Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Товари Інформація

Автори / Фестиваль Країна мрій / Бува, мрії здійснюються

Вже вп'яте любителі world-music у рамках фестивалю «Країна Мрій» зібралися на Співочому полі. Дійство вже давно отримало визнання глядачів і виконавців - щороку долучаються нові країни-учасниці. Так, цього року організатори побалували публіку японськими танцями та бойовими мистецтвами.

Але, здається, поворотним пунктом стало цьогорічне запровадження Літературної сцени. Олег Скрипка розповів, що це була його давня мрія: «Нарешті на «Країні Мрій» ще одна моя особиста мрія збувається. На нашому дійстві з'явився куточок, присвячений не лише співаному, а також і сучасному українському писаному слову».

З потрібністю такої ініціативи погоджується письменник Світлана Поваляєва:

«Україні властива синкретичність мистецтва. Слава богу, що «Країна Мрій», нарешті, на це зглянулася... Це супер! Тут дуже багато людей, які самі ніколи б не ходили на літературні вечори чи на книжкові ярмарки... А так, завдяки музичному фестивалю, вони матимуть можливість познайомитися з українською літературою.

Бо, справді, дуже мало країн можуть таким похвалитися. От ми щойно повернулися з Сербії - там всі були дуже здивовані тим, що українська література так сильно пов'язана з музикою та перфоменсами».

Цього року виділи окрему алею під Український книжковий ярмарок, де можна було придбати продукцію український видавництв, спробувати себе у ролі друкаря і попрацювати на офортному станку.

Майже нон-стоп функціонували малі сцени - «Чумацький віз» та «Зелений запорожець». Однією з цих двох сцен став «запорожець» братів Капранових. Тут читачі мали змогу взяти автограф у улюблених українських авторів. Причому, не тільки згідно з розкладом автограф-сесій, а й просто так - благо з натовпу виринали літератори на будь-який смак.

Епіцентром літературного руху на «Країні Мрій» стала Літературна сцена. Підмостки красного письменства знаходилися на подвір'ї музею Івана Гончара. Починаючи з 14 години, туди можна було сміливо заходити в пошуках порції сучасної літератури - прозових чи поетичних читань авторів різних поколінь, поетичної вистави театру «Мушля» та поетичного фестивалю.

Головний редактор видавництва «Факт» Леонід Фінкельштейн розповів, що левову часку роботи з організації Літературної сцени на себе взяли брати Капранови: «Вони завжди цим займаються і вміють це робити».

На запитання, чим приваблює видавців участь у «Країні Мрій», відповідь була однозначна: «Це точно не бажання продавати книжки. Наша мета - побачити живого читача, поспілкуватися з ним. Тут збираються люди, які сіють навколо себе нормальну енергетику - енергетику надії, доброти, пошуку свого, власного. Справа навіть не в тому, чи вони у вишиванках».

У суботу глядачів та читачів дещо розігнав сильний дощ. Письменник і поет Анатолій Дністровий розповів, що вперше читав вірші під дощем: «Читаєш під дощем, а слова ніби розчиняються... Щоправда, через дощ глядачі спочатку теж мало не розчинилися, але зараз, під вечір, їх набагато більше - бо гарна погода».

Справді, літературна сцена відзначилася тим, що зібрала глядачів всіх мастей, часто справді далеких від сучасного українського літературного життя. Так, перед початком Поетичного фестивалю, один юнак розпитував, хто зараз виступатиме.

Почувши прізвище Забужко, він помовчав, а потім сказав: «Да-да, дуже знайоме прізвище». Хоча цей випадок блякне на тлі спроби купити книжки Льва Толстого та Олексія Толстого на одній з яток. До речі, покупець ще й доводив, що це - питомо українські автори.

Здається, найбільше глядачів зібрав поетичний фестиваль, у котрому взяла участь ціла плеяда поетів, серед яких Василь Герасим'юк, Маріанна Кияновська, Мар'яна Савка, Богдан-Олег Горобчук, Дмитро Лазуткін, Іван Андрусяк та Оксана Забужко.

Виступ останньої нагадав, що з «Країни Мрій» таки доведеться повернутися до реальності.

«Нещодавно я вперше за багато часу почула, як лаються в транспорті... Це країна реальності, яка лякає мене все більше. Вперше від 2004 року є загроза відновлення тоталітаризму, яку ми так і не подолали», - розповіла Забужко і прочитала свій останній вірш, написаний 2 тижні тому, ще ніколи раніше не читаний на публіці.

Публіка не залишилася байдужою до цього ексклюзиву - і наприкінці фестивалю Забужко оточили слухачі, що бажали «продовження бенкету».

Так і реалізували мету поспілкуватися з читачем. Щоправда, програма літературної сцени була не дуже насичена. Можливо, варто було б додати ще й проекти візуального мистецтва або ж залучити більше театральних чи музичних колективів.

Та навіть попри це сталося незвичне - глядачами акції була не тільки молодь (один з найактивніших споживачів сучукрліт), а й люди старшого віку, багато хто з яких вперше зіткнувся з новою українською літературою.

Адже справді, як було сказано на одному з заходів: «Нашу країну об'єднує не Верховна Рада, а поезія».

Тому, якщо ініціатива доживе до наступного року, варто сподіватися на еволюцію. Якщо мріяти - то по повній програмі.

Ірина Славінська, «Українська Правда»

Фото Дмитра Ларіна


 
 

Додав Art-Vertep 24 червня 2008

Про автора

Міжнародний етнічний фестиваль "Країна мрій", м. Київ, Співоче поле. Ініціатор фестивалю - Олег Скрипка.

Автори пов'язані с новиною

Світлана Поваляєва , Брати Капранови , Анатолій Дністровий , Оксана Забужко , Мар’яна Савка та Маріанна Кіяновська , Богдан-Олег Горобчук , Дмитро Лазуткін , Іван Андрусяк , Київський театр поезії Мушля

 

Коментарi

24 червня 2008

Фотографии с фестиваля Країна Мрій 2008 - фото-отчет

http://tiptop.kiev.ua/index.php?newsid=256

24 червня 2008

І я там була, і книги так хотілося усі придбати... Взяли автографи (з книгами) і у Капранових, і у Яни Дубинянської, і у Наталі Чибісової. Мабуть, мене теж можна назвати читаяем старшого віку, однак я упиваюся сучасною літературою. Мрію, щоб у "Країні мрій" було менше пива і заборонили курити (хоча б при масовому зібранні на пагорбах). Щоб не продавали чорно-червоних весільних рушників з папужками. А майстер-класи щоб мали більше площі та майстрів-наставників, бо не доступишся до гончарів, приміром.
А дощ нас і не розігнав. Хто пройшов ходою з живим вогнем від Андріївської церкви до Співочого поля, той сховався під дерева, а потім далі мандрував Країною мрій.

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска