Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Дніпро / Виставка «Творча спадщина та міф Віктора Вазарелі»

21 БЕРЕЗНЯ - 07 КВІТНЯ

Дніпропетровський художній музей (вул Шевченка, 21)

З 21 березня по 7 квітня у Дніпропетровському художньому музеї  відкрито виставку «Творча спадщина та міф Віктора Вазарелі»

Віктор Вазарелі (1908 - 1997) - відомий на весь світ французький художник угорського походження, засновник оп-арту (оптичного мистецтва). Застосовуючи різноманітні оптичні й кольорові ілюзії, майстер створив визначні зразки оптичного мистецтва, яке є продовженням лінії техніцизму у модерні. Оп-арт набув надзвичайної популярності у 1960-70-х роках і в значній мірі вплинув на сучасних художників, індустріальних дизайнерів, графіків.

Вазарелі активно застосовував набутки оп-арту в дизайні, рекламі та архітектурі, завдяки чому здобув світову славу, а оп-арт увійшов до повсякденного життя і дотепер використовується в окреслених вище галузях.

Віктор Вазарелі народився в місті Печ (Угорщина). Навчання живопису почав у Академії Мюхей, відомої як Будапештський Баухаус. Після першої персональної виставки (1930 р.) переїхав до Парижа, де працював графіком і художнім консультантом у різних рекламних агенціях. Його перша персональна паризька виставка відбулася 1944 року в галереї Деніз Рене, навколо якої об'єдналася група авангардних художників, очолювана Вазарелі.

Творчий доробок Вазарелі – це картини, графіка (принти), кінетичні структури і декілька абстрактних фільмів.

Щоб долучити глядачів до розуміння сучасної пластики, художник заснував Дидактичні музеї Вазарелі в Горді і у себе на батьківщині, в Печі, а також Центр архітектонічних досліджень на півдні Франції, в Екс-ан-Провансі. Правда, це не врятувало його творчість від відомого скепсису.

Підробляти Вазарелі легко, на чому свого часу дехто й нажився, але час цей минув. Зате нині знову повертається інтерес до художника. Мало не застаріле мистецтво виявилося затребуваним в епоху, коли комп'ютерні ігри замінюють світогляд: фантазія їхніх творців не в змозі перевершити «матриці» Вазарелі!

Експозиція виставки «Творча спадщина та міф Віктора Вазарелі» складається із 140 робіт художника: 120 серіграфій (особливого різновиду шовкографії, що являють собою багаторазове накладення шарів фарби), 20 об’єктів унікального живописного автопортрету майстра та єдиного у світі витвору мистецтва, що побував у космічному просторі – колажу «Космос». Картина була на борту «Союзу Т-6» на космічній станції «Салют 7» 1982 року.

Також у рамках виставки демонструватиметься документальний фільм про Віктора Вазарелі, що ознайомить глядача з різними етапами творчості художника.

Виставки «Творча спадщина та міф Віктора Вазарелі» у Дніпропетровському художньому музеї проходить у рамках масштабного культурного проекту Посольства Угорщини в Україні, завдяки колекціонеру Тібору Чепеї, за підтримки голови Дніпропетровської обласної ради Євгена Удода. Ініціатор виставки, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Міхаль Баєр каже: «Мета виставки – разом з передачею угорських та європейських культурних цінностей – звернутися до якомога більшої та різноманітнішої української аудиторії, зацікавити угорськими творчими здобутками».

 

Музей працює з 10:00 до 17:30 (каса до 17:00), вихідний день - п`ятниця, перший понеділок місяця - санітарний день

Тел.: 744-60-35, 47-33-38 (каса)

 

 

 

Про авторів

Дніпропетровський художній музей

Додав nady 30 березня 2013

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска