Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Фестиваль Підкамінь / Танці в багнюці і триденне свято етномузики

Вже третій рік селище Підкамінь приймає багатотисячну аудиторію любителів етномузики та народних промислів на міжнародному фестивалі «Підкамінь», який є одним з найбільших та найуспішніших фестивалів просто неба на теренах Львівщини. Чим же потішило відвідувачів цьогорічне дійство?

Минулого року родзинкою фестивалю були погодні умови, а саме дощ, який подарував гостям фестивалю можливість спробувати рідну землю «на смак» і вдосталь повалятись у багнюці. На згадку про це організатори й цього року підготували поле для «болотяних» забав, але й погода не підвела: два з трьох днів фестивалю йшов дощ, що аж ніяк не завадило всім насолодитись програмою.

Більшу частину дня на малій сцені виступали ансамблі Львівської, Тернопільської, Рівненської областей, а також м. Донецька.

Всього було 50 колективів: хорові капели, ансамблі народного танцю та музики, вокальні тріо, дуети та солісти, капели бандуристів тощо. Цікавим був виступ Донецького театру народної пісні «Дивина», солістки якого запропонували слухачам автентичний спів різних регіонів України у сучасному аранжуванні донецьких композиторів.

Поруч зі сценою проходили презентації, виставки-продажі та майстер-класи різних видів декоративного та ужиткового мистецтва майстрів Бродівщини (Львівська обл.), прилеглих територій м. Львова, Тернополя, Рівного тощо.

До смеркання майстри ткали, плели, ліпили. За бажанням можна було взяти безпосередню участь в будь-якому рукоділлі: сплести собі ляльку-мотанку (що дедалі стає популярнішим), виліпити горщик під пильним супроводом гончара, детально роздивитись, як народжуються скляні фігурки та прикраси, а також скуштувати медового вина або настоянки, що виробляється за секретним рецептом бджолярів.

Торгувалося усіляким, від китайського непотребу (що організатори обіцялись на наступний рік усунути) до вишиванок, авторського скла та ароматичних олій Криму.

Молоддю (віком десь до 17 років) постійно опікувались отці-салезіяни, які облаштували свій намет у наметовому містечку.

День вони розпочинали молитвою, ранковою руханкою-танцями, продовжували спортивно-розважальними іграми, а вночі, близько 3 ранку після завершення дискотеки провадили нічну молитву. А неділя розпочалась традиційною святою Літургією. Охочих було чимало, чим і гордяться організатори.

Ще однією з атракцій була діяльність Всеукраїнської молодіжної організації «СВІМ» - Союз Військових Ігор Молоді, які організували канатну переправу через озеро та тир, у якому була можливість постріляти з пневматичних рушниць, автоматів ба навіть ручного протитанкового гранатомету «Муха», звісно все це було імітацією, але досить вражаючою.

Був і спортивний майданчик, де планували провести кубок з міні-футболу та паркового волейболу, і дощ тому не завадив. Впродовж недільного дня були й козацькі забави, й лицарські турніри, де молоді козаки, чи просто хлопці, змагались між собою. Перемогла як завжди дружба.

Основною ж розвагою були концерти так званої великої сцени, де виступали гурти «Очеретяний кіт», «КораЛЛі», «Тінь сонця», «Кому Вниз», «PolliКарп», білоруська група «Unia», «Русичі», «ТІК», «Дзвони», «Чорнобривці», «Опіум».

Хед-лайнери третього дня група «Mad Heads XL», не зважаючи на відомості з офіційного прес-релізу організаторів, так і не закрили концертну програму своїм виступом. Опівночі виконавчий директор фестивалю Володимир Булишин повідомив цю новину. Причини цього так і не були повідомлені широкому загалу. Відомо лиш те, що група прибула у неділю.

Нововведенням цього року був «Український DJ-парад», який розважав публіку від півночі до 2 години ранку.

Як розповів арт-директор «Підкаменя-2009» Павло Войціховський: «На наше запрошення відгукнулися понад десяток ді-джеїв з різних регіонів України, починаючи з обласних центрів - Одеси, Тернополя, Івано-Франківська тощо - та закінчуючи районними містечками - Золочевим, Бродами, Жидачевим».

Однак на заключній прес-конференції він зазначив, що все ж таки всім їм бракувало українського етнозвучання, над чим і планується працювати у підготовці до «Підкаменя - 2010».

Цьогоріч організатори встановили веб-камери на фестивалі, які транслювали хід свята на фестивальний сайт та портал «Щоденний Львів». Наступного року цей задум обіцяють розвивати завдяки прокладанню стаціонарної оптоволоконної лінії, щоб підвищити частоту оновлення картинки і додати звуковий супровід веб-трансляції.

Загалом фестиваль «Підкамінь - 2009» вдався: кількість підігрітої молоді становило близько 10 тисяч, душі та туалети працювали безперебійно, смачна кухня місцевих підприємців тішила своєю якістю й доступними цінами, музичні гурти різного ґатунку милували слух, а виставки народних умільців - око.

Наступного року обіцяють організатори покращити геть усе, а от чи потішить нас небо дощами-болотами, ще не знати.

Ксенія Буханець, «Українська правда»

 
 

Додав Art-Vertep 29 липня 2009

Про автора

На Львівщині буде свій фолковий фестиваль зі всіма складниками, необхідними для щастя: виступи найкращих фолкових колективів, небо над головою, мальовничий сакральний закуток України із козацькими могилами та старовинними мурами, майстер-класи та виставки

Автори пов'язані с новиною

Очеретяний кіт , Рок-Вар'ятЕ Кораллі , Тінь сонця , Кому Вниз , Гурт PoliКарп , Русичі

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска