Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

MP3

Сестри Тельнюк Весна (2010 р.) 6,63 Mb
Сестри Тельнюк Досадонька (2005 р.) 6.03 Mb
Сестри Тельнюк Небо 4.15 Mb
Сестри Тельнюк Помаранчеве серце 3.64 Mb
Сестри Тельнюк Друзі (сл. Ст. Тельнюк) 4.11 Mb
Сестри Тельнюк Скрипка (сл. Ст. Тельнюк) 3.04 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Інформація

Автори / Сестри Тельнюк / «Вітер століть»: атмосферний культурний фронт

Хтось відчув, ніби його серця торкнулася любов, а комусь захотілося стати націоналістом – такі доволі різнопланові враження мені довелося чути від глядачів після кіровоградського концерту мистецької акції «Вітер століть: подих української поезії у рок-музиці», що відлунала 11 грудня у Будинку культури Державної льотної академії.

Адже об’єднала ця акція два достатньо різних за музичною естетикою колективи: ліричний «Тельнюк: сестри» та монументальний (насамперед завдяки постаті лідера команди Андрія Середи) і саркастичний (через його ж виразну громадянську позицію) «Кому вниз». Задоволення мали отримати всі: і ті, хто прийшов послухати вишукану музику від сестер Тельнюк, і ті, кому до вподоби енергійно помахати головою під безкомпромісну музику «бурі і натиску» «комувнизтів». Головне – те, що було, власне, визначальним у виборі учасників «Вітру століть» - опертя у творчості на найкращу українську поезію.

«Тельнюк: сестри» найбільш вразили якісним звуком. Хоча, зрештою, як по-іншому має бути у колективі, в якому грають якщо не найкращі, то точно одні з найкращих вітчизняних музикантів: Іван Небесний, Олег (де)Путятін, Роман Суржа. Дивлячись на їхнє натхненне виконання, і не скажеш, що за останні чотири дні це вже четверте місто, в якому відбувається «Вітер століть». Хіба що Галина Тельнюк, котра була ведучою їхньої частини концерту, трохи заплуталася, напевне, від утоми, і «віднесла» Кіровоград до Східної України, про що їй не забули дорікнути глядачі, залишаючи по звершенні свої відгуки на афішах. Але оскільки то був на залік з географії України, а мистецька імпреза, то якраз із мистецькою складовою, що б там хто не говорив (навіть під час самого виступу сестер), усе склалося традиційно перфектно: складні музичні аранжування, відповідні поетичні тексти Василів Симоненка і Стуса, Станіслава Тельнюка та Івана Козаченка, нашого земляка Євгена Маланюка та, чи не найбільше, Богдана-Ігора Антонича, чий вірш «Вітер століть» і дав назву акції.

Варто було на сцені з’явитися «Кому вниз», як зал миттєво накрила (пардон, за затаскане, проте точне слово) харизма Андрія Середи. Іміджево похмуро й незворушно виконуючи «Суботів» та «Микиту Швачку» на слова Шевченка, «Воронів» (текст Олександра Олеся) і «Кленовий вогонь (автор – Володимир Івасюк), Андрій хіба у паузах між піснями із втаємниченою посмішкою якогось знаючого гуру ганив політиків і прославляв воїнів, радячи усім читати книжки. Загальне враження від виступу «Кому вниз», так само, як і від «Тельнюк: сестри» - найкращі очікування справдилися, і кіровоградці стали учасниками рідкісного для нашої, центральної хіба що тільки географічно, місцевості свята якісної музики.

Коли відлунала завершальна «комувнизівська» «Ліра», розпочався взаємний обмін автографами. Глядачі з блокнотами й плакатами як займалися відшукуванням причетних учасників акції, так і самі залишали хай не завжди віршовані (як вимагалося), але щирі відгуки. Не знаю, чи ці закарбовані враження вплинуть на Міністерство культури і туризму, аби й надалі у, віримо, не найбільшому міністерському бюджеті завжди знаходилися ресурси для підтримки й розвитку цієї та подібних справжніх культурних акцій. У будь-якому разі нехай цей «Вітер століть», як написав Антонич, буде насправді вільний і нестримний.

Дмитро Шульга, СУМНО

 
 

Додав Art-Vertep 12 грудня 2008

Про автора

Дует, як професійний колектив, сформувався в 1986 році.

Автори пов'язані с новиною

Кому Вниз

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска