Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Дніпро / Студії мистецтва і життя: художня виставка «Влада уяви»

02 СЕРПНЯ 16:00

вул. Шевченка, 21

Що об’єднує творців різних країн, різних епох, різних видів мистецтва, що дозволяє їм проникливо витлумачувати складні явища соціальної реальності й передбачати майбутній розвиток? Якщо відповісти коротко – їхній творчий пошук або влада уяви. Саме таку назву – «Влада уяви» - має художня виставка, яка об’єднала видатних митців і мислителів Іспанії та Литви: Антоні Міро, Антоніо Ґадеса, Міґеля Ернандеса і Леонідаса Донскіса.

Основу експозиції складає серія літографій відомого каталонського художника Антоні Міро (нар. 1944 р.) – «Вітер народу». Серія присвячена другові художника, легенді іспанського фламенко, видатному хореографу і танцюристу Антоніо Ґадесу (1936-2004). Двадцять чотири візуальні образи розкривають дух іспанського танцю, що його зумів донести світові геніальний Антоніо Ґадес завдяки, зокрема, й кінематографу (фільми Карлоса Саури «Криваве весілля», «Кармен», «Чаклунське кохання»). Двадцять чотири образи наче кадри стрічки про життя і творчість митця, який понад усе ставив етику танцю, сприймаючи його як головну і єдину мету праці, сповненої енергії вітру свободи, вітру народу.

Кожна з робіт серії «Вітер народу» має назву, що відповідає рядку однойменного вірша народного іспанського поета Міґеля Ернандеса (1910-1942), який помер у в’язниці франкіського режиму. Вірш оспівує надію, свободу й силу духу народу, що бореться за свої ідеали. Яке послання прагне донести художник? Навряд чи просто зв’язок між словами Міґеля Ернандеса і виразністю тіла танцюриста. Вочевидь, Міро намагається показати силу народу, боротьбу людей з відхиленнями суспільства. Обличчя Ґадеса покладене в основу низки робіт, що чітко ототожнюють танцюриста з героєм вірша Ернандеса. Остання робота відтворює один з останніх образів Антоніо Ґадеса, бранця світу, в розумінні бранця хвороби, що переслідувала його впродовж останніх років життя і кінець кінцем розлучила з другом Міро.

Серія «Вітер народу», що являє собою симбіоз різних мистецтв, маючи три інтерпретаційні вісі: поезію Міґеля Ернандеса, танець Антоніо Ґадеса і живопис Антоні Міро,порушує багато питань, що хвилюють сучасне суспільство. Зокрема, питання моральної уяви, яка символізує етичні поняття і погляди, культурні цінності та підходи, колективну пам’ять і забуття, маніпулювання свідомістю і фанатизм… Як зазначає відомий сучасний литовський філософ, депутат Європейського парламенту Леонідас Донскіс у своїй книзі «Влада та уява», мистецтво часто випереджає праці філософів у виявленні сучасних форм божевілля і варварства.

Саме книжка Л. Донскіса «Влада та уява», українська версія якої побачила світ цього року (видавництво «Спадщина»), стала спонукальним мотивом і четвертою важливою віссю виставки. Праця Л. Донскіса розширює географічні та часові рамки розмови – від Данте, М. Сервантеса, Д. Веласкеса, В. Шекспіра, Рабле до Музіля, Кафки, Орвела, Кундери та Ч. Мілоша – і надає їй філософського виміру. Це вже, власне, європейський діалог про сучасний світ. І невипадково, що філософська праця Л. Донскіса проілюстрована роботами А. Міро з його іншої серії «Малювати малярство». Йдеться про переосмислення багатьох сюжетів і стереотипних образів, що вкарбувалися в нашу свідомість. Скажімо, розвиток відомої веласківської топіки «Здача Бреди» (1625), через яку А. Міро (підсерія «Списи») намагається дослідити те, що ховається за зовнішньою атрибутикою кодексу честі.

Виставка «Влада уяви», що демонструється в Україні 2012 року, поєднала трьох видатних іспанських митців – поета, танцюриста і художника – з відомим литовським філософом і літературознавцем, являючи той високий синтез мистецтв, що дозволяє глибше виразити світ мінливої і плинної сучасності.

Компоненти виставки: 24 літографії серії «Вітер народу», книга Л. Донскіса «Влада та уява» з ілюстраціями А. Міро, каталог «А. Ґадесу від А. Міро: «Вітер народу» (друкарня «Марфіль», м. Алькой, Іспанія), плакати виставки (друкарня «Марфіль»), фрагменти відео з танцями у виконанні А. Ґадеса (з дозволу фонду А. Ґадеса).

Ініціатор та організатор – Центр розвитку «Демократія через культуру» (директор – О. Буценко).

Висловлюємо подяку за підтримку та допомогу Антоні Міро та університету м. Аліканте (Іспанія); ГО «Відкрите суспільство та його друзі» (м. Клайпеда, Литва) та Л. Донскісу; Міністерству культури України; ТОВ «Спадщина-Інтеграл»; посольству Литовської Республіки в Україні; Дніпропетровському художньому музею.

 

Про авторів

Дніпропетровський художній музей

Додав nady 01 серпня 2012

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска