Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Мертвий півень Ой, Марічко, чичері 3,92 Mb
Мертвий півень Шахтарочка ( 2011 р.) 4,73 Mb
Мертвий півень Етюд з воронами ( 2009 р.) 6,85 Mb
Мертвий півень Квазіамор (сл. Юрка Позаяка, 1992 р.) 1,41 Mb
Мертвий півень Життєпис (на слова Ю. Андруховича, 2008 р.) 2.48 Mb
Мертвий півень Гуцулка Ксеня (2008 р.) 3.57 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Інформація

Автори / Мертвий півень / «Наша естрада — це стриптиз-шоу»

Львів - місто, яке традиційно вважається культурною столицею України. Так це чи ні - важко сказати. Традиційно ті, хто живе у Львові, бачать усі його недоліки і критикують, а хто дивиться на нього здалека - зачаровані легендою і міфічним образом міста... У будьякому випадку, події, які трапляються в місті, бувають і радісними, і трагічними. Під час однієї з таких трагічних подій, а саме прощання зі Сергієм Кузьминським, учасником групи «Брати Гадюкіни», яке відбулось у приміщені «Дзиґи», проходило інтерв'ю з фронтменом і солістом групи «Мертвий півень» Міськом Барбарою. Не найкращі час і місце для спілкування, але саме це нагадувало, що життя минає, а встигнути потрібно багато. Тож не відкладаючи на потім, ми почали нашу розмову.

- Нещодавно відбувся фестиваль «Славське-рок», на якому Ви були ведучим. У попередні роки в цьому фестивалі брала участь і ваша група. Що сталось? Чому Ви не виступили?

- Перш за все, це фантастичний фестиваль, і в мене про нього враження най-най-найпозитивніші. А чому не виступав «Мертвий півень»? Та тому, що не хочемо набриднути публіці. Ми виступали два попередні роки і вирішили зробити перерву. Але організатори захотіли, щоб я був ведучим. От і все...

- Ваша група заснована 1989 року, відповідно, 2009й - рік ювілейний. Як плануєте це святкувати?

- Ми майже цілий рік у процесі святкування. Почалося все з презентації кліпу на пісню «Брат, піво кончилось», потім записали альбом, можна його назвати ювілейним, організували ми його разом з Юрком Андруховичем, назвали «Made in UA». Потім було «Прокидання з Мертвим півнем», також відбулося багато концертів в Україні, фестивалів і далі будуть, вже заплановані концерти, фестивалі, все на світі...

У Києві восени плануємо записати ще один альбом, робоча назва якого «Радіо Афродіта». Так у 1943 - 1945 роках називалося радіо УПА. Ми намагатимемось відтворити цю традицію, хочемо, щоб це радіо існувало хоча б у наших записах. Думаю, це буде актуально, бо так, як УПА колись, так і «Мертвий півень» перебуває у підземеллі, у підпіллі посвоєму... Цей альбом має бути своєрідним вікном у музику 40 - 60-х років.

- Для творчого колективу двадцять років - це дуже багато. Ви записали велику кількість альбомів, плануєте записати ще один. Чи не вважаєте за потрібне зробити власний офіційний сайт, на якому можна буде послухати вашу музику?

- Власне, цей проект «Радіо Афродіта» має бути дуже масштабним, і поміж усього заплановано організувати спеціальний сайт, присвячений «Півням». Тобто, сайт уже є, але він перебуває у стадії наповнення. Багато людей звертається до нас через те, що важко знайти в Інтернеті правдиву інформацію. Тому я планую розібратися з тим, матиму вільний тиждень, сяду і напишу офіційну історію «Мертвого півня». Хоча зараз за це взявся Андрухович, а мені з Андруховичем не тягатися. Однією з найближчих його книжок має бути така собі історія «Мертвого півня». Він уже почав над цим роботу. Але поки книжка не буде готова повністю - на сайті навіть фрагменти не розмістимо. Він чоловік такий, що наперед нічого не дасть.

- 1998 рік був знаковим для вашої групи. Вам виповнилось 10 років, а це перша кругла дата, вас назвали найкращою рок-групою Львова, а також вийшов альбом «Шабадабада», який багато хто вважає перехідним і першим, що був якісно записаний. Ви погоджуєтесь із цим?

- Я б так не розділяв і не виділяв спеціально «Шабадабада». Звичайно, він був для нас знаковим, бо це перший підсумок нашого десятиліття. Ми зібралися з Яриною Якуб'як і Любком Футорським і записали це все, після чого Любко знову відійшов від нас. Також він був знаковим тим, що «Дзиґа» нам почала допомагати, як, зрештою, допомагає і зараз. Звучання того альбому є типово львівським, тому ми намагаємось тепер записуватися за межами Львова, щоб урізноманітнитись якось.

- У березні 1997го була заснована Асоціація українських письменників (АУП), яка була опозицією офіційному Союзові письменників України. Президентом АУП був Юрій Покальчук, а віцепрезидентом - Юрій Андрухович. Також почесним членом цієї асоціації є група «Мертвий півень». Чи пов'язана АУП з вашим новим проектом, якщо так, то як?

- У новому проекті АУП майже не задіяна, хоч загалом ми використовуємо багато віршів поетів, які є членами асоціації, і в майбутньому буде так само, хоча це для нас не критерій: є поет членом чи ні... Майже весь альбом «Підземне зоо» написаний на вірші Юрія Андруховича. Загалом ми з АУП безконечно пов'язані, але власне в цьому проекті асоціація, мабуть, ніяк не буде задіяна.

- «Мертвий півень» завжди був відкритим до мистецьких проектів. Розкажіть, будь ласка, про українсько-американський проект «Їжак», адже відомо, що частково він відбувається у Філадельфії.

- Цей проект створив Марко Андрейчик, який є чоловіком нашої Ярини Якуб'як. Їх, до речі, можна привітати з народженням первістка. У проекті задіяно тільки його пісні, а «Мертвий півень» та «Плач Єремії» беруть у ньому участь як музиканти і співучасники. Хтось на барабанах, хтось на басі, я підспівував щось, а Чубай на альті підігравав...

- Чи можете відзначити когось серед молодих виконавців, чия музика, на Вашу думку, є перспективною і заслуговує на увагу?

- Я вам скажу чесно, що дуже довго нічого цікавого не бачив і не чув. Найбільшим відкриттям за цей рік для мене є група «DAIAJ LAMA». Також відкрив для себе на фестивалі у Славському групу «Гапочка». Максимально симпатичним для мене є джазовий колектив «Шоколад»...

- Чому в Україні особливо популярною є поп-музика і часто російськомовна, тоді як є багато різних колективів джаз, рок, фолкмузики. Що це? Поганий смак публіки, данина глобалізації, коли все змішується і стає безликим, чи у Вас є ще якесь пояснення?

- Я не бачу тут нічого від глобалізації. Якби глобалізація проявлялась у пропаганді Мадонни чи Стінга, то мене це б абсолютно задовольняло. А поки що наша естрада - це стриптизшоу або ескортсервіс. Це ж суцільна реклама борделю! Це дівчата, які пропонують свої послуги по телевізору без телефону. І це нічого спільного не має ні з поп-музикою, ні з музикою взагалі. Навіть обговорювати це явище - лише даремна трата часу.

Україна залишається захопленою територією як російський ринок. Фактично ми є ринком збуту російської музичної індустрії. Тому наша естрада вся співає російською з надією, що купить хтось із Москви. Але це не має нічого спільного з мистецтвом. На жаль, справжня музика залишається поза телевізором. А може, на щастя?!

Електронні медіа в більшості абсолютно ігнорують естрадний бомонд. І є вже ціле покоління, яке не слухає ні FM-приймач, ні радіо, не дивиться телебачення, а живе у своєму паралельному світі, в Інтернеті. Ми часом проводимо концерти в Києві, не вивісивши жодної афіші. Тобто електронна пошта, поштові розсилки, Google абсолютно замінюють традиційні афіші і реклами та дасть змогу зібрати публіку в залі до п'ятисот людей. І тому я не хочу потрапляти в український телевізор. Це просто огидно! Особливо канал М1, над яким я вже не раз оголошував «нюрнберзький процес», це шкідлива річ! О, це є порно! Це є порно, за яке треба саджати і відбирати ліцензію!

- Коли найближчим часом Ви плануєте виступити у Львові?

- Десь восени. Зараз, улітку, в нас багато фестивалів, і вересень також весь фестивальний, а в жовтні ми презентуватимемо новий диск і обов'язково виступатимемо у Львові.

Наталія Лопадчак, «Суботня пошта»

 
 

Додав Art-Vertep 17 серпня 2009

Про автора

Культова група Львова, "Мертвий півень" - це більше, ніж просто добра рок-музика. На концерти "МП" приходять три, якщо не чотири, покоління.

 

Коментарi

18 серпня 2009

гурт називається Dalai Lama

19 серпня 2009

п. Михайло, а в якому це Ви підпіллі сидите? ;-)

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска