що протягом сторічь нам нав’язували стереотип, що цю землю, мовляв, розбудовувала Російська імперія, а до того часу тут не було цивілізації. Та це зовсім не так. І сьогодні ми маємо золотий шанс провести роботу з деконструкції колоніального міфу, відновити історичну правду про минуле цієї місцевості.

Чому важливо зберегти історичний контекст саме в топонімі?

Чому це важливо? Тому що людина, яка чітко знає, що вона народилася на тій же Січеславщині і живе в своїй країні, що вона є повноправним господарем своєї землі, що вона – правнук відважних козаків, що в неї є історія, є пращури, які з покон віків жили на цій території, ніколи не дозволить чужинцям заволодіти її краєм. І вона будь-кому готова заявити, що є господарем цієї землі. Саме топоніми та гідроніми щодня нагадують про батьківську землю, яка зцілює та лікує душу, про глибоку історичну пам’ять українства, про його давність, адже саме тут тисячі років жили наші предки, які залишили після себе величезний духовний та культурний спадок.

Деякі відстоюють думку, що назва Дніпровська область більш влучна для нашого краю.

В Україні зараз йде війна за ідентичність. Ми виборюємо її впродовж багатьох років і навіть зараз, коли наша Держава вже незалежна, перед нами постає питана: хто ми? Другорядний проект чи самобутня нація? Так званий "братський народ" вкотре намагається нам довести, що ми не маємо власної культури, мови, історії. Мовляв, ми їх похідна. На Сході країни ми щодня доводимо, що ми маємо право на самовизначення. Те саме ми маємо робити і в тилу. Тому сьогодні називати край нейтральною Дніпровською областю, як на мене, дуже смішно.

Що ж робити з тими, хто не хоче змін?

Людство так влаштоване, що воно в принципі консервативне і змін не хоче. Ми швидко до всього звикаємо, навіть до найстрашнішого. Навіть до тоталітарного права звикаємо і сприймаємо його як природну норму. Але якщо ми нічого не будемо змінювати, то ми нічого не отримаємо, ми будемо сидіти у тому «совкє» в якому сиділи. Пережили перейменування Катеринослава, пережили перейменування Дніпропетровська, впораємося і тепер.

Головне, аби молодь розуміла, навіщо всі ці зміни. Що ми будуємо нову сучасну Україну, і у цій справі культурні та історичні процеси так само важливі як і економічні. Саме молодь має чітко розуміти, що комуністичне минуле - приклад того, що ніколи не має повторитись. Тільки спираючись на минуле ми можемо будувати світле майбутнє.

Якщо не секрет, ви вже підтримали петицію?

Звичайно, з перших днів. І закликаю усіх небайдужих українців зробити свій вибір на користь саме Січеславщини та проголосувати за петицію. Дамо гідну назву краю п’яти січей!

Нагадаємо, директор «Агентства розвитку Дніпра» Володимир Панченко вважає, що перейменування області на Січеславську додасть регіону туристичної привабливості. Петицію також підтримав лідер гурту "Тінь сонця" Сергій Василюк, він впевнений, що назва Січеславщина щодня нагадуватиме мешканцям регіону про козацьку славу, незламну волю та справжню українську Державу, відвойовану в степах регіону.

 
 

Додав ceny bab 07 лютого 2018

Про автора

Лірник Сашко, найвідоміший казкар в Україні. Приставку «най» можна додавати ще кілька разів по відношенню до його творів, а чи до нього самого.

Автори пов'язані с новиною

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска