Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Мистецьке об'єднання Дзиґа / Еволюція фортів: від війни – до мистецтва

Бойові дії Першої світової війни стали історичним стержнем І Міжнародного фестивалю «Форт. Місія-2009», що відбувся у горбистому селі Поповичі Мостиського району Львівської області. Сотні поціновувачів року, джазу та електронної музики зібралися на українсько-польському прикордонні, щоб послухати улюблених виконавців, вловити ритми віршів поетів, побачити синтез природи та цивілізації в лендарті та просто попити пива.

Ідея «пропіарити» забуті в часи радянської України фортифікаційні споруди Першої світової війни відразу виокремила «Форт. Місію» з-поміж засилля інших open-air-фестів. Організатори взялися за популяризацію шести унікальних фортів, що колись становили загальну систему укріплень фортеці Перемишль, будівництво якої розпочалося 1872 року. Фестиваль дав можливість дістатися лише до трьох споруд, які вдалося розчистити та перевірити на наявність вогненебезпечних матеріалів.

Форти - занедбані. Декотрі ще можуть пишатися приміщеннями та тунелями, але є й такі, від яких залишилися лише поодинокі стіни. На унікальних пам’ятках рясніють відомі написи любовного та не завжди пристойного змісту... У Польщі, до якої тут рукою подати, теж є кілька фортів. Але там вони «розкручені» і вже стали атракцією для туристів. За словами одного з організаторів фестивалю Юрія Візняка, наші форти були дуже потужними. Товщина їх стін сягала до трьох метрів, а в бою вони протрималися від початку осені 1914 р. до весни 1915 р.

Історична частина фестивалю стала лише підґрунтям для свята музики та літератури, якому не завадила навіть дощова погода. Місію хед-лайнерів на “фесті” доручили легендам українського року – гуртам «Мертвий Півень» та «Плач Єремії». «Півні» завершували другий фестивальний день і, як завжди, «відпрацювали» на славу. Відспівавши пісні з нового альбому Made in ЮА на вірші патріарха укрсучліту Юрія Андруховича, Місько Барбара потішив фанатів старими піснями. Співав, жартував, а потім несподівано попрощався та... пішов зі сцени. Такої неповаги публіка не стерпіла і вигуками «на біс!» та «мало!» повернула Міська на сцену. Фронтмен довго не відмовлявся і почав приймати замовлення, які долітали з різних куточків. «Старенький харлєй», «Брат, піво кончілось...», «Сто баксів на місяць і всі тебе...»... «Півні» співали, аж поки не наситили публіку. Остаточно розішовшись, Місько питав: «Ще?», публіка відповідала: «ще!». І «Півні» співали ще... Сп’янівши від алкоголю та музики, на завершення Барбара кинувся у натовп, який кілька метрів обережно проніс лідера гурту на руках.

А от «Плач Єремії», якого на фестивалі чекали не менше, не виправдав сподівань. Спочатку Тарас Чубай та друзі більш як півгодини настроювали інструменти, намагаючись «наблизитись до ідеалу». Довгі приготування не вберегли музикантів від фальшивих ноток у виступі. Справили враження хіба що давно відомі хіти «Вона», «Я піду в далекі гори», «Запроси мене у сни свої», які «взяли» слухачів швидше спогадами, ніж виконанням. Гурт грав все млявіше, Чубай все більше просив принести коньяку, публіка все частіше співала сама... Завершальне «Ой, хмариться, туманиться» остаточно розбило об асфальт надію на хороший виступ гурту. Зрештою, як сказав зі сцени сам Тарас Чубай, він не знає, чого від нього чекає публіка, тому гратиме так, як хоче сам. Чубай грав, а публіка не сподівалася, що такого можна чекати від «Плачу Єремії»...

Окрім хед-лайнерів, на великій сцені грали народні колективи Мостищини, гурти «Дивні», «Файно», Shokolad, Dalai Lama, «Горгішелі», польські Pigs Like Pigeons... А малу сцену віддали джазовій імпровізації та електронним експериментам: «джазували» Waclaw Zimpel & Mark Tokar, Dzyga Jazz Quartet, а електроніку «забезпечили» Funkmasters; віджеї та діджеї формації RESTart; польські DJ Hosh (формація Sen-C Rollers) і DJ Smola (формація ShamanaGurus).

Поруч хлопці у футболках з написом: «Не стріляйте у спину, я - поет» читали власні вірші, часто гармонійно поєднуючи їх з музикою. Вокалістка гурту Shokolad Дана Винницька музично оформила поезію Остапа Сливинського. «Це була абсолютна імпровізація, – зізналася вона після виступу кореспондентові «ВЗ». - Ми просто узгодили настрої та наші емоції». Серед інших учасників літературного проекту Kabi.net були Богдан-Олег Горобчук, Грицько Семенчук, Андрій Любка...

А поруч, у лісі, художники «розсипали» об’єкти лендарту, які формували окремий маршрут. На теми часу, вічності, медитації, воскресіння творили поляки та українці: Влодко Кауфман, Володимир Топій, Сергій Петлюк, Мирослав Вайда, група «ТОТЕМ»...

Ірина Семенів, «Високий Замок»

 
 

Додав Art-Vertep 14 липня 2009

Про автора

Є такий осередок, який більш ніж кафе, ніж галерея, ніж клуб, ніж продюсерський центр… Це місце, де можна реалізуватися, що, власне, і відбувається.

Автори пов'язані с новиною

Плач Єремії , Мертвий півень , Гурт ShockolaD , Горгішелі , Богдан-Олег Горобчук , Григорій Семенчук , Андрій Любка , Тарас Чубай

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска