Увійти · Зареєструватися
 
Потік Товари Інформація

Автори / Роберт Шеклі / Роберт Шеклі може померти — за його лікування у «Борис» нікому заплатити!

В центрі нашої освіченої столиці помирає письменник, на чиїх книжках виховувалось не одне покоління людей в цілому світі. Так сталося, що він загубив страховий поліс і не може говорити, бо перебуває на апараті штучного дихання.

Приватна медична клініка, де перебуває знаменитий письменник, поки-що не відмовляється надавати медичну допомогу, але постійно нагадує, що Шеклі не має страховки. Точніше при в‘їзді на територію України вона була, але страховий поліс загубився і зараз всі витрати на лікування взяла на себе приймаюча сторона, а це чималі гроші. Щодня медичні послуги «Бориса» обходяться близько 1000 доларів. Таким чином відколи письменник потрапив до лікарні, його лікування вже коштувало близько $19 000.

«Поліс «Укрінмедстрах» Роберт загубив і ми вже все перерили, але не можемо його знайти», - представник приймаючої сторони, видавничого дому «Мій Комп‘ютер» Борис Седюк у розпачі, - «Перший рахунок «Бориса» ми сплатили, але тепер і у нас бракує грошей».

Роберт Шеклі приїхав до України ще в квітні. Після відвідин Одеси йому стало погано і на тлі простудного захворювання в нього розвинулася дихальна недостатність. З якихось причин письменника госпіталізували саме до приватної медичної клініки «Борис», незважаючи на те, що медичні послуги в Україні є безкоштовними в лікарнях, що перебувають на бюджетному фінансуванні.

«Зараз Шеклі вже краще, але самостійно він дихає лише по кілька годин на добу», - розповідає Борис Седюк, - «Невдовзі лікарі відключать його апарат штучного дихання, але як довго він пробуде в лікарні насьогодні невідомо.» Приймаюча сторона відкрила три поточні рахунки для збору пожертв: у доларах, рублях та гривнях. Щоб не було жодних підозр, всі вони записані на доньку Роберта Шеклі – Ану.

Перші пожертви вже мають надійти, але саме з гривневим рахунком виникли проблеми для фізичних осіб. Якщо організації можуть перерахувати допомогу без особливих проблем, то звичайна людина повинна пред‘явити довідку про походження власних грошей. Втім, якщо це не зупинить жертводавців, то реквізити поточного рахунку у гривнях такі: п/р 26200600267132 у АКБ «Приватбанк», МФО 305299, ОКПО ІПН 14360570. Отримувач платежу: «Шеклі Аня», формулювання платежу: «Матеріальна допомога»

Намагаючись з‘ясувати, чи можна відновити страховку, ми звернулися до компанії «Укрінмедстрах», яка нібито була страхувальником, і попросили поглянути, чи купував Шеклі страховий поліс у них. Наталя Харитонова, яка очолює відділ статистики «Укрінмедстраху», знайти прізвище Шеклі серед клієнтів так і не змогла. «Поліс був придбаний недавно, і, напевне фізично до нас ще не дійшов від агента», - пояснила вона, - «Якби пан Шеклі пам‘ятав хоча б номер полісу або назву агента, де його купували, то наша копія могла б йому допомогти». Ще більше ситуацію прояснила Владислава Біруліна, начальник відділу продаж: «Если у него точно был наш страховой полис, то мы можем выписать ему дубликат, и проблема будет снята».

Проте набагато цікавішою була реакція відділу маркетингу і реклами «Укрінмедстрах». Коли я запитав, чи може компанія, як виняток, оплатити лікування письменника зі світовим ім‘ям, що створило би непогану іміджеву рекламу для страхувальника, відповідь була різкою, щоб не сказати по-бізнесовому цинічною. «Вопрос поставлен некорректно – в страховых кампаниях существует абсолютно четкое правило: есть полис – будет страховка...» Єлєна Гончаренко, яка представилась начальником відділу, пояснила, що страховий поліс, його номер і місцезнаходження мали би знати родичі Шеклі...

Втім, нас цікавить не юридичний, а суто гуманітарний аспект. В центрі нашої освіченої столиці помирає письменник, на чиїх книжках виховувалось не одне покоління людей в цілому світі. Так сталося, що він загубив страховий поліс і не може говорити, бо перебуває на апараті штучного дихання. Спочатку з‘являються інформації, що його доньці не дають в‘їзної візи. Учора громадськість дізнається, що клініка «Борис» не може собі дозволити лікувати цю людину безкоштовно. А сьогодні один з найбільших страхувальників України розписується у своїй безпорадності також.

Наша редакція закликає усіх бізнесменів, кому не байдужа доля Роберта Шеклі допомогти. Телефон приймаючої сторони, яка опікується перебуванням письменника на Україні – 8 (050) 669-48-38

Як же сталося, що один із найвідоміших фантастів світу не має можливості особисто оплатити рахунки "Бориса"? Як повідомляє "Газета.Ру", фінансовий стан сім`ї письменника вже багато років характеризується як "за межею бідності". У себе в Штатах він живе на так звану social security - аналог нашої пенсії. Відтак і медстрахування в нього нема - українське довелося купити в обов`язковому порядку при в`їзді до країни. Останні 20 років фантаст жодного разу не звернувся до лікаря.

Пік популярності Шеклі давно минув, а ніяких збережень "на чорний день" письменник ніколи не робив. Останні його книжки на батьківщині вже нікого з видавців не зацікавили, а від перекладів і видання в Росії та Італії надходили дуже-дуже скромні суми. Фактично, фантаст "подарував" СРСР та пострадянській Росії, де зачитувались та зачитуються його книжками, мільйонні наклади власних творів, а тепер вимушений жебракувати і збирати пожертви на своє лікування від власних "нелегальних" (якщо виходити з такого понятя, як авторське право) читачів..

Віктор Уколов, Інтернет Репортер

 
 

Додав Art-Vertep 19 травня 2005

 

Коментарi

19 травня 2005

пи....сы

Nusya
19 травня 2005

В новинах казали, що донька його вже приїхала

20 травня 2005

здається вже все пучком, і скоро Шеклі перекладуть українською!:) і який фірмовий піар видавництву на запрошення якого приїздив пан Роберт!

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска