Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Сторінки історії / «Вік міста - відлік часу». Коли ж було засновано Дніпропетровськ?

31 жовтня у Палаці студентів Дніпропетровського Національного Універчситету відбувся круглий стіл «Вік міста - відлік часу» з питання визначення точної дати заснування Дніпропетровська.

Сергій Світленко, декан історичного факультету ДНУ ім. О. Гончара, зазначив, що останнім часом проводиться багато досліджень, присвячених вивченню генезису Дніпропетровська. «У XVII-XIX ст. датою заснування Катеринослава вважався 1782 рік, коли Катерина II заклала фундамент Преображенського собору. Радянські вчені, досліджуючи вік Дніпропетровська, назвали 1776 рік (дата заснування Катеринослава-Кільченского) роком заснування Катеринослава. Поступово сфера гіпотез расшірялось. Так, професор Юрій Мицик запропонував вести відлік віку Дніпропетровська від фортеці Старий Кодак. Деякі вчені пропонують вести відлік від заснування села Половиця в 50-х рр. XVIII ст. Згідно з даними розкопок дніпропетровських археологів, проведених в районі Ново-Богородицькій фортеці, що вже в XVI столітті вона жила активної соціальної та економічної життям. Навесні 2008 року вийшла книга дніпропетровських вчених «Палімпсести», автори якої запропонували визнати датою виникнення міста 1645 рік. Деякі вчені пропонують вести відлік віку Дніпропетровська з часів Київської Русі. Я вважаю, що генезис Дніпропетровська є полілінійним, у ньому є місце і Кодаку, і Самарі, і Катеринославу », - сказав він.

Ірина Ковальова, доктор історичних наук, заявила, що перші поселення на території сучасного Дніпропетровська датуються ще періодом бронзового століття. «У науковій літературі ніколи не ставилося питання, чому Катеринослав-Кільченьський був побудований у такому незручному для життя місці. Між тим, його розташування визначалося близькістю до Ново-Богородицькій фортеці, яка захищала місто від Криму, а також обжитістю цих територій. Гарнізон фортеці становив 4 тис. чоловік. Крім цього до неї примикає посад - великий центр ремесла і торгівлі. Поруч із фортецею розташовувалось козаче поселення Самарь (про нього є згадка в 1576 році в грамоті Степана Баторія). Під час розкопок на території, де розташовувалася Самарь, ми знаходили монети європейських країн, відчеканені в період 1509-1630 рр. Ці гроші - плата європейських дворів козакам за військову службу. По церковно-повітових книгах можна побачити, що більшість населення Ново-Богородицькій фортеці - уродженці Самарі. Думаю, що такий величезне місто, як Дніпропетровськ не може мати єдиної точки початку », - сказала вона.

Валентин Старостін упевнений, що Катеринослав-Кільченьській не має жодного відношення до Катеринослава-Дніпровського. «Їх об'єднує тільки загальна модель - створення нового міста на території, рівновіддаленої від уже існуючих поселень. Катеринослав був заснований Григорієм Потьомкіним на основі міста Новий Кодак з 20-ти тисячним населенням. Звинувачення Григорія Потьомкіна в тому, що він у степу створював «Потьомкінські села», не має під собою підстав: він засновував нові поселення на основі існуючих », - сказав він.

Максим Кавун, кандидат історичних наук, уважає, що в світі немає єдиної методики визначення дати заснування міст. «Незважаючи на те, що на території сучасного Петербурга є значно давніші поселення, датою заснування міста вважається 1703 рік. Вашингтон був заснований в 1790 році. Розвиваючись, він поглинув старіше містечко - Джордж-таун, однак це не стало підставою для перегляду дати заснування столиці США. На мою думку, не варто відмовлятися від загальноприйнятої дати заснування Дніпропетровська - 1776 рік », - сказав він.

Професор Варфоломій Савчук зазначив, що визначення дати заснування будь-чого не було надто дискусійним питанням. «Досі тривають дискусії про те, який рік вважати датою заснування Металургійної академії, Медичної академії. Що можна говорити про дату заснування такого стародавнього та потужного міста, як Дніпропетровськ? У будь-якому випадку, для того, щоб зрозуміти історію міста, місцева влада повинна виділяти кошти на проведення масштабних археологічних досліджень », - сказав він.

За матеріалами ИА «Новый Мост»

 
 

Додав Art-Vertep 04 листопада 2008

Автори пов'язані с новиною

Юрій Мицик

 

Коментарi

Взяла почитати своєму п'ятирічному сину. Відсутність кольорових ілюстрацій спочатку трохи відлякала його, але коли почала читати… Він був у захваті, випрошував у мене ще сторіночку за сторіночкою. Довелося за раз прочитати більшу частину. А не дочитали зразу лише тому, що вже давно треба було спати. Отож за два вечори книжечка закінчилася.

Переклад чудовий! Мова – жива й цікава. Текст прекрасно адаптовано до нашої української дійсності.»

03 листопада 2008

«Капосну книжку Маленького Вовчика» навіть подивитися не встиг - діти вирвали з рук і, сварячись, перечитали одне поперед одного. Старші. Потім менший примусив старших читати йому вголос і дуже реготав. Як дочитають - гляну, що ж там??!!!»

03 листопада 2008

Усій нашій сім'ї сподобалася ця книжечка. Дуже кумедна і смішна! Діти реготали пів вечора, а потім згадували приколи з книжки :) Тепер чекаємо на продовження

10 березня 2009

...а наступна "Геройська книжка Малого Вовчика" вийде у світ в середині квітня. Чекайте! вже не довго...

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска