Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Дніпро / Виставка «Красносельський. Людина, архітектор, колекціонер»

11 КВІТНЯ - 15 ЧЕРВНЯ

Дніпропетровський історичний музей ім. Д. Яворницького

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ІСТОРИЧНИЙ МУЗЕЙ ім. Д.І. ЯВОРНИЦЬКОГО

ДО 165-РІЧЧЯ ДНІМ

ПРЕЗЕНТУЄ ВИСТАВКУ

КРАСНОСЕЛЬСЬКИЙ. ЛЮДИНА, АРХІТЕКТОР, КОЛЕКЦІОНЕР.

Відкриття виставки відбудеться 11 квітня о 17.00

 

Виставка продовжує серію виставок, що презентують катеринославських - дніпропетровських колекціонерів, збирачів та меценатів.

У нашому музеї зберігається безліч цікавих пам'яток історії та мистецтва, які надійшли до нас з приватних колекцій  А.Я. Фабра (колишнього Катеринославського губернатора), Я.Д. Грахова (директора гімназії, першого завідувача музею), О.М. Поля (почесного громадянина Катеринослава, чиє ім'я носив наш музей до 1917 р.), Д.І. Яворницького (вченого, директора музею), В.Я. Левінсона, П.П. Проніна, Г.П. Алєксєєва, Н.П. Урусова та ін.

Однією з найяскравішіх є колекція О.Л. Красносельського, яка була передана його дружиною до музею у 1970-1971, 1982 рр.

Олександр Леонтійович Красносельський (1877-1944) - видатний український зодчий, громадський діяч, колекціонер. Багато десятиліть радують людей його будівлі у Бельцях, Ризі, Одесі, Алупці, Ялті, Дніпропетровську (понад 60-ти).

Відомо, що О.Л. Красносельський народився 7 липня 1877 року в Москві в сім'ї лікаря. У 1896 р. закінчив Юр'ївське реальне училище (Естонія), а в 1905 р. - Ризький політехнічний інститут у званні інженера-архітектора. У 1912 р. Красносельський приїхав до Катеринослава. Тут він прожив усе своє життя. Тут він став великим зодчим і спорудив безліч будівель: прибуткові будинки, анатомічний корпус Медінституту, житловий будинок з аптекою на пр. Калініна, Палац Ільїча, ЦУМ, «Дитячий світ». За проектами архітектора були побудовані корпуси сільськогосподарського, металургійного та хіміко-технологічного інститутів, реконструйовано будівлю театру ім. М. Горького. У першому залі виставки представлені особисті матеріали архітектора, що характеризують віхи його біографії, а також фото його архітектурних робіт, зроблені дніпропетровським фото-художником Сергієм Гуназою за матеріалами музейного архіву .

О. Л. Красносельський володів багатьма талантами. Він був великим любителем і цінителем живопису, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва, літератури, музики. Сам був хорошим живописцем і графіком; писав вірші та музику.

Ще однією пристрастю Олександра Леонтійовича було колекціонування. Колекція, передана в музей вдовою Красносельського Фаїною Олександрівною Рогожиною-Красносельською, налічує понад двісті різних пам'яток культури і мистецтва. Це камерне художнє зібрання (портрети, портретна мініатюра на металі і кістці; пейзаж, вишиті картини), сімейні культові реліквії, предмети меблів,  інтер'єру тощо.

Справжньою прикрасою колекції є витвори мистецтва з порцеляни. Це зібрання найчисельніше; в ньому представлені провідні європейські та вітчизняні порцелянові підприємства. Більша частина колекції увійшла до експозиції виставки.

 

Виставка працюватиме до 15 липня 2014 р.

З 10.00 до 16.00. Вихідний — понеділок та остання п'ятниця місяця

Довідки за тел.: 46-34-22

 

Про авторів

Дніпропетровський історичний музей

Додав nady у понеділок о 18:04

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска