Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Фестиваль Етноеволюція / Келія Сонця та українства

Етнофестиваль «Великдень у Космачі» вже вдруге гучно пройшов у серці Карпат, селі Космач. За три дні, з 30 квітня по 2 травня, фест зібрав у гірському селі понад 50 тисяч поціновувачів української культури та традицій. Зокрема сюди з’їхались етномайстри з усіх куточків України, а також мистецькі делегації з Італії, Росії, США, Канади, Франції, Литви та Польщі. У рамках фестивалю відбувся IV Всесвітній з’їзд писанкарів, Міжнародний симпозіум із гончарства, наукова конференція, присвячена 150–річчю розвитку туризму в Космачі, виступ українських та закордонних гуртів і вже традиційна ярмарка. Таким чином на кілька днів карпатське село і справді стало культурним серцем України. Тут були представлені як древні, так і сучасні культурні надбання України: від вишиванок до останніх українських фільмів. Відвідувачі змогли скуштувати традиційних гуцульських страв — банош (страва зі сметани, кукурудзяного борошна, солі та бринзи. — Авт.), сирного коника, карпатської бринзи та простих вареників із сиром.

Дримба з секретом

Усіх гостей місто вітало звучанням трембіт, а центральна вулиця села була вщент заповнена вишитими сорочками, тканими та вовняними виробами, дерев’яними сувенірами, писанками та намистом. Усе — зроблено руками самих майстрів, яких свого часу народному промислу вчили їхні діди–прадіди. Особоливу увагу відвідувачів фестивалю привертав народний інструмент — дримба. Секретом їх виготовлення на фестивалі могло поділитись всього–на–всього декілька майстрів. «Я вам признаюсь, це дримби не гуцульські, а непальські, — каже майстер Славик, що приїхав на фестиваль з Чернівецької області. — На Гуцульщині є ще багато людей, які їх роблять. Купуйте!». За словами майстра, навчитись грати на такому етнічному інструменті зможе кожен всього за півгодини, а ціна цього витвору ручної роботи — від 50 до 100 гривень.

За тією ж ціною були на ярмарку й сопілки. Продавати цей інструмент приїхали сюди навіть із Одещини та Вінничини. «У мене сопілки від 60 до 100 гривень коштують. На виготовлення однієї іде півроку, — розповідає продавець Олег із Вінничини. — Вони у мене з грабу, а космацькі сопілки — з дуба». Окрім колоритних музичних інструментів, чи не найбільший попит на фестивалі мали вишиванки, космацькі килими та інші елементи космацького вбрання — постоли, вінки, крайки і піджачки. На вагу золота були тут і ткані килими, яскраві узори та помаранчевий колір яких нагадував про гарячу гуцульську кров. «Технологія тут втрачається, такі килими сьогодні тчуть хіба що старі майстри», — журиться продавець. За квадратний метр такого дива тут просять 200 гривень.

Паска, вишита на рушникові

Загалом фестиваль зібрав чимало майстрів зі всієї України, а от скільки було відвідувачів, — організатори не наважуються назвати відразу. Очевидно, що гуцульська культура все більше цікавить іноземців. Їх на фестиваль приїхало чимало. Зокрема серед поважних гостей — посол Франції Жан Поль Везіан, який уже вдруге разом із дружиною відвідав гуцульський етнофестиваль. За його словами, він дуже хоче підтримати такі починання в Україні, особливо все, що стосується космаць¬кої вишивки. Дякую панові меру Дмитру Пожоджуку за запрошення і шлю щирі побажання та підтримку від посольства Франції, від всього французького народу. В мене прекрасні враження!» — сказав він журналістам.

На початок фестивалю, 30 квітня, разом із родиною прибув і Президент України Віктор Ющенко. Аби зустрітись із ним, на центральній вулиці села зібралась не одна тисяча людей. По прибутті на фестиваль Президент пройшовся торгівельними рядами, де ознайомився з товарами народних умільців. Разом із дружиною Президент обійшов чимало ярмаркових наметів із народними гуцульськими промислами, купив вишиті блузки для Катерини Михайлівни, дві верети та п’ять веретенець. Вишиту сорочку, яка сподобалася Президенту, йому подарував місцевий господар. «Я поважаю все, що ми бачили сьогодні на прилавках, — зазначив у коментарі представникам ЗМІ Віктор Ющенко, — це надзвичайне. Це те, що належало нашим дідам, прадідам... Це наша гордість від того, що те покоління могло зробити такі речі, які ми маємо честь одягати сьогодні».

Також Президента України ознайомили з колекцією унікальних глиняних тарелів та експозицією космацьких писанок. «Космач для Президента не новий, але коли він подивився на наші писанки, то був просто у захваті, — каже «УМ» організатор фестивалю, заслужений майстер народної творчості України, сільський голова Космача Дмитро Пожоджук. Особливо Президенту пригледілось писанкове дерево місцевої майстрині Варсабюк Марії». А сам сільський голова Дмитро Пожоджук вручив главі держави коника з вершником із сиру, космацьку писанку, а також паску на вишиваному рушнику... «Це замість хліба з сіллю», — додав пан Пожоджук.

Виступ співочих колективів та гучні розваги організатори перенесли на наступний день фестивалю, 1 травня. Адже 30 квітня був оголошений Президентом Днем жалоби. Проте співочі колективи того дня таки приїхали, аби просто взяти участь у культурному святі. «Ми приїхали сюди з Дніпропетровщини, міста Підгородня, — розповідає «УМ» солістка народного фольклорно–етнографічного гурту «Криниця» Любов Поліщук. — Ми тут уперше, нам дуже подобається. Я вже навіть встигла придбати вишиваний космацький рушничок на весілля синові».

За словами організаторів, фестиваль пройшов справді на ура і навіть дощова погода наприкінці не завадила святу. «Ми продовжимо традицію фестивалю, він пройде і наступного року. Таку нашу ініціативу підтримує і обласна влада, — каже «УМ» Дмитро Пожоджук. — Ми хочемо привернути увагу до нашого Космача, до розвитку сільського зеленого туризму у цьому чудовому краї, який по праву називають келією сонця, сонячною долиною. Сьогодні ж обговорюється питання про надання фестивалю статусу державного.

ДО РЕЧІ

За інформацією організаторів, цьогорічний фестиваль обійшовся їм у 100 тисяч гривень, з них 40 тисяч виділила ОДА, а решту — спонсори, серед яких чи не найбільше долучилися до фінансування цього заходу заможні люди з Космача.

ДОВІДКА «УМ»

Лінгвісти розшифровують слово Космач, як келія сонця. Якщо поглянути на Космач з гори Стеришора, то центр села нагадує великий сонячний диск, а його 32 присілки — сонячні промені. Космач називають «Українським Барбізоном», «Українською Швейцарією», «Серцем Гуцульщини».

А ТИМ ЧАСОМ...

У Каховці завершився фестиваль «Таврійські ігри», цьогорічною особливістю якого була не лише солідна цифра 17 у порядковому номері, але й така собі підтримка «вітчизняного виробника» — на сцену виходили лише українські гурти та виконавці. За три фестивальні дні перед мешканцями та гостями Каховки виступили 17 маститих та близько двадцяти суб’єктів–початківців українського шоу–бізнесу — принцип вечірньої та денної сцени на «ТІ» залишається незмінним. Відкривала фестиваль Ані Лорак, яка отримала благословення своїх шанувальників перед «Євробаченням». Дехто встиг потішити своїх шанувальників не один, а два рази: гурт «ТІК» виступав на пікніку перед журналістами, а ввечері — перед численною громадою меломанів, для якої вінницькі хлопці заспівали не лише своїх знаменитих «Оленів», а й деякі хіти радянської доби.

Концерти традиційно завершувалися далеко за північ, а фінальний акорд фестивалю прозвучав у виконанні Руслани, Олександра Пономарьова, Вєрки Сердючки...

Ярина Матчак, «Україна Молода»

 
 

Додав Art-Vertep 05 травня 2008

Про автора

Мандрівний фестиваль традиційного українського мистецтва «ЕТНОЕВОЛЮЦІЯ» Фестиваль "ЕТНОЕВОЛЮЦІЯ" вперше проведено 27 квітня 2006 року в Київському національному економічному університеті ім. Вадима Гетьмана.

Автори пов'язані с новиною

Фестиваль Таврійські Ігри

 

Коментарi

sestry-gaievi
14 грудня 2007

створення ляльок - подія дуже особлива і цікава!Але замовник може стати співавтором, тобто внести свої побажання та пропозиції, які можна обговорити з авторами, і якщо вони будуть прийнятними - то автори з радістю і задоволенням виконають їх!!! :) :)

sestry-gaievi
25 лютого 2008

лялька Ірен

Це найвеселіша лялька з усих найвеселих! Ірен завжди посміхається, і через це всі навкруги теж починають посміхатись! Вона дуже любить цукерки і взагалі все солоденьке! А ще Ірен подобається майструвати паперові кораблики і відпускати їх річкою в далекі подорожі! Ірен сподівається, що кораблики допливуть до моря і побачять безкраї простори на Сході і на Заході, на Півночі і Півдні. Ірен і сама любить море, неодноразово вона подорожувала ним, з татом, на великому човні. Тоді , вона добре запам'ятала цю водяну пустелю, вона не здалась їй сумною і мовчазною - навпаки, на морі весело кричали чайки і сонечко посміхалось згори, а Ірен посміхалась сонечку так, як тільки одна вона це вміє!

05 травня 2008

>>>За словами організаторів, фестиваль пройшов справді на ура і навіть дощова погода наприкінці не завадила святу.

ху-ху-ху!
для організаторів може і на ура, а вот для простих смертних - не дуже на ура.
друзі розповідали, шо там був повний, перепрошую, піздєц як і з організацією, так і з місцевими, які бились почом зря.
авторка статті коректно опустила події поза етно-ярмарком :)

05 травня 2008

Що повний - то правда. Організація виступів - ну ніяка!жахливий звук, народ стояв як укопаний!!і ходив так само... і на місці побоїща автору не завадило би побувати, а не за президентом бігати

06 травня 2008

ось вам враження очевидця.. жах!
http://xriak-te-ua.livejournal.com/60152.html?view=1112312#t1112312

06 травня 2008

Яринко, ну навіщо вам буди журналістом?

06 травня 2008

Був у Космачі, був учасником. Повне лайно! Організатори (голова сільради) просто "кинули" з самого початку. Мали розселяти безкоштовно але запросили "пєісят гревень", при чому під дверима" голови" стояли тьотки, які набирали собі людей за географією -"Вінницькі мої!!! Кіко вас?" Спробував прояснити з "головою" та вперся в сраку. А вже коли він пошушукався з тими бабами і ціну спустили до 30, то я вже второпав - дерібан. Розвернувся та пішов шукати щастя по селі.
Про те, що феста не було і так всі знають, тому промовчу. А от, як польських дівчат виставили (гурт "widymo") треба знати. Їх кілька разів "відганяли" від сцени. Декілька разів переносили час виступу. Та нарешті назначили. Вони переодяглися, чекають під сценою, мерзнуть, а на сцену виходить якась "звєзда трусов". Народ в шоці!!! Лідерка полячок впадає в істерику, сльози рікою, " І це моя Україна?!?!?! Ми не будемо виступати на такій сцені!!!" Ми з друзями кинулись організовувати альтернативний виступ, під школою. Ледве дівчата заспокоїлись та почали готуватись всередені школи, як приходить "дирехтор" і каже "Вже тре школу закривати, виходьте всі." Пояснюємо ситуацію, не доходить. "А мені ні хто нічо не казав. Виходьте."... І знов істерика...Прийшлося брати владу в свої руки. Ми з Валентиною Бердник (під її відповідальність. Велика їй за це подяка!!!) просто заводимо людей в приміщення сільради і люди грають для людей!!!
Слава Україні!?!?

07 травня 2008

Так, організація гівняна. Проте, ця тенденція намітилася ще в Житомирі восени (і там теж я був). В порівнянні з минулорічною Етноеволюцією в Космачі, теперішня це взагалі...кінець етноеволюції як фестивалю???

МОКША, Ваш сайт не працює. Я сумки отів подивитись, бо на фесті казали, що можливий ширший вибір кольорів

З повагою, я

09 травня 2008

артуру. Відпишіться, будь ласка, bo-gi@ukrpost.ua та я вишлю Вам фото. Вибачайте(

17 травня 2008

Наскільки я знаю, то Етноеволюція до Великодня у Космачі 2008 ніякого відношення немає ВЗАГАЛІ! Зайдіть на Космацький сайт іподивіться організаторів... одна адмін бригада обласного паньства.... Минулого року 2007 був проведений фестиваль Етноеволюція.Великдень у Космачі хоч також були свої організаційні проколо, але була атмосфера справжня!!!
А хто зараз рулить Етноеволюцію?

06 червня 2008
я

Був на фестивалі. Музична програма не дуже ціуава, проте атмосфера мені сподобалась. Тут є фото з фестивалю:
http://www.kosivart.com/index.cfm/fuseaction/photo_folklore.kosmach-velykden/

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска