Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Польський Інститут у Києві / Іменем Казимира Малевича відзначатимуть українських митців

2008 року Польський Інститут у Києві ініціює нагородження українських митців Премією ім. Казимира Малевича – митця польського походження, що народився у Києві в Україні. Премію засновано з нагоди 130-річчя від дня народження Казимира Малевича як свідчення пам’яті та його визнання.

Таким чином, засновники мають на меті нагадати та підкреслити важливість постаті Казимира Малевича як символу світової культурної спадщини, звернути увагу української еліти на українське коріння поляків, котрі досягли світового визнання, а також підкреслити роль Польщі як країни, що відзначає творчі досягнення сучасних українських митців у контексті спільної польсько-української культурної спадщини.

В Україні народилося багато поляків, творчість котрих стала частиною світового культурного надбання, серед них письменник Джозеф Конрад-Коженьовський, митець Казимир Малевич, танцюрист Вацлав Ніжинський, композитор Кароль Шимановський тощо. Більшість цих видатних митців не асоціюється безпосередньо ані з Польщею, ані з Україною. Створення премії Малевича – це змога нагадати про внесок поляків, які в той же час є синами та доньками української землі, у формування світового культурного здобутку.

Серед іншого нова мистецька премія слугуватиме промоції та збільшенню престижу сучасних митців, що народилися в Україні, а також стане допомогою у розробленні зрозумілих критеріїв оцінювання митців, котрі творять актуальне мистецтво.

Премія ім. Малевича вручатиметься раз на два роки митцям віком до 40 років, що народилися в Україні, незалежно від актуального місця перебування, за їх внесок у розвиток сучасного мистецтва особливо підкреслюючи: якість, майстерність, досягнення, значення. У визначенні номінантів не існуватиме обмежень щодо освіти, творчих напрямків, участі або її відсутності у творчих об’єднаннях немає.

За попередньою інформацією, переможець отримає:

  • грошову винагороду розміром три тисячі євро/3000 EUR/ від Польського Інституту у Києві;
  • резиденцію у Центрі Сучасного Мистецтва „Уяздовський Замок” у Варшаві /протягом трьох місяців у 2009 році/;
  • ґрант розміром до п’яти тисяч євро /5000 EUR/ від фонду “Open Ukraine” для реалізації резиденції у ЦСМ „Уяздовський Замок”;
  • ґрант розміром до п’яти тисяч гривень /5000 UAH/ від „Фундації Центру Сучасного Мистецтва” у Києві для реалізації резиденції у ЦСМ „Уяздовський Замок”;
  • ґрант розміром до п’яти тисяч євро /5000 EUR/ від Інституту Адама Міцкевича у Варшаві для реалізації резиденції у ЦСМ „Уяздовський Замок”;

Створення премії стало можливим завдяки співпраці польських та українських установ та організацій.

Вперше премію буде вручено у грудні 2008 року міжнародним журі, до складу якого увійдуть куратори, критики, професійні менеджери мистецтва, запрошені організаторами:

  • Єжи Онух - директор Польського Інституту у Києві (Польща) – голова журі
  • Клер Стеблер – директор PinchukArtCentre (Франція/Україна)
  • Войцєх Круковський – директор ЦСМ „Уяздовський Замок” (Польща)
  • Олександр Соловйов – куратор (Україна)
  • Юлія Ваґанова – директор ЦСМ НаУКМА (Україна)

Висунути кандидатів на нагороду можуть українські та закордонні культурні установи, наукові центри, творчі об’єднання, галереї та музеї.

Із номінованих кандидатур журі обере 3 /трьох/ фіналістів, прізвища яких буде оголошено 1 грудня 2008 року.

Урочистість нагородження відбудеться 12 грудня 2008 року у Києві.

 
 

Додав Art-Vertep 06 вересня 2008

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска