Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Фестиваль Трипільське коло / Якщо б такого фестивалю не було – його варто було би придумати.

Я пречудово ставлюся до «Махнофесту», «Підкаменю», «Шешор» і всіх-всіх етнічних українських фестивалей. Неперевершений дружній український дух панує над цими культурними подіями і об’єднує всіх присутніх у єдиний патріотичний сплав. Засмучує одне: не залежно від концепції фестивалю - чи то святкування української незалежності з батьком Махном, чи то повне злиття з карпатською природою – закінчуються вони переважно однаково. Постійні відвідувачі подібних фестів заперечувати не будуть: на другий-третій день поле чи стадіон вкривається щільним шаром з пляшок, обгорток та пластикових стаканчиків, між якими валяються напівсвідомі від горілки та пива (а потім знову пива та горілки) тіла. З тим нічого не поробиш – ми люди вільні, живемо у демократичній країні, і відпочиває хто як може. Багацько людей без подібного допінгу просто не можуть розслабитися – і це їх свідомий і цілком правомірний вибір. Проте інколи хочеться іншого – природи і сонця, гарної музики і спортивних змагань, єднання з природою і містичної гармонії зі світом. У людей, котрі вибирають здоровий спосіб життя, також повинен бути вибір, де відпочивати. Тепер він з’явився – цього року у місті Ржищів, що під Києвом, був започаткований новий етнічний еко-культурний фестиваль – «Трипільське коло». Головне, чим відрізняється цей фест від ряду інших – це антиалкогольна, антитютюнова та антинаркотична концепція. Як результат – за два дні жодного п’яного тіла, а поле по закінченню залишилось цнотливим, без жодної ознаки того, що тут цілих два дні відпочивав цілий натовп людей.

Отже, «Трипільське коло» виділилося насамперед тим, що всі алкогольні напої (навіть пиво) у відвідувачів відбирала охорона, на території фестивалю нічого «такого» не продавали (окрім, хіба, медовухи), і випадкових місцевих хлопців також не було (бо вхід коштував близько 20 гривень на день). Натомість на полі виросли декілька вегетаріанських наметів, у котрих пригощали екологічно чистою та здоровою їжею з індійської кухні та можна було поспілкуватися на тему ведичної філософії. В різних кінцях поля можна було полазити по імпровізованих скелях, політати над прірвою, поліпити глечики, пошити сорочки, добудувати хатинку, навчитися танцювати народні танці і просто повалятись у сіні. Вночі працював кінотеатр під відкритим небом – так в ніч з суботи на неділю на великому екрані транслювалися фільми кінофестивалю «Відкрита ніч», другої ночі – фільми про історію Трипільської культури.

Не можна не відзначити великий респект організаторам, бо і посидіти було де (для цього було вдосталь дерев’яних лавочок), і полежати (цьому сприяло ціле поле снопів сіна), і санітарні умови досить продумані, а сміття відразу складалося у спеціальні пакети чи баки і миттєво зникало з території фесту. Концептуальна особливість цьогорічного «Трипільського кола», у назві якого красномовно зазначалось: «Вода», дозволила встановити декілька фонтанів, що було дуже доречно в умовах літньої спеки. До того ж, фонтани символізували цілющу силу водної стихії.

Музична частина підібрана досить вдало і з кожним наступним виконавцем поле здригалось у єдиному танцювальному ритмі. Найбільш яскравим виступом першого дня стала музика гурту «АтмАсфера», що співає на санскриті, англійській та українській мовах. Спочатку розраду собі дали численні представники вегетаріанського способу життя, адже АтмАсфера вважається культовим ведично-українським гуртом. Проте запалом заразилися й інші, бо залишатись байдужим до такого величезного спектру інструментів та індійських мотивів досить складно. Довгоочікувану «ДахаБраху» підвело звукове налаштування, проте потанцювати-пострибати під улюблений етнічний гурт це не завадило.

Серед музичних гуртів другого дня найбільше запам’яталися білоруси «OSIMIRA», які грали на таких екзотичних інструментах як канклес, кривуля, колова ліра, чаротка та скудучаї. Приємно здивували ДримбаДаДзига, музика котрих являє собою фолк-рок, де на фоні жанрів «ска», «фанк» та «хард-кор» звучить автентичний спів. Серед інших учасників – етно-рок-гурт «Тінь сонця», «Бурдон», «ЙоГурт» та величезна кількість інших виконавців, у кожного з яких шанувальники знайшли свою «родзинку». Переможниця Євробачення Руслана стала вдалим завершення другого фестивального дня, заспівавши як старі-добрі «дикі» пісні, так і нові, не менш запальні. Руслана, як завжди, влаштувала ціле шоу – з танцями, вогнем та феєрверками. До речі, найближчим часом, вже в липні, вона вирушає в тур містами України. У планах співачки – і Дніпропетровськ, очікувати Руслану в нашому місті слід на початку серпня.

Наступного року «Трипільське коло» привітає своїх шанувальників новою концепцією. Як обіцяють організатори, оспіваною стихією у фестивалі 2009 року стане Земля. Більше того, наступні стихії вже також розписані по роках, тож попереду нас чекають «Трипільське коло-2010. Вогонь» та «Трипільське коло – 2011. Повітря». Залишається сподіватися, що в умовах відомого спортивного чемпіонату, наступний фестиваль не буде називатися «Трипільське коло-2012. Футбол», бо без пива в такому разі точно не обійдеться. Нічого не маю проти пива, але традиція – це святе, а «алкогольних» фестивалів у нас і так достатньо. Цього року попереду ще «Шешори» (Вінницька область, 12-14 липня), «Підкамінь» (Львівська область, 25-27 липня), в той же час у Карпатах буде проходити «Славське рок-фест», а там і до «Дня незалежності з Махном» у Гуляйполі недалеко. Тож літо обіцяє бути спекотним не тільки від сонця, а й від енергетики справжніх українців. Покажемо всім, як треба відпочивати!

Тетяна Гонченко, спеціально для Арт-Вертепу

 
 

Додав Art-Vertep 04 липня 2008

Про автора

Історична довідка: Більше семи тисяч років зберігала в собі наша земля древню культуру.  Певно, нарешті прийшов час відкрити таємницю, доторкнутись духу прадавності.

Автори пов'язані с новиною

Гурт АтмАсфера , ДримбаДаДзига , Тінь сонця , Бурдон , Ghurt Yoghurt , Руслана

 

Коментарi

05 липня 2008

Дякую організаторам за те, що виступ Руслани поставили паралельно фіналу Евро 2008 (який показували на великому екрані )! Таким чином можна було сміливо іти дивитися футбол і не переживати що пропустиш якийськ класний гурт!!!:)

05 липня 2008

Ще забув, дякую за те, що місцевим гопнікам на вході замість пов"язки на руку видавали роги ,що світяться червоним, на голову!!!!!!!! :)))))))

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска