Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

LЮК До побачення (2007 р.) 9,11 Mb
LЮК Антон (2009 р., сл. Сергія Жадана) 8,62 Mb
LЮК Ті Ві 5.63 Mb
LЮК Спрага 3.49 Mb
LЮК Lemon 3.74 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Інформація

Автори / LЮК / «До того, як почати співати, я була в животі у мами» - Ольга Герасимова

Практично всі українські групи, записавши один-два альбоми, приречені на вичерпання свого творчого потенціалу. Все, що робиться потому, «тримається» лише на славі першого альбому, а то й одного хіта. В цьому контексті харківська альтернативна група «Lюk» унікальна. Після чотирирічної перерви музиканти видали четвертий альбом «Мамина юність», наповнення якого змушує дивуватись і радіти – про жодне виснаження творчих сил не йдеться. Навпаки – стилістичне розмаїття зберігає «люківську» ідентичність. Активно співпрацюючи з Сергієм Жаданом, Сергієм Бабкіним і групою «5nizza», «Lюk», однак, залишає за собою право бути собою і не підпадати під жодні впливи. Незважаючи на те, що в «Маминій юності» більше року, аніж лаунжу, Ольга Герасимова, Олег Сердюк, Крот, Дід Мороз і Валентин Панюта продовжують робити інтелектуальну професійну і дуже якісну музику. Не дивно й те, що перший у Франківську концерт «Lюkу» відбувся у «Химері» і зібрав особливу молодь – молодь, яка думає, читає, споглядає. «Химера» ж останнім часом «б’є» саме на якісних виконавців, що не може не тішити. «ГК» поспілкувався з внутрішнім голосом групи «Lюk», з її серцем – Ольгою Герасимовою, яку друзі називають просто Малая.

– Як відбувається процес написання пісні?

Початково робимо мелодію, потім іде текст. Клавішник може придумати соло гітари або якусь барабанну збивку. «Lюk» – це єдиний організм. Більшість текстів пишеться в дорозі. Наприклад, їхали в Норильськ на дуже цікавий фестиваль – до Москви автобусом, а потім літаком, всю дорогу складали тексти. Кожен говорить по слову, привносячи свій зміст, це схоже на нанизування намистинок у коралях. Часом з написанням текстів нам допомагають друзі – в «Маминій юності» пісні французькою та італійською нам написали вони. Якщо чесно, то слова взагалі неважливі. Неважливо також, якою вони написані мовою, – все залежить від мелодії. На одну добре лягає українська, на другу – російська, на третю – французька, на четверту – італійська.

Усі «люківці», крім мене, мають інші професії: Валік викладає соціологію в університеті, Крот і Олежик – програмісти, Мороз – кольорокоректор, а я не можу займатись нічим, окрім музики. Я звикла віддаватись якісь одній справі на повну, тому я в «Lюці» з головою.

– «Lюk» свідомо обирає для себе клубний стиль та інтелектуальну молодь? Наскільки це важливо?

Так складається, що на великій сцені ми виступаємо переважно за кордоном на різноманітних фестивалях – в Росії, Литві. А в Україні на велику сцену не запрошують, бо зрозуміло, хто там виступає – попсові телезірки в трусиках. А слухачі поділяються на багато різних рівнів, шарів – наприклад, ті, хто слухає хорошу музику, цікавиться хорошим кіно, не буде задовольнятись тільки тим, що їм нав’язують телебачення і радіо. Я, наприклад, давно не дивлюсь жодного каналу, бо це просто неможливо. А нас слухають люди, яких на невідчутному енергетичному рівні пов’язує щось єдине.

– Стиль життя і творчості «Lюkа» запланований і продуманий?

Ні, у нас нічого не відбувається усвідомлено, навіть фотосесії і кліпи – це все так спонтанно. Наприклад, одного разу подзвонив фотограф, сказав, що він їде на все життя в Америку, що все життя мріяв зробити з нами фотосесію і йому потрібен один день. За день стіни і підлога пофарбувалися у смужку, і фотосесія відбулась. Так само і з музикою, все вийшло само собою – хлопці грали в різних групах, я співала в групі «Ойра», потім в нас був спільний проект і вони запросили мене в «Люк».

Впевнена, що красиве не повинно надумуватись, воно повинно створюватись само собою. Так вийшло і в нас. Харків хоч і велике місто, але всі творчі люди одне одного знають, тримаються разом, так і хлопці одне з одним познайомились. Спочатку в «Люці» співала мулатка Бетті, потім між ними щось трапилось, і вони почали шукати іншу вокалістку. До речі, «Люк» і «Ойру» познайомив Жадан. Коли хлопці прийшли на репетицію «Ойри», я якраз поїхала додому в Херсон. Дівчата поклали касету з нашими піснями, і хлопці вибрали мій голос. Дівчата сказали: «Це ж Малая, ми її не віддамо, якщо співати, то співати разом», і ми записали кілька пісень разом – фольк з живою музикою. Але в якийсь момент довелось вибирати, і зрозуміло, що я вибрала те, про що мріяла з дитинства, – співати з живими музикантами. Насправді я співала усе життя. До того, як почати співати, я знаходилась в животі у мами.

– Продовжуєте співпрацю з Жаданом?

Так, це наш хороший друг. В попередніх альбомах його текстів було дуже багато, в новому ж – тільки два. В минулий альбом ми також запрошували нашого друга і прекрасного музиканта Сергія Бабкіна, а в цьому альбомі спеціальним гостем став Антон Слєпаков з прекрасної дніпропетровської групи «…и Друг Мой Грузовик». Він написав і прочитав частину пісні «Мітхун Чакраборті». Початково була написана мелодія з індійськими мотивами, і всі вирішили, що образ індійського актора Мітхуна Чакраборті ідеально лягає на текст – такий собі милий стьоб. А Антон прекрасно вписався туди зі своїм текстом і голосом.

– Які питання журналістів вам найбільше набридли?

Чому «Люк»? У хлопців на це питання є маса варіантів, і зупинитись на одному з них насправді нереально. До таких запитань я ставлюсь дуже погано. Коли мені його задають, я питаю у відповідь: а ви б задали таке питання, наприклад, групі «Muse» чи «Radiohead»? Це все одно, що питати: чому я народився? Група – це одиниця, яка складається з енергій, і вона просто народжується, без «чому». Хтось, наприклад, називає дитину на честь когось, але я вважаю це неправильним, тому що вона одна така. Але найчастіше батьки називають дітей за непояснимим відчуттям «подобається – не подобається». Так само і з групою. І мені не хочеться обмежувати людей якимось однозначним поясненням. Я б могла сказати, мовляв, йшов наш барабанщик Крот по вулиці, впав у люк – і тому «Люк». Але навіщо? Хай люди розвивають свою фантазію, ворушать своїми звивинками, ми даємо їм простір для уяви.

Мене дуже важко дістати, тому я не звертаю уваги на одні і ті самі питання журналістів. А взагалі, я за те, щоб кожна людина робила свою справу професійно, щоб журналісти робили інтерв’ю не з відомих вже запитань і відповідей. Щоб журналіст прослухав всі альбоми «Lюkа», володів би інформацією про нас – тоді і бесіда буде на зовсім іншому рівні.

– Ваша музика дуже енергетична. Доводилось чути історії, що та чи інша ваша пісня змінила або вплинула на життя людини.

На концерті в Хмельницькому до нас підійшов один художник Сергій і зізнався нам, що коли слухає нашу музику, то на нього сходить божественне натхнення. І навпаки – коли не слухає, не може малювати. І справді, його картини дуже красиві, світлі, колоритні.

Я вдячна вищій силі, енергії, Богу – хто як називає, що в мене все так прекрасно склалось, що мене оточують такі чудові люди, що на наших концертах люди переповнені радістю, посміхаються, що очі в них горять від щастя.

За кожну свою пісню ми несемо відповідальність. Кожну з них ми намагаємось заряджати тільки доброю енергією. У мене «В контакті» дуже багато зізнань, люди пишуть, що пісні «Lюkа» допомагають в дуже критичних ситуаціях. Коли не хочеться жити, людина слухає наші пісні і вони допомагають їй якось вирулити на іншу хвилю, зрозуміти, що треба жити далі і що все не так жахливо. Життя прекрасне, хоча бувають погані штуки. Зі мною теж траплялись дуже-дуже погані штуки, але треба якось вигрібати. Життя нам дане для того, щоб ми прожили його добре і щоб залишили після себе щось хороше.

Розмовляла Тетяна Єрушевич, «Галицький кореспондент»

 
 

Додав Art-Vertep 04 червня 2009

Про автора

«LЮК» м. Харків Офіційний сайт: www.luk.com.ua LЮК відкрився навесні 1999 р. Група LЮК - це союз справжніх ентузіастів, заснований на широкій музичній обізнаності його творців. Рідне місто учасників групи&nd

Автори пов'язані с новиною

Сергій Жадан

 

Коментарi

07 червня 2009

«Lюk» -це супер!!! І концерт в Химері теж був СУПЕРР!!! Велике ДЯКУЮ що ВИ є!!!
"Життя прекрасне"

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска