Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

 

Галереї

Потік Афіші Галереї Товари Інформація

Автори / Мазепа-фест / Два кольори мої, два кольори... - контрастні враження про Мазепа-фест 2008

Колір офіційний: Дух Мазепи воскрешає українське мистецтво

У шостий раз Полтава зібрала фестиваль українського мистецтва «Мазепа-фест». Утім, говорячи про Полтаву, маю на увазі не полтавську міську владу, що активно ігнорує цей всеукраїнський мистецький фестиваль (за проведення якого інші міста влаштовують серйозні перегони, бо це – питання насамперед престижу міста і його влади зокрема). За минулі фестивалі жодна з посадових осіб міської ради не «снизошла» до появи на будь-якому мистецькому заході фестивалю. Тільки цього року, мабуть, не витримавши дошкульної репліки режисера фестивалю Сергія Архипчука про «оту міську голову», влада Полтави намалювалася на рок-концерті в особі заступника міського голови Лариси Семеняги, яка чомусь закликала до порозуміння (наче не та ж сама влада вперто не помічає простягнутої руки від організаторів фестивалю і самої полтавської громади).

Шостий «Мазепа-фест» традиційно розпочався Днем українського кіно. Торік найновішим фільмом, представленим глядачам, був «Мамай» Олеся Саніна, знятий 2002 року, тому минулорічний фестиваль не оминула критика з цього приводу. Мабуть, зваживши на критику, організатори цьогорічного «Мазепа-фесту» зробили воістину царський подарунок гостям і глядачам, представивши три найновіші фільми вітчизняного виробництва, з яких тільки стрічка Миколи Мащенка «Богдан-Зіновій Хмельницький» пройшла через офіційну прем’єру в країні. Честь першого представлення на суд українських глядачів двох наступних фільмів – довгоочікуваного художнього полотна Олеся Янчука «Владика Андрей» і документальної стрічки «Солодка Настуся» Михайла Ткачука дісталася Полтаві. До речі, Полтава виходить у цій справі на перші місця в Україні. Не так давно полтавським глядачам було представлено повнометражний анімаційний фільм «Лис Микита», який до того пройшов презентацію лише в Києві та Львові. А щодо «Владики Андрея», то Полтава випередила не тільки Львів, до якого прив’язана дія фільму, але і Київ.

Зокрема, режисер-постановник картини Олесь Янчук, добре знаний за стрічками на теми нашої недавньої історії «Голод-33», «Атентат. Осіннє вбивство в Мюнхені», «Нескорений», «Залізна сотня», на зустрічі з глядачами перед показом зізнався, що бачив повністю стрічку два тижні тому – 23 травня у Празі, де її представили як номінанта на Канський кінофестиваль.

Як на мене, досить вдалим був режисерський і операторський хід, коли над львівською ратушею були показані червоні прапори як символ двох споріднених чужинських для України режимів – радянського та гітлерівського. Ніде більше в фільмах про Другу світову війну не з’являлася така кількість червоних прапорів зі свастикою, підкреслюючи спільну природу більшовизму й фашизму. Звісно, знімати фільм про таку людину, якою був митрополит Андрей Шептицький, дуже важко, навіть маючи значний бюджет фільму. Дуже довгий і складний життєвий шлях пройшов Владика. Тому стрічка не позбавлена деякого схематизму й плакатності у зображенні Шептицького. Але найголовніше – непересічність, глибоку людяність і пошану до людей митрополита – зображено сильно.

Демонстрація попередніх фільмів разом зі спілкуванням українських кіновиробників з глядачами перевищили запланований час, тому замість «Повстання духу» Михайла Ткачука глядачам представили документальну стрічку «Солодка Настуся» цього самого режисера, яка розповідала про зв’язкову УПА, що пройшла через смерть чоловіка – вояка УПА, норільські концтабори, але зберегла те, що хотіли викорінити в неї окупанти – любов до України і віру в її майбутнє. Як на мене, влучним було використання найвиразніших свідків табірного жаху – малюнків однієї з ув’язнених, пронизливих фрагментів кінохроніки, з яких найбільше мене вразили кадри проходження радянських військ через Львів 1944 року (ну важко уявити більш незугарне видовище брудних «визволителів» в ошатному місті), і документальних фрагментів життя іншого, післятаборового Норильська, коли заметіль буквально підхоплює перехожих прямо на дорозі і кидає під колеса автобуса. Можна собі уявити, як почувалися в’язні в нелюдських умовах існування в таборах «радянського раю».

Наступного дня, 6 червня, в обласному театрі ім. Миколи Гоголя пройшов концерт традиційної народної музики, де глядачі могли почути автентичний спів і гру на народних інструментах. Концерт тривав майже три з половиною години. Всі (ясна річ, хто цього бажав) насолодилися народною музикою, яка і в третьому наскрізь комп’ютеризованому тисячолітті не думає здаватися й завойовує собі прихильників. Біда тільки в тому, що на обох мистецьких заходах – Дні українського кіно і фесті народної музики – було не так багато глядачів.

Зате наступне дійство, як і передбачалось, стало велелюдним. На співочому полі імені Марусі Чураївни, доля якої була чудернацько заплетена з життям батька полковника-зрадника Івана Іскри (того самого, який разом з генеральним суддею Василем Кочубеєм виказав Петру І наміри Мазепи повести Україну своїм, не проросійським шляхом), відбувся заключний тур рок-музики «Мазепа-фесту». Заключний, бо протягом півроку у багатьох містах Лівобережжя пройшли відбіркові тури, переможці яких узяли участь у завершальному дійстві.

По дорозі на фестиваль української рок-музики, який носить ім’я самого «страшного Мазепи», глядачів супроводжували дзвони церкви Московського патріархату, на що місцеві дотепники зауважили, мовляв, проголошену Петром І анафему Мазепі скасовано завдяки фестивалю. Проте це був не єдиний жарт тих двох днів, бо керівництво концертом традиційно взяв на себе сам режисер фестивалю Сергій Архипчук – веселий здоровань з лагідним обличчям, відомий далеко за межами Полтави своїми дотепами.

Зі словами Архипчука «Дух гетьмана Мазепи заважає їсти галушки і цмулити пиво – розпочався «Мазепа-фест»!» залунали перші акорди рок-фестивалю, який був представлений гуртами з Києва, Рівного, Луцька, Полтави, Харкова, Дніпропетровська, Запоріжжя, «новоспеченими Шевченківськими лауреатами» (вислів того ж таки режисера) «Піккардійською терцією» і – заздріть музичні гурмани зі всієї України! – групою «Сестри Тельнюк».

Хоча, як на мене, за двадцятирічний відрізок існування українського року в легальних умовах (коли міліція охороняє рок-концерти, а не розганяє їх), український рок (окрім декількох десятків груп на кшталт «ВВ», «Рутенії», «Кому вниз», «Гайдамаків», «Мандрів») так і не виріс із коротких штанців. Доброю ілюстрацією цієї тези став якраз «Мазепа-фест», де на тлі метрів рок-музики - «Тартака», «Вія» - та потужного молодняка («Брем Стокер», «Фліт», «ДМЦ», «Кімната Гретхен» тощо) інші виглядали потугою старшокласників на шкільному вечорі. Чомусь роком вважається надривне ричання або виття (гурт «Ілама» із Запоріжжя) під гуркіт ударників. Однак існує й інша точка зору: приміром, голова Полтавської «Молодої Просвіти» Тетяна Алєксандрова зазначила, що фестивалі, подібні до «Мазепа-фесту», найбільш потрібні якраз новачкам як змога набути досвід, пройти апробацію в слухачів.

Народу (маю на увазі полтавців) прийшло спочатку небагато. Архипчук без зайвих роздумів зв’язав це з проведенням «мерського» конкурсу з поїдання галушок, який проходив паралельно. До речі, мерові Полтави Андрію Матковському дісталось від Архипчука стільки колючих реплік, що якби вони матеріалізувалися, Матковський став би схожим на їжака з відомої пісні рок-гурту з Івано-Франківська «Фліт», який теж виступив на «Мазепа-фесті». Крім усього, як повідомив пан Сергій, у Кобеляках невідомі вкрали пам’ятник Леніну, тож щоб якось відновити баланс, у Полтаві треба встановити пам’ятник Мазепі. До речі, за словами голови Полтавської обласної «Просвіти», народного депутата Миколи Кульчинського (саме на його плечі лягає протягом шести років організація фестивалю), необхідні кошти для його зведення вже збираються (скриньки з пожертвами на спорудження пам’ятника Мазепі вже давно стали атрибутами «Мазепа-фесту»), але полтавська міська влада вперто ігнорує питання щодо його будівництва. Тому, наголосив Кульчинський, «Просвіта» організовує збір підписів полтавців на вимогу поставити пам’ятник Мазепі на Соборній площі Полтави (де стояв Свято-Успенський собор, споруджений за допомогою Мазепи). У шалі рок-концерту Архипчук пішов далі, пообіцявши встановити в Полтаві пам’ятники Мазепі, Петлюрі й самому (жах!) Степанові Бандері!

На сцені, яка цього року не була критою, висів портрет Мазепи роботи київського художника Андрія Гончара. Взагалі, дух Мазепи, недосяжний і непереможний для ворогів України, здорово політав протягом двох днів над співочим полем, послухав здравиці на свою честь від глядачів і учасників фестивалю, подивився на вишиванки глядачів і синьо-жовті прапори над трибунами. Цьогоріч ведучий уже не зганяв розпашілих від музики меломанів з лавок, і останні ламалися, мов сірники. Поміж глядачами скромно сидів один з організаторів дійства, начальник управління культури Полтавської облдержадміністрації Володимир Годзенко. А біля сцени, де шаленіла молодь, можна було побачити його сина Богдана. Ще серед публіки був помічений «головний ідеолог» (тобто начальник управління у справах преси та інформації облдержадміністрації) Полтавської ОДА та очільник обласного Руху Олег Пустовгар разом з дружиною – знаною журналісткою і поеткою Галиною – обидва у вишиванках.

До речі, вишиванка стає незамінним атрибутом нинішніх фестивалів української музики. Традиційна й сучасна, вона знаходить усе більше прихильників серед молоді. Спасибі Архипчуку, який на закінчення зробив дуже ефектний і ефективний хід – запросив на сцену всіх глядачів, одягнених у вишиванки (а їх виявилося немало – близько сотні), і вони разом з Сашком Положинським співали під червоно-чорними прапорами УПА хіт «Тартака» - «Я не хочу бути Героєм України». Від такого дійства зрушиться серце не в одного байдужого. І саме цим вчинком протягом усього лише кількох хвилин Архипчук (сподіваюсь) прихилив до української справи більше молоді, ніж десяток заяложених офіційних заходів з відзначення якоїсь чергової річниці.

Вадим Джувага – спеціально для прес-центру управління у справах преси та інформації облдержадміністрації

Колір неофіційний: Хто за українську волю - не вживає алкоголю!

«Мазепа-фест» — це назва всеукраїнського фестивалю, що був започаткований у 2003 році місцевою «Просвітою». Її голова Микола Кульчинський зазначає, що «Мазепа-фест» продовжує славні традиції незалежних рок-сейшенів, котрі творять музичну погоду в Україні.

Чому саме Мазепа? Перш за все, фестиваль присвячено українським козакам, які загинули в 1709 р. за волю України в Полтавській битві.

Але власне персоналія українського гетьмана там теж не випадкова. Подейкують, що Мазепа, як людина освічена, не тільки знав 8 мов і писав вірші, а й був чудовим музикантом. Згідно з легендою, молодий Мазепа, повернувшись зі служби при дворі польського короля, привіз в Україну моду на торбан – щипковий музичний інструмент. Його торбан зберігається в одному з музеїв Мюнхена – охочі можуть поїхати подивитися. Тим, хто подорожувати не любить, достатньо просто розгорнути купюру 10 гривень – там теж зображено торбан Мазепи.

До речі, з особою Мазепи пов’язана і інша історія – вже багато років організатори фесту добиваються встановлення пам’ятника Мазепі у місті. Спочатку збирали пожертви. Цього року якусь суму пообіцяв Ющенко – принаймні, у цьому запевнив Микола Кульчинський. Тепер залишилося лиш зібрати підписи мешканців Полтави, щоб отримати дозвіл на встановлення пам’ятника… Словом, відчувається, що ця історія з легалайзом Мазепи триватиме ще не один фестиваль.

Як би там не було, вже вшосте Полтава приймає всю Україну. Особливістю фестивалю є те, що молоді-невідомі-перспективні та знані-маститі гурти ділять сцену. Відмінність лиш у тому, що перші надсилають заявки на участь, а других запрошують організатори.

Чим приваблює «Мазепа-фест» молоді гурти, цілком зрозуміло. Це і можливість виступити на безкоштовному майданчику хоча би 20 хвилин, і нова аудиторія. Цікаво, що цільовою аудиторією цьогорічного «Мазепа-фесту» є не тільки полтавська національно свідома молодь, а й слухачі зі всієї України, зокрема, завдяки телеканалам-інформаційним партнерам фесту.

А що приваблює ветеранів української якісної музики?

Галина Тельнюк («Сестри Тельнюк»): «Вийшло так, що ми йшли до них, а вони йшли до нас. Бо минулі роки все впиралося в якісь бюрократичні моменти – минулого року ми просто не встигли, бо програма вже була затверджена. Але вже минулого року ми знали, що на «Мазепа-фест»-2008 ми поїдемо, причому, будь-яким складом – або роковим, або джазовим, або акустичним».

Володимир Якимець («Піккардійська терція»): «Мазепа-фест має все те, що ми так любимо – добру публіку і добру організацію. До того ж, це файна забава. Нас запросили організатори – після отримання Шевченківської премії ми за заявки можемо не переживати. Та і долучитися до справи легалізації Мезапи дуже приємно. Адже він щось зробив для України – і тому достойний пам’ятника не менше за Захер-Мазоха, якого нещодавно увіковічили у Львові».

Можливо, це виглядає дещо веселково. Але в реальності не все так ідеально. Організатор, за сумісництвом ведучий фесту, Сергій Архипчук, частенько грішить суб’єктивністю. Найбільша до нього претензія – неприхована любов до одних і неприхована байдужість до інших. Гурти часто скаржаться, що одним від дозволяє виступити більше відведеного хронометражу, а інших жене зі сцени вже після 2-3 пісень. Зокрема, таке сталося минулого року з гуртом «Щастя», котрий замість обіцяних 20 хвилин Архипчук відправив за куліси вже після 10 хвилин виступу.

Подібних проблем цього року ніби не було – виступи гуртів тільки затягувалися, та так, що деякі виходи на сцену переносилися на півгодини, а то й на годину.

Зіткнутися носом до носа нам довелося з організацією в стилі «зроби сам». Перше, що зворушило – від руки написані на дверях гримерок назви гуртів. На А4 – приємно, значить, паперу не пожаліли. Друге – діалог не пам’ятаю якої журналістки з Сергієм Архипчуком:

- А де можна отримати програмку сьогоднішнього концерту?
- А ви ідіть подивіться на дверях – там все написано.

І справді написано. Від руки. Теж на А4.

Справжню програмку ми таки знайшли – інша знайома таки якимось дивом її отримала. Але дилера програмок не здала…

Також когнітивний дисонанс викликав плакат «Хто за Україну – не вживає нікотину, хто за Українську волю – не вживає алкоголю» та претензія на alcohol-free концерт. Смішно, особливо з огляду на те, що на галявинці у 10 метрах від амфітеатру з 3 години дня (а дехто і раніше) місцева молодь заливалася пивом. Але охоронці суворо перевіряли, чи несе хто, бува, на концерт пляшку… зате ввечері, коли п’яненькі глядачі почали відверте хуліганство, духу, понтів і сил охороні забракло.

Особливо це кинулося в очі під час виступу «Сестер Тельнюк» – у блоці пісень з вистави «У.Б.Н.» не зовсім тверезий любитель яскравих кольорів розгорнув у перших рядах червоний прапор. На противагу йому хтось інший розгорнув чорно-червоний. Почалися сварки, друзі обох сторін трусили загородки… Отут охорона могла б себе проявити. Але не змогла. Вочевидь, не помітила.

Але «Сестри Тельнюк» в особі Галини зізналися, що серйозним актом чи провокацією це не вважають.: «Це просто юнацьке бажання себе проявити… Звичайно, люди, що розгорнули червоно-черний прапор, мені значно ближчі. Бути патріотом в Полтаві, абсолютно зросійщеному місті – хоча це і серце України – то надзвичайно важко. Можливо, якось спонукав і репертуар – це ж вірші Маланюка, дуже гострі, серйозні. Хотілося б лише, щоб хлопчик, який сьогодні розгортав червоний прапор, замислився, чи розуміє він, що таке цей червоний прапор. Він же дитина зовсім іншої епохи – мені здається, його могли лише купити. Бо якщо розгортання чорно-червоного прапора – це висловлення мрії про справді незалежну вільну Україну, то тримати червоний прапор після 70 років жаху, який ми пережили під серпом і молотом… Ну, сьогодні це один прапор, завтра буде інший. Політичні прапори розгортати легко. Важко розгорнути прапор діалогу з собою, пошуку себе».

Але, попри всі глюки організації та місцевого населення, «Мазепа-фест» був і залишається важливою музичною подією України, на кілька днів перетворюючи Полтаву на одну з митецьких столиць України. Головне, напевно, – почути наявну критику, а не варитися у власному соці. Тоді точно буде і велике майбутнє, і цікаві учасники, і цікава публіка… і пам’ятник Мазепі.

Ірина Славінська, спеціально для «Арт-Вертепу»

 
 

Додав Art-Vertep 11 червня 2008

Про автора

Полтавський фестиваль етно-року та сучасного українського мистецтва.

Автори пов'язані с новиною

Сестри Тельнюк , Піккардійська терція , Сергій Архипчук

 

Коментарi

11 червня 2008

цікаво нащо запрошують на фестивалі "Віїв" - кілька років слухаю їх на фестах, і кожного разу - лажа! невже через жалість?

12 червня 2008

а что днепропетровские команды на мазепе? как себя проявили?

12 червня 2008

не знаю, чому ці враження контрастні. Ясна річ, цього року такого "бєспрєдєла" з обриванням учасників, як у 2007-му, не було. Наймолодші виконували по 1 пісні, "середнячки" і "важковаговики" - по 3. А хедлайнери - програми хвилин по 30-40.А плакат про невживання курева й алкоголю дійсно був прикольний. Ну а те, що у нас до написаного на плакатах і бігбордах ніхто не дослухається, це інша справа.

12 червня 2008

І для Сегея пару уривків із знайденої в інтернеті статті про "МФ-2008".
"...група “Кімната Гретхен” – мелодійніша і на порядок “мейнстрімніша” за попередників. Власне, так воно і сталося, хоча так само як і “Інула” хлопці “купилися” на зовнішні ефекти, і замість того, аби вслухатися у цікаву за музичним і текстовим рішенням пісню “Тварини”, глядачі мали із захватом спостерігати за потішним рожевим зайцем, який гасав по сцені під час композиції."

"Ще один дніпропетровський колектив “Пасіто” зі своїм мелодійно-вишуканим чи то ф'южном, чи то лаунжем виглядав, перефразовуючи відомий вислів, “чужим на цьому рок-святі життя”. Ефект від їхнього виступу на “Мазепі-фест” був рівнозначний тому, якби та ж сама “Інула” чи “Стереометрія” виступали б на якомусь джазовому фестивалі. Але тут є і позитив – справжні рокери серед публіки мали час безболісно здійснити черговий рейд до пивних наметів."

12 червня 2008

иногда просто музыки недостаточно....нужно её уметь приподнести слушателям..в ход идут сценические костюмы....игра жестами и тд...
Нормальный слушатель будет акцентировать внимание на музыке...а то что на сцене будет лишь дополнять
Так что спасибо Инуле за то что вызвали эмоции))) и Кимнате Гретхен за кролика))

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска