Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Дніпро / Виставка жіночих капелюшків з фондів ДІМ

04 БЕРЕЗНЯ - 14 ТРАВНЯ 10:00-16:30

Дніпропетровський історичний музей, пр. Карла Маркса, 16

Звичайно, корінний мотив турбот про оздоблення голови – утилітарний: волосся, спадаюче на обличчя, вуха, шию, плечі, не тільки завдає загальне неприємне відчуття, але заважає бачити, чути, представляє іноді й серйозну небезпеку, наприклад, під час проходження через густі зарості. Однак, дуже скоро з’ясувалося, що це дуже гарний спосіб заявити про себе: про свої якості (хоробрий воїн чи освічена дівчина, що знає яку саме «шляпку» треба обрати згідно етикету); свій соціальний стан; матеріальне становище. Він допомагає опинитися в центрі загальної уваги, прикувавши до своєї хитроумної споруди на голові погляд представника протилежної статі.

Саме тому головний убір став однією з важливих складових костюму всіх епох і у всіх народів. Його вигляд, спосіб носіння залежав від соціально-економічних факторів, географічних та кліматичних умов, історичного розвитку суспільства, світоглядних уявлень, релігійних вірувань народу і сьогодні може розповісти історику про свого власника більше, ніж сто грубезних фоліантів.

Можливо, ваш переглядач не підтримує формату цього зображення.Колекція головних уборів Дніпропетровського історичного музею формувалася зусиллями багатьох поколінь колекціонерів, наукових співробітників, реставраторів. Початок зібранню поклав Д.І. Яворницький, якому належить особлива заслуга в підборі зразків українського народного одягу. Прикрасою колекції стали речі з особистих зібрань мешканців нашого міста. Зараз колекція нараховує більше 500 одиниць зберігання, серед яких народні головні убори українців, росіян, німців, угорців, татар тощо, мундирні головні убори чиновників російської імперії та військових, а також елегантні капелюшки «світських левиць» ХХ століття.

Перлиною цієї колекції є жіночі головні убори – народні очіпки, кокошники, намітки, тухмайди, міські чепці, «шляпки» - що прикрашали мешканок нашого краю, роблячи їх ще більш загадковими і неповторними.

Можливо, ваш переглядач не підтримує формату цього зображення.77 жіночих головних уборів XVIII – ХХ ст. із зібрання нашого музею представлено на цій виставці. А ще яскраві національні костюми та жіночі портрети різних часів з незмінно цікавими зачісками та головними уборами.

Сподіваємося, що ця виставка стане чудовим подарунком всім жінкам до їх свята і надихне наших прекрасних гостей на створення з нічого маленького чуда – жіночого капелюшка.

Виставка працюватиме до 15 квітня

З 10.00 до 16.30

Вихідний – понеділок Тел. для довідок: 0562 46-34-22

 

Про авторів

Дніпропетровський історичний музей

Додав Art-Vertep 27 лютого 2009

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска