Увійти · Зареєструватися
 
Потік Товари Інформація

Автори / Іра (Рева) Репан / Російські «науковці» збираються допомогти Закарпаттю здобути незалежність від України на користь Росії

У політиків є прикмета: якщо внутрішніх проблем у країні забагато, не варто витрачати зусилля на їх «розрулювання». Значно ефективніше знайти «проблему» десь у сусіда за забором та показати її своїм громадянам: «Бачите, їм теж погано живеться...» Схоже, за таким принципом діяли й організатори Міжнародної наукової конференції «Геноцид і культурний етноцид русинів Карпатської Русі», яка відбулася 19 грудня 2008 року в Ростові-на-Дону (Росія), на базі Південного федерального університету.

У конференції взяли участь доповідачі з Росії, Молдови, Сербії, от, правда, від найбільш зацікаленої сторони, України, крім загадкових представників «підпільного уряду Республіки Підкарпатська Русь», представників не було. Ну та нічого, думали організатори, проведемо конференцію, опублікуємо грубенький збірничок наукових робіт, а потім виступимо перед журналістами... Вони ж, журналісти, не будуть читати, що в тому збірнику «історики» понаписували, а що вийшло товстезне дослідження, присвячене завзятій боротьбі карпатських «русинів» проти людиноненависницького режиму українських націоналістів, скажуть – це ж який інформаційний привід, сенсація!

Одного не сподівалися засідателі, що на їх «наукове» збіговисько може прокрастися український «шпигун», а потім розповісти, що ж там відбувалося насправді. Варто зазначити, що організаторам (серед яких слід назвати директора новоствореного «Центру україністики ПФУ» (Росія) Едуарда Попова, який раптово проникся братньою любов’ю до українських «русинів») пощастило – «агент 007», а насправді ростовський журналіст на ім’я Ілля Самойлов, виявився інтелігентною людиною. Він уважно прослухав доповіді (у яких розгорталися завзяті бої між принципами науки та вимогами доктрини, логікою й ідеологією) та відтворив їх, чесно, без пересмикувань, називаючи імена та регалії доповідачів, звертаючи увагу на рівень науковості їхніх промов (З повним текстом запису конференції можна ознайомитись тут). Мабуть, вам уже цікаво: хто і про що там говорив?

Два заявлені учасники з Києва (голова російської общини України К.Шуров та директор Університету ефективного управління О.Бахтіяров) не приїхали. Натомість були представники так званого «уряду республіки Підкарпатська Русь»: прем’єр-міністр Петро Гецько, глава зовнішньо-політичного відомства – В.І Павук, міністр природних ресурсів В.І. Микулін та юрист Петро Годьмаш.

Пан Гецько (колишній програміст, закінчив московський інженерно-технічний ВНЗ, зараз не працює – очевидно «урядова» робота оплачується в достатній мірі) на момент проведення конференції вже три місяці як обіймає «державну посаду», він виступав з доповіддю «Правовий нігілізм України в русинському питанні». За словами «прем’єра» Україна не має ніякого відношення до Карпатської Русі, бо угоду про перехід Закарпаття до складу Радянського Союзу підписували представники СРСР і Чехословаччини без участі українських дипломатів і, власне, закарпатських русинів. Включення «Підкарпатської Русі» до складу УРСР було незаконним, тому що Закарпаття знаходилося під радянською окупацією... Оглянувши залу, заповнену російськими дослідниками, оратор зупинився й вирішив не розвивати тему радянської окупації – не по сюжету вийшло. Адже висновок його промови такий: з українською владою вже немає про що розмовляти, треба звернутися по допомогу до Російської Федерації.

«Міністр закордонних справ» неіснуючої республіки В.Павук виступив із доповіддю «Український державний «План заходів з вирішення проблем русин-українців» - спланований геноцид русинів ХХ1-го століття». А його колега «міністр природних ресурсів» розповідав про дивну «активізацію боротьби русинів за свої права» в 2008 році. Головним аргументом «урядовців» були результати референдуму 1991 року, згідно з якими 78,2 % населення Закарпаття проголосували за автономний статус регіону. Проти ідеї одного з учасників провести повторний референдум доповідачі почали чомусь дуже активно заперечували.

Далі пішли виступи предстаників Росії. Найбільш науково виваженою була доповідь доктора історичних наук з Російського інституту стратегічних досліджень (Москва) Т.Гузенкової, яка розповіла про «національну політику та проблеми етнічних меншин» у нашій державі. Про русинів майже не згадувала, у промові радше йшлося про російськомовних українців. Наступна доповідачка співробітниця Інституту слов’янознавства РАН М.Досталь особисто на конференцію не приїхала, її виступ «Боротьба русинів за автономію в пострадянський період» зачитав співробітник Центру україністики та білорустики МДУ М.Дронов. Пані Досталь якось вирахувала, що сьогодні русинами є 65% населення Закарпаття та закликала російське суспільство підтримати ідею русинської автономії.

Чимдалі, все менш науковими ставали виступи учасників конференції. Головний редактор сайту «Геополітика. Ру» (Москва) Л.Савін нагадав присутнім, що легітимація статусу «Підкарпатської Русі» відповідає доктрині Медвєдєва про зону інтересів Росії в просторах СНД. Звернув увагу на те, що русини мають власну політичну самоідентифікацію, у них свій побут, мова, поезія. Зауважив, зокрема, що й Т.Шевченка не можна вважати українським поетом, бо 60% його творів написані російською мовою.

Україна має всі шанси на початку 2009 року залишитися без російського газу, - з такої оптимістичної заяви розпочав «наукову» промову доктор історичних наук, спеціаліст з енергетичних стосунків Росії та України О.Крилов. Його доповідь називалась «Русія-Україна – деякі аспекти енергетичної співпраці». Наступний доповідач, кандидат юридичних наук, редактор української редакції фонду стратегічної культури (Москва) О.Бердніков висловив здивування тим, що Служба Безпеки України переслідує такі «опозиційні» організації, як «Севастополь, Крим, Росія», «Донецька республіка» і республіка «Підкарпатська Русь». На думку юриста, Росія має право «підтримати співвітчизників».

Цікаві побоювання озвучив викладач історичного факультету Південного федерального університету (Ростов-на-Дону) О.Шпагін. За його версією, Україна витісняє Росію зі слов’янського світу та стає центром слов’янського націоналізму. Викладача прикро вразило, що на сайті ЦРУ в розділі «Історія Росії», російська історія починається з 12 століття, а все, що раніше – то історія України. Очевидно, історик важає стольний град Київської Русі суто російським містом. А при чому тут русини? Ах, русини... Як виявилося, русини – це конкурент України в монополії на центр слов’янства.

Далі вже конференція нагадувала чи то засідання клубу, чи нараду з питань вдосконалення засобів впливу на свідомість російських громадян. Державі потрібно активно інформувати суспільство про міжнародне положення Росії та сферу її інтересів, - вважає директор інформаційно-аналітичних програм Фонду історичної перспективи (Москва) О.Музафаров. Згідно з дослідженнями Фонду, росіяни «добре усвідомлюють» ситуацію на Кавказі, в південно-західних областях України, в Криму, тому що «інформаційна робота» з цими проблемами велася майже усіма масовими ЗМІ. А от з такою важливою в житті російського громадянина «русинською проблемою» - проколися, недоінформували.

Представник донського козацтва В.Воронін привітав братів-русинів з початком боротьби за національну ідентичність. Полковник авіації С.Калята підкреслив важливе військово-стратегічне значення Закарпаття. З ностальгійною розповіддю про життя-буття русинів у Москві виступив голова Русинського земляцтва «Карпатська Русь» Й.Глівка, повідомивши, що серед русинів є священнослужителі, котрі працюють сьогодні в Московській патріархії і там підтримують «русинський рух». А також прохопився, що у Закарпатті «простий народ побоюється активізації русинів і тому не дуже його підтримує». Мабуть, побоюючись таких заяв, організатори й не запросили на конференцію пресу.

Виступали також дослідники-русиністи з Сербії та Молдови. Голова асоціації «Русь», головний редактор міжнародного історичного журналу «Русин» (м. Кишинів), кандидат історичних наук С.Суляк, вийшовши на трибуну, без детальних пояснень попросив виключити його із списку співорганізаторів конференції. Вразив «товариство науковців» доктор філософії, професор відділення русиністики філософського факультету Новосадського університету М.Фейса. По-переше, повідомленням, що в Сербії (у Воєводині) русини визнані національною меншиною, у них є своя мова та своя освітня система. По-друге доповіддю, яка велася русинською мовою і з якої присутні зрозуміли дуже небагато.

Завершилась конференція, як і належить, резолюцією, осовним месиджем якої було наступне: «Русини Карпатської Русі стали першим в історії ХХ століття народом (поруч з вірменським населенням Османської імперії), по відношенню до якого провадилась політика прямого геноциду. Активну, у значній мірі організуючу роль в геноциді русинів відіграв український націоналізм. Причиною геноцида русинів стала їх національна самосвідомість та симпатії до Росії...». Не зважаючи на те, що питанню власне геноциду «науковці» приділили найменше уваги, учасники конференції закликали міжнародну громадськість посприяти якнайшвидшій федералізації Української держави. Дивіться, «соотєчєствєннікі», вболівайте за вітчизняну науку, яка захищає далеких братів-русинів. Тільки, заради Бога, не витріщайтесь на кризу, що ходить по вашій хаті...

Ірина Рева

 
 

Додав Art-Vertep 10 березня 2009

Про автора

кульова я блискавка в обіймах моїх вогонь… я золота писанка: впала з небесних долонь   * * * Тролейбусне питання: І що ж тобі таки цікаво хлопче? Чи я, чи, може, книжечка моя? Бо книжк

 

Коментарi

10 березня 2009

Шикарно!
Чешуться у сусідів руки щодо українського короваю. Навпіл не поділити, тож треба спробувати понадкусювати по краях: Крим, Донецьк, тепер Закарпаття.
Дивує, якою х...ю займаються "науковці", театр абсурду, блін.
Запусти божевільного до нормального суспільства і він почне його зводити з розуму просто своєю присутністю. А якщо божевільні ще організовуються у конференції.... Йо майо!

11 березня 2009

ггггг! нормальна реакція кацапів на такі явища в Україні як вулиця дудаєва у Львові etc.

12 березня 2009

Да, нам наш прєпод по соціологіі - Лесько, напостой цю тєму толкав. Ще гнав про те, як поляки видумавали українську мову, а потім заставляли її вчити, і про те, що українців толпами не засилали до сибіру, під час сталінських репресій, а вони тіпа самі туди напрашувалися. Коли ми хором групою з нього ржали, він кричав "Нєт, а што смєшнога, ета чістая правда. Я сам с сібірі, моі радітєлі туда пєрєєхалі, там очєнь харашо". У нас тоді прикол був писати йому на дошці "ні граму сала москалям").

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска