Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Відкриття нових виставок в арт-центрі Я Галерея

31 СЕРПНЯ 19.00-21.30

Я Галерея (вул. Волоська, 55/57)

31 серпня розпочинається новий сезон в арт-центрі Я Галерея в Києві.

В Я Галерея на Волоській розгорне дровницю власного життя Олена Бланк у своїй масштабній інсталяції Дрова.

«Під час опалу не можна залізти в піч з температурою 1000 градусів і щось виправити. Робота з керамікою передбачає випадковість. Цю випадковість я намагаюсь спрямувати.» Олена Бланк

Відкрито давнє дерев'яне питання: «Якщо розлючена людина вдарить сокирою по колоді, з чого вийде зображення корови, чи буде це зображення твором мистецтва?»[1]. З одного боку, воно звучить як скептичний виклик сучасному мистецтву, з іншого - як пошук відповідностей між побутовими драмами та арт-об'єктами. Кераміка Олени Бланк щорічно змінюється ушир, виходячи з приміщення на вулицю: тарілки, келихи й подушки огороджуються цеглою. Тепер перед нами дрова.

Завжди відкрита щодо тлумачень своїх робіт, цього разу Олена Бланк ближче до естетики самій по собі. Виставка, скоріше, застерігає глядача від розумової роботи. Інтерпретаторам не потрібно йти за матерію. Фізичний бік речей занурює глядача в галерейний формат не заради пошуку відповідей, а відводить від значення до тілесної присутності. В одному просторі поруч із полінами звичайними мешкають вугільно-чорні, що вигоріли під вогнем керамічного виробництва; білі, нашвидкуруч пофарбовані крейдою від комах; червоні, ніби вирвані з парканів дитячих майданчиків. Та не всі кольори такі звичні. Бланк пояснює: «Я заздалегідь взяла таку мету: мають бути поліна, але й не поліна. Ти бачиш поліно (це природна асоціація), але колір карамельний, до біса блискучий (ну, це зовсім не поліно!). Я взяла колір, який бентежив би глядача». Подібно до того, як Дюрер, за допомогою фарб, показав кущ трави («Кущ трави», 1503), а Маґріт поставив під сумнів люльку («Віроломство образів», 1928 - 29), Бланк грайливо облаштовує в Я Галереї більш ніж 200 керамічних оцупків. Номінально: «Це не дрова».

Концепт виставки цілком в дусі культури присутності. Художниця порівнює виготовлені поліна з людьми та подіями, що складають стіс її життя. Гру з дровами ще не закінчено: «До експозиції і подачі ставлюся прискіпливо. Але зараз я думаю про випадковість: як дрова поводитимуть себе? Була ідея зробити експозицію в галереї на зеленій траві, нічого не вибудовувати, хаотично розкидати, зосередивши увагу глядача на площині підлоги.

Що вийде - питання. Не буду приховувати, цього разу результат для мене загадка»".

31 серпня ми побачимо «Дрова» Олени Бланк. І глядач або вдарить по них сокирою, або відчує особливий вогонь - той, без якого не було б «Дров», той, для якого дрова, власне й існують.

Борис Філоненко, серпень 2011

Харківський національний університет ім.В.Н.Каразіна

 

Про авторів

Арт-центр Я Галерея

Додав OksanaY 29 серпня 2011

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска