Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Товари Інформація

Автори / Остання Барикада / На «ОстаNNю барикаду» в Белграді прийшло в 5 разів більше, ніж на Івана Драча!

… А ще було читання під грозовим дощем, вистава на бетоні, омовіння ніг у Дунаї, незалежні від «Євробачення» пісенні змагання, братання з сербськими митцями – словом, все, що входить у поняття «налагодження та зміцнення міжнародних стосунків».

15-22 травня 2008 року в Сербії проходила літературно-мистецька акція «Україна модерна». Це – перший міжнародний проект мистецького обєднання «ОстаNNя барикада», який відбувся за підтримки Міжнародного благодійного фонду «Open Ukraine» (почесний голова Арсеній Яценюк), Посольства України в Республіці Сербія, Белградського університету, Української Національної Ради (м. Новий Сад).

Та головну роботу все ж таки зробили студенти – україністи філологічного факультету Белградського університету: вони переклали сербською твори Андрія Кокотюхи (Київ), Сергія Пантюка (Київ), Світлани Поваляєвої (Київ), Назара Федорака (Львів), Лали Багірової (Харків). Саме ці переклади, які організували свого часу Юрій Лисенко, він же – поет Юрко Позаяк, та професор Белградського університету Людмила Попович, і стали містком, яким згадані українські митці не просто пройшли – в буквальному розумінні перелетіли в Сербію.

Виступи в Белграді та Новому Саду (Воєводина) не зірвалися навіть через те, що в дні проведення «України модерної» в столиці Сербії проходило «Євробачення-2008» і всім, як могло здатися, було не до групи наших митців. Вони навіть жартували: «Ми тут на розігріві Ані Лорак!» і просили, аби Україну не ототожнювали з Русланою. А ще наші в Сербії вирізнялися тим, що, крім власне літературно-мистецьких зустрічей, просили сербів не вмикати в ресторанах російський шансон, а ставити їм балканську музику. Крім того, влаштували імпровізовані пісенні змагання з македонцями і взагалі проводили серед людей неінтелігентних професій – таксистів та офіціантів – просвітницьку роботу, суть якої зводилася до крилатого визначення: «Україна – не Росія».

Зустріч у бібліотеці міста Белграда виявилася особливою. По-перше, послухати українських митців прийшли переважно серби, які сприймали виступи та тексти лише в перекладі модераторів Людмили Попович і Тані Гаєв. По-друге, як виявилося, на Кокотюху, Пантюка, Федорака та Поваляєву прийшло в 5 (п'ять!) разів більше зацікавлених, ніж на екс-депутата ВР і екс-екс-поета Івана Ф. Драча.

Окремо хочеться сказати про перформенс харківського аматорського театру «Homo ludens» (з латини «людина, котра грає»). Задум передбачав темне приміщення і запалення вогню. Останнього не дозволяла протипожежна безпека. Натомість акторкам Лалі Багіровій та Марині Давидовій запропонували використати в якості театрального майданчика другий поверх недобудованого університетського приміщення. Разом із вечірньою темрявою на Новий Сад упав грозовий дощ. Перформенс, а потім – поетичні читання на бетоні під супровід грому справив на сербських митців належне враження. Тепер вони хочуть приїхати на якусь із українських «Барикад».

В розробці МО «ОстаNNя барикада» - нові всеукраїнські та міжнародні літературно-мистецькі проекти.

Марина Новікова
Фото - з сайту Інша Література

 
 

Додав Art-Vertep 30 травня 2008

Автори пов'язані с новиною

Сергій Пантюк , Андрій Кокотюха , Назар Федорак , Лала Багірова , Театр homo ludens , Світлана Поваляєва

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска