Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Дніпро / Міжнародна виставка печворку "Клаптики об'єднують світ!" в Дніпропетровську

12-26 КВІТНЯ 10:00-19:00

Культ Це "Арт-Вертеп", вул. Червона, 11
Вхід вільний!

Міжнародна виставка клаптевих лялькових ковдр "Клаптики об'єднують світ!"
відкривається 12 квітня в культурному центрі "Арт-Вертеп" (на Червоній,11)
Відкриття 12 квітня о 17:00

Колекція, яка експонується в галереї культурного центру «Арт-Вертеп», складається з ковдр, які надіслали 81 рукодільниця з 12 країн (Україна, Росія, Латвія, Литва, Естонія, Казахстан, Білорусія, Німеччина, Угорщина, Ізраїль, США, Франція, Бельгія). Представники-майстрині від Діпропетровщини: Котляренко Оксана та Смірнова Олена. Переважно використовувалися старовинні дизайни і тканини старовинних малюнків у таких техніках як: трапунто, аплікація, печворк тощо. 

У 2012 році колекція вже виставлялася в Росії (Санкт-Петербург), Голландії (Вельдховен), Латвії (Рига), Естонії (Нарва). 

У ляльки грають дівчата різного віку. Маленькі дбайливо укладають спати своїх «діток», а «дівчатка» похилого віку охоче шиють лялькові ковдри поряд з іншими милими штучками, що нагадують їм про своє дитинство. Так було в усі часи, з ними грають, залишають на пам'ять, і зараз старовинні ковдри для ляльок можна знайти в музеях різних країн. Вони ж давно стали предметом колекціонування - у світі є кілька колекцій, які налічують сотні лялькових ковдр.

Хоча довгий час дітям взагалі було не до ігор, і навіть в 17-18 століттях дитячі забави вважалися марною тратою часу, а дорогі іграшки - тратою грошей навіть у сім'ях з достатком. До тих пір поки в 19 столітті ляльки не почали виробляти масово, дорогу іграшку давали дитині ненадовго і під суворим наглядом няні або матері. Не в кожному будинку була справжня лялька, а ось саморобними ляльками діти все ж грали впродовж багатьох століть. Змінювалися обличчя цих ляльок, одяг, але все так само маленькі дівчатка, укладаючи їх спати, дбайливо огортали своїх "дітей" клаптевими ковдрами.

Судячи з якості таких ковдр, які в наш час продаються на антикварних аукціонах, більша частина їх була зшита самими дівчатками, адже навчання шиттю починалося рано, років з трьох, і що могло бути більш доречним, ніж ковдра із зшитих між собою клаптевих квадратиків або смужок. Лялькові квілти були першими кроками до осягнення мистецтва шиття. Ті ковдри, які шили мами, були мініатюрною копією справжніх квілтів з каймою і складними блоками. І, звичайно, вони відрізнялися якістю виконаної роботи.
 
Які блоки використовувалося для лялькових клаптевих ковдр? Для цього достатньо погортати старовинні дамські журнали, в яких періодично друкували різні дизайни, і кожна любителька шиття могла спробувати новий блок, нехай і в маленькому форматі. Часто це були найпростіші, хрестоматійні блоки, які виконати було під силу навіть дітям. А іноді і складні багатоділові клаптеві дизайни, що вимагають умінь і досвіду.
 
У світі відомі кілька великих колекцій клаптевих ковдр для ляльок. Одна з них у Janet Meyers. Коли в 1966 році у неї народилася дочка, вона стала купувати іграшки, серед яких були антикварні лялькові ліжечка. Як це часто буває, мама не ризикнула дати дорогі іграшки дитині, а почала «грати» в них сама. Колекція ліжок зросла до 300, і найстаріша з них датована 1840 роком. Але ж всі ці ліжечка треба було чимось покривати. Для цієї мети Джанет на аукціонах зібрала близько 500 лялькових міні-квілтів. Само собою зрозуміло, що з часом вона почала і сама шити лялькові ковдри.
Ще одна колекція докладно описана в книзі "Скарби дитинства" (автор Merikay Waldvogel), де незважаючи на те, що мова йде всього лише про 80-ти лялькових ковдрах, ретельно систематизовані блоки і тканини, з яких ці ковдри зшиті.
 
Сподіваємося, в Дніпропетровську ця виставка викличе інтерес не тільки у любителів рукоділля, батьків і дітей, а й у мистецтвознавців і дизайнерів з текстилю.
 
Оголошується набір на майстер-клас з печворку Оксани Котляренко, який відбудеться 21 квітня (НД) о 12:00
Запис та деталі: +38 050 361 62 82
 
Місце: Культурний центр «Арт-Вертеп», вул. Червона, 11
Виставка буде відкрита для відвідувачів з 12 по 26 квітня 2013 року.
Офіційне відкриття 12 квітня о 17:00. Вхід вільний!
 
Телефони: +38 066 272-26-24, +38 096 044-19-92
 
Подія ВКонтакті
 
Акредитація представників ЗМІ обов'язкова!

 

Про авторів

Котляренко Оксана

Додав ceny bab 11 квітня 2013

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска