Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Польський Інститут у Києві / «Кордон 803» на кілька днів зруйнував кордони

В останні серпневі дні на українсько-польському кордоні «Угринів – Долгобичів» відбувалися Європейські дні добросусідства. На місці майбутнього перетину кордону «дні хороших сусідів» святкували українці та поляки...

Основною частиною заходу став концерт-поєднання «Кордон 803» за участю зіркових гуртів Польщі та України. Дроти на кордоні було демонтовано. На спільній території стояла сцена, навколо якої зібралося понад 10 тисяч осіб.

У рамках фесту у день гала-концерту відбулася Екуменічна молитва, церемонія вручення статуетки примирення, футбольний матч, ленд-арт, транскордонний ярмарок, велопробіг, ігри та забави для молоді. V Європейські дні добросусідства організували громадська організація «Академія української молоді» та Фундація духовної культури пограниччя.

«Суддю на мило!»

Неоднозначним видовищем став товариський футбольний матч між командами польського сейму та українських високопосадовців. Змагання завершилися з ракунком 6:4 на користь Польщі. В українській команді грали депутат Верховної Ради України Степан Курпіль, екс-губернатор Львівщини Петро Олійник та посадовці з Львівської міської ради.

- Приємно вражений такими традиційними зустрічами, - розповів гравець політики та футболу Степан Курпіль. – Хотілося б, щоб з часом тут взагалі не було кордонів, а люди могли почуватися вільно.

Польська команда була набагато молодша від української. А ще суддею матчу був поляк. Тому під час матчу можна було чути традиційну фразу вболівальників «Суддю на мило!». Також вболівальники перегукувались флангами, одні вигукували «Слава Україні!», у відповідь лунало «Героям слава!». Здивувало й те, що багато українських фанів з навколишніх сіл, у яких добряче прив’яло відчуття патріотизму, вболівали за біло-червоних, мотивуючи це тим, що поляки краще підготовлені і саме в них є шанс. Коли Петро Олійник забив перший гол, фанати почали скандувати його ім’я. Екс-губернатора Львівщини можна з впевненістю назвати гравцем матчу, адже він забив 2 голи та віддав 2 гольові передачі.

- Найважче у матчі – це боротьба з полем, адже на горбистому сінокосі грати набагато важче і продемонструвати хоча б половину своєї техніки неможливо, – зізнався у перерві Петро Олійник.

У другій половині матчу на поле вийшов співак Сашко Положинський. З його виходом гра пожвавішала. Фани розпочали наспівувати відомий хіт українського футболу «Україно, забивай!», який свого часу виконував соліст «Тартака».

- Не вдалося випросити в товаришів по команді бутси 44-го розміру, тому показати у грі те, що планував, не зміг, – розповів кореспондентові «Високого Замку» головний «тартаківець». – Пам’ятаю, як у студентські роки їздив у Польщу. Тоді польські митники практикували збирати данину з усіх, хто їде, – підходили до вагона, ставили 2 порожні ящики, і пасажири повинні були заповнити їх пляшками горілки. Коли дізнався про цю аферу поляків, брав з собою кілька пляшок «фальшивки для митників», де замість горілки була вода.

Заправка – і «з повротем»!

Учасники святкувань, які бажали залишитися на кілька днів, поселялися у наметовому містечку. Основна багатотисячна армія добрих сусідів прямувала на «Кордон 803» у суботу після обіду. Перепустку на концерт отримували за наявності паспорта, а хто бажав побувати цього вечора у Євросоюзі, мусив мати закордонний паспорт та дійсну Шенгенську візу. Прикордонники уважно перевіряли документи, а поляків на українській стороні було значно більше, аніж поодиноких українців – власників «шенгенок» у Польщі. Організатори заборонили вживання міцних алкогольних напоїв на спільній території, а прикордонники не давали змоги переносити через кордон для торгівлі горілку та цигарки. Та під вечір українські «бізнесмени» таки зуміли перенести декілька пляшок горілки під сцену. Натомість поляки не йшли на власний ризик. Вони перетинали кордони, щоб заправитися дешевою українською горілкою, і вже «з повротем в Унію» переносили дефіцитний напій у собі. Йшли без жодної тари, щоправда, спираючись на плечі друзів…

На території Польщі все відбувалося набагато спокійніше. Люди дорогою на концерт робили «закупи», а також смакували «пайдами хліба зі смальцем» за 3 злоті та квашеними огірками – по злотому за штуку.

Не витримав мак – як грав «Тартак»

Перед початком концерту відбулася процесія з іконою Транскордонної Матері Божої. Однією з родзинок свята було нагородження лауреатів Капітули польсько-українського поєднання. Цього року ними стали відомий польський режисер Єжи Гофман та один з найвизначніших акторів, екс-міністр культури України Богдан Ступка. Вилиті статуетки, які являють собою дві квітки – волошки та маку, символізують український та польський народи.

Почесні нагороди Гофман та Ступка отримали з рук ведучих концерту Ігоря Пелиха та Моніки Річардсон. Щоправда, урочисте нагородження відбулося після виступу гурту «Тартак». Українські хлопці по-справжньому «відривалися» на сцені.

Шаленого «драйву» не витримала одна із статуеток примирення, що стояла у кутку сцени, - квіточка маку відпала. Довелося вручати пану Гофману нагороду з однією металевою волошкою, а мак - символ Польщі відомий режисер тримав у вільній руці.

- Наша спільна історія була дуже складна, тому ми не повинні бути манкуртами, а продовжувати жити та думати за спільне майбутнє, - сказав кореспондентові «Високого Замку» Богдан Ступка. - Добросусідство – це хороший жест, краще любитися, аніж битися.

Рвалися струни, співали «на біс»

Польська мега-зірка співачка Kayah в інтерв’ю для «Високого Замку» зізналася, що її дідусь походив зі Львова, але вона жодного разу не відвідувала цього старовинного міста.

- Тішуся, що започатковано таку хорошу традицію між нашими народами. Фантастичною була сьогоднішня українська публіка, а особливо запам’яталися українські хлопці, - жартує Kayah. - Щоб не відчути ні вітру, ні холоду, поляки і українці під сценою влаштували справжні танці. Зичу Україні демократії та толерантності і сподіваюся, що наші держави й надалі пов’язуватиме взаємна людяність та щирість.

Через напружений графік група «Океан Ельзи» не встигла провести репетицію перед концертом, так званий саунд-чек. Тому проект «Океану Ельзи» того вечора відбувся спільно з польськими звукорежисерами.

Вакарчук м’яко покепкував з гітариста свого гурту Петра, якого порівняв зі світочем скрипальства Нікколо Паганіні, який свого часу грав на скрипці з однією струною. Так і «океанівцю» Петрові Чернявському, якому під час хітової «Кішки» вирвало струну, довелося грати концерт на гітарі з 5 струнами.

Після виступу «Океану Ельзи» публіку продовжували тримати в ейфорії польські гурти. А наостанок на сцені стався справжній бум – хлопці з «Бумбоксу» близько другої ночі співали свої хіти «на біс».

Наприкінці свята багатотисячна публіка розійшлася у різні боки. Хтось вирушив додому, інші - у наметове містечко, хтось чекав світанку… Тим часом прикордонники взялися загороджувати кордон…

Ярослав Табунський, «Високий Замок»

 
 

Додав Art-Vertep 01 вересня 2008

Автори пов'язані с новиною

Тартак , Єжи Гоффман , Богдан Ступка , Океан Ельзи , Бумбокс

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска