Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Проект художниці Альбіни Ялози "Культ" в "Я Галерея" на Волоській

29 ЛИПНЯ - 29 СЕРПНЯ

Я Галерея (вул. Волоська, 55/57)

У сучасному світі надвиробництва та надспоживацтва майже не залишилось місця для культури спілкування людини і речі. Цілком природно, що за таких умов життя речей стає зовсім недовговічним, й вони самі перетворюються на предмети «одноразового» використання. Між речами та їхніми власниками більше не встановлюються особливі, інтимні стосунки, коли останні по суті є носіями пам’яті своїх власників.

В арт-центрі Я Галерея художниця Альбіна Ялоза знаходить місце для кожної занедбаної виделки, лійки та домашньої швейної машинки і повертає побутовому непотребу «культовий» статус у своєму однойменному персональному проекті. У графічному циклі «Речі» Альбіна створює не просто зображення окремих предметів – це справжні портрети, героями яких хоч і є стільці та цвяхи, проте за рівнем психологічної напруги та характером «облич» вони здатні позмагатися із королями й святими мучениками. Художниця також вводить в експозицію кілька редімейд-об’єктів й свідомо перенасичує простір роботами. І такий прийом працює – саме за надмірного інформаційного шуму людина здатна почути тишу й побачити справжню красу кожного окремого предмету.

За зізнанням Павла Гудімова, обговорюючи проект з Альбіной Ялозой, вони довго не могли знайти відповідну назву й ті тонкі ниті, які б зв’язали побут із мистецтвом. І тут вислизнула фраза «культовий предмет» (мова йшла про швейну машинку Singer). Саме це імпульсивне слово стало тим стрижнем, основою, на яку згодом було «нанизано» інші складові частини проекту. «Звичайні речі відображають життя і оповідають про людей», - вважає художниця і пропонує побачити портрет героя нашого часу «очами» його предметного світу.

*****

Альбіна Ялоза народилась 1978 року. З 2007 року живе і працює в Одесі. 1999 року закінчила Харківське державне художнє училище за спеціальністю «живопис», 2006 року – Харківську державну Академію дизайну й мистецтв за спеціальністю «графіка». З 2003 року бере участь у виставках в Україні та за її межами («Зустріч», в рамках NonStopMedia, Харківська міська художня галерея, 2003; «Харківський вернісаж», галерея Handwerkerhof, Нюренберг, Німеччина, 2005; Still Life, Художній музей, Харків, 2009; Народне актуальне. Натюрморт, арт-центр Я Галерея, Київ, 2010; Друга одеська бієнале сучасного мистецтва «Зона життя», Музей сучасного мистецтва, Одеса, 2010; «Бебібум», арт-центр Я Галерея, Київ, 2010; «Колективні сновидіння», Інститут проблем сучасного мистецтва, Київ, 2011 та інші). З 2010 року – член Союзу художників України.

За додатковою інформацією, коментарями учасників подій і фотоматеріалами звертайтеся: Марія Ланько, координатор проектів //гудімов арт проект

+38 050 9420509 pr@gudimov.com

Арт-центр Я Галерея

Волоська, 55/57

Київ, 04071

/044/ 537 33 51

Арт-центр Я Галерея

Хорива, 49Б

Київ, 04070

/044/ 492 92 03

Арт-центр Я Галерея

Гусенка, 17

Дніпропетровськ

/056/ 713 5 713

www.yagallery.com.ua

 

Про авторів

Арт-центр Я Галерея

Додав OksanaY 26 липня 2011

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска