Увійти · Зареєструватися
Потік Афіші Галереї Товари Статті Інформація

Автори / Ірена Карпа / Троє в одному човні (якщо не рахувати вібратора)

Ірена Карпа – вкрай неоднозначна постать на українському літературному ландшафті. З одного боку, її (та її твори) прийнято не любити: «серйозні» поціновувачі сучукрліту вернуть носа від її творів, звинувачуючи Карпу в підлітковій епатажності й порожньому позерстві. З іншого, Ірена класна – саме «класна», тут іншим словом не скажеш; перше, що зачіпає в її письмі – непідробна щирість, і аж потім вдається розгледіти неслабий літературний талант.

Врешті, чи багато сучукрлітівців можуть повалитися, що їх твори прочитуються на одному диханні - навіть якщо снобуватий читач тільки й робитиме, що плюватиметься в пристойному товаристві весь наступний тиждень.

У всякому разі тепер недоброзичливцям доведеться шукати нових звинувачень, бо цього разу Карпа не схожа на себе попередню: не вимахується анітрішки. Нова книжка Ірени носить назву «Добло і Зло» і є, по суті, новою формою (псевдо)мемуарів. Тих мемуарів, які може написати тільки людина, якій ще й тридцяти немає, але яка володіє чималим життєвим досвідом. Згадайте: Карпа - мандрівниця, яка навіть тепер, на конвеєрній телевізійній роботі, умудряється віддавати мандрам немало часу - а в мандрах, як стверджував легендарний автостопщик Антон Кротов, рік іде за три. Ці «молоді мемуари» позначені і досвідом, і молодечим зарядом енергії.

Ірена часто заявляла, що один із її улюблених письменників - Всеволод Нестайко. Здається, вона нарешті вирішила признатися в цьому письмово, бо стилістично «Добло і Зло» - такі собі «Тореадори з Васюківки», перенесені в сучасний світ. Особливо це стосується першої частини книжки - «Привиди моєї школи», яка перегукується з дитячим класиком не тільки стилістично, але й тематично. Карпині герої - вона сама, її однокласники, вчителі, домашні тварини - що ще може бути в дитинстві? Спогади написані без жодної нотки фальшивої ностальгії, але й без письмової розправи з усіма дитячими травмами, які би перетворили веселе чтиво в прилюдну автопсихотерапію. Карпа дистанційована, спокійна і дотепна. Вона розповідає про дитинство так, як розповідала би бабуся, в'яжучи шкарпетки коло каміну... якби їй ще не було тридцяти. Там є з чого посміятись, і є в чому впізнати себе - чи не подібне у нас було дитинство? Карпа задає хорошу манеру спогадів про цей період. Головне - ніякого фальшу: не бійтесь признатися, що шкільні роки були таки найжахливішими у вашому житті (якщо ви так не вважаєте - значить, ви вже занадто постаріли). Але чи ця почварка, якою ви були колись, не заслуговує на те, щоб її обстібати з ніг до голови разом з усім, що її оточувало?

Частина друга - «Планета тьолок» - про життя Карпи-героїні-нараторки ще з двома кобітами в одній хаті, про безуспішні залицяння якогось Алігарха, про зустріч чоловіка і моменти зі спільного життя... Троє в одному човні, словом. На відміну від першої частини, яка витримана в класичному форматі оповідань, «Планета тьолок» уривчаста, анекдотична. Короткі історії, кумедні моменти - нічого зайвого: «сам собі режисер», Tropicana midnight hot, «100 лучших анекдотов»... Багато оповідок - по одній-дві сторінки. А стиль... як би це описати. Уявіть щось середнє між Нестайком і Джеромом Джеромом за сюжетом і стилем оповіді (до останнього ще можете домішати злегка остервенілого Остапа Вишню), але приправте це сюрреалістичним гумором в стилі Джона Леннона в діалогах і перенесіть все в атмосферу, гідну Оксани Робскі... Злякались? Все не так страшно: Карпа жартує.

Вона завжди жартує. Найбільша помилка, яку може зробити читач, - це сприйняти це все всерйоз, повірити, що Карпа справді розкриває перед ним себе всю і демонструє найсвятіше. Дзуськи. Все одно вона завжди недоговорює - якраз там, де хтивому читачеві хотілося би з придихом сказати «а звідси докладніше, сонечко», Карпа обриває мову і міняє тему. Таке собі софт-порно, все видно, але нічого - зблизька. Або навпаки: крупний план там, де хотілося би панорами. Коротше кажучи, завлєкалово. Окрема тема - Карпа в гламурній обстановці (в латентній гламурності її також часто звинувачують). Це диверсія: підрив гламуру зсередини. Ця мильна бульбашка мусила бути обстьобана саме людиною, яка з легкістю посилає до одного місця те, заради чого інші, не такі просвітлені, працюють все життя (пом'янімо ж їх хвилиною мовчання).

Книжка читається на одному подиху. Її можна взяти в поїзд, але на довгу мандрівку її все одно не вистачить, хіба що захочеться перечитати ще раз. Хоча таки захочеться. Можливо, буде соромно перед своїм снобуватим супер-его признатися, що ось це от таки подобається, «але рука все тягнеться і тягнеться», навіть якщо «над-Я» погрожує за це анафемою.

«Добло і Зло» приємно перечитати ще раз (а може й два), а потім книжку можна відправити в мандри знайомими або зачитувати особливо смачні моменти в дружній компанії. Якщо ж книжка залишиться в домашній бібліотеці, то на поличці їй місце десь поряд із «Депеш Мод» Жадана. Хоча на відміну від останнього, «Добло і Зло» не «грузить» ні на йоту (що для сучукрліту взагалі нетипово).

Вердикт: чудове чтиво. Аффтар, пєши ісчо...

P.S. Обережно, ненормативна лексика.

EFANDY для ZAXID.NET

 
 

Додав Art-Vertep 05 жовтня 2008

Про автора

Ірена Карпа  — українська письменниця, співачка, журналістка. Ірена Карпа - справжнє імя співачки Народилася 8 грудня 1980 у м. Черкаси. У 1998 р. вступила до Київського національного лінгвістичного університету на відділення францу

 

Коментарi

05 жовтня 2008

захотіла прочитати

05 жовтня 2008

Зараз читаю "BITCHES GET EVERYTHING" - так собі. Теж схоже на (псевдо)мемуари. Впевнений, що нове буде схоже на старе. І взагалі, зайшов вчора у книжковий магазин - у відділі сучаного укрліту одні бабські книжки (маю на увазі авторок). Мабуть криза жанру.

05 жовтня 2008

нема мені друа - уважніше шановні, літеру пропустили :)

05 жовтня 2008

якщо ви подумали, що має бути "нема мені друГа", то це не так...
все правильно)))

05 жовтня 2008

так, звісно, то так і задумано... так, все правильно.
але всеодно :)

05 жовтня 2008

)))) що саме "але всеодно"??? =))))

05 жовтня 2008

І справді, чого саме "друГа"? Спробуйте підставити іншу літеру замісць "Г". Наприклад: 1) нема мені друма; 2) нема мені друпа і т.д. По-моєму трохи кумедно. Ось.

07 жовтня 2008

до Нiкнейм або iм'я, "у відділі сучаного укрліту одні бабські книжки (маю на увазі авторок). Мабуть криза жанру"... ага, Покальчук, Іздрик, Прохасько, Андрухович, Дереш, Жадан, Діброва... очі на якому місці ростуть?))

18 жовтня 2008

Добре, коли автора ненавидять. Добре, коли автора шанують. Тоді це Автор. Як відноситися до І. К.? Це Ваша справа. Мені вона ніяка. Як блискучий пластиковий гудзик, вибачайте. А як вона відноситься до Вас?

18 жовтня 2008

Гавно! нє стоіт нашего високоінтєлєктуального піздєжа.

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска