Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Великий антикварний салон 2012

06-16 ГРУДНЯ

НКММК "Мистецький Арсенал" (вул. Лаврська, 12)

З 6 по 16 грудня 2012 року в Мистецькому Арсеналі пройде П’ятий Великий антикварний салон 2012.

П’ятий Великий антикварний салон знову дарує поціновувачам високого мистецтва радість зустрічі із класикою. Провідні антикварні галереї презентуватимуть відвідувачам справжні раритети – картини, меблі, порцеляну, що вже пройшли випробування часом і тепер вважаються істинними цінностями, що мають не стільки матеріальну, скільки духовну та мистецьку цінність. Вже третій рік поспіль у рамках програми "Музей-гість" салон презентує найцікавіші музейні зібрання України. Цього року музейні проекти мають стати істинним святом живопису.

ПРОЕКТ "КОЛЕКЦІЯ В КОЛЕКЦІЇ"

У рамках Великого антикварного салону його представляють чотири вітчизняні музеї – Чернігівський обласний художній музей імені Г.П.Галагана, Чернігівський обласний історичний музеї ім. В.В.Тарновського, Полтавській художній музей ім. М. Ярошенка та Київський музей театрального, музичного та кіномистецтва України. Чернігівський обласний художній музей презентує живописну галерею портретів цього знаного козацько-старшинського роду та споріднених з ним відомих українських родин - Розумовських, Дараганів, Гудовичів, Кочубеїв, що сформувалась протягом ХVII-XIX століть. Без перебільшень можна сказати, що це одне з найповніших родинних зібрань старого українського портрета на теренах Лівобережній Україні. Зокрема портрет Олени Галаган першої половини ХVІІІ ст. О.Лазаревський називав "кращим з відомих нам малоросійських портретів". Крім родинних портретів, власники маєтку протягом ХІХ століття зібрали цінну колекцію живопису російських та українських художників – О.Я.Волоскова, Л.М.Жемчужникова, Л.Ф.Лагоріо, І.К.Айвазовського та багатьох інших, що прикрашали інтер’єри сокиринського палацу.

Окрасою колекції є найвідоміший портрет самого Г.П.Галагана роботи В.О.Серебрякова в українському вбранні, написаний в Італії у 1842 році. Серед портретів неодмінно приверне увагу глядача і жіночий портрет роботи Генріха Гольпейна, який у Мистецькому Арсеналі презентує Полтавський художній музей імені Ярошенка.

Музей театрального, музичного та кіномистецтва України вперше за всю історію існування поза своїми стінами демонструє перлину своєї колекції – знаменитий сокиринський вертеп що був подарований власникам маєтку київськими спудеями у 1770-і рр. та зберігався у ньому близько 150 років. Мистецька колекція вдало доповнюється фотографіями краєвидів садиби Сокиринці початку ХХ ст. роботи П.Брока, унікальними документами з сімейного архіву Галаганів зі збірки Чернігівського обласного історичного музею.

Виставка творів Олекси Новаківського із колекції професора Миколи Мушинки (Пряшів, Словаччина)

Виставка представлена в Мистецькому Арсеналі присвячена 140-річчю від дня народження художника.

Олекса Новаківський – одна з чільних творчих постатей в українському мистецтві першої третини ХХ ст. Його творчість споріднює нашу традицію із загальноєвропейським руслом розвитку мистецтва. Зокрема, у малярстві Новаківського позначились такі течії як імпресіонізм, символізм та експресіонізм, набувши при тому яскраво вираженого національного забарвлення. Не випадково появу цього художника сучасники порівнювали із буремним вітром, що розвіяв застояну сферу традиційних естетичних вартостей та уявлень про красу в малярстві і відкрив шлях сміливим мистецьким експериментам.

Олекса Харлампійович Новаківський народився 14 березня 1872 р. у с. Слободо-Ободівці Ольгопільського повіту Кам'янець-Подільської губернії (тепер с. Нова Ободівка Тростянецького р-ну Вінницької обл.) в сім’ї лісника. Перші уроки малярства отримав в Одесі в художника-декоратора П.Климента. Згодом, впродовж 1892–1900 рр. з дворічною перервою навчався в Краківській академії красних мистецтв. Скориставшись запрошенням митрополита Галицького Андрея Шептицького, О.Новаківський з 1913 р. жив та працював у Львові. Для нього львівський період творчості став найпліднішим. У доробку митця з’явився ряд монументальних, масштабних за думкою образів суспільно-патріотичного та філософського звучання, полотен, які на правах шедеврів увійшли до золотого фонду українського національного образотворчого мистецтва. Вже за десять років, за сприяння Митрополита, художник заснував перший в Галичині український художній заклад – Мистецьку школу, яка стала центром притягання талановитої творчої молоді. Один з найвидатніших учнів митця Святослав Гординський писав: "Це була людина – одна з тих нечисленних в нас, що, мов високі верхи, надають околиці характеру".

Сьогодні основний творчий спадок О.Новаківського зберігається у Львові, проте чимала частина, понад 500 робіт, знаходиться за кордоном. Зокрема в Польщі, де він вчився; Чехії, де жила донька його найкращого друга Івана Голубовського – Галина. Решта робіт розкидані по приватних колекціях США, Канади, Австралії.

Саме празьке походження, пов’язане зі спадщиною І.Голубовського, має зібрання Миколи Мушинки. Власник колекції – доктор філології, кандидат мистецтвознавства, академік НАН України, професор М. Мушинка, мабуть, найвідоміший науковець серед українців Словаччини, де він народився і де його рід живе з діда-прадіда. Він є автором 76 книжок, 278 наукових статей, 1366 популярно-публіцистичних статей та 482 рецензій. Такою кількістю публікацій може похвалитися небагато науковців, причому, значну частину з них автор написав у колгоспній пастушій колибі в рідному селі або в кочегарці міста Пряшева, отримавши після окупації Чехословаччини військами Варшавського договору у серпні 1968 р. сувору заборону друкуватися та працювати в "ідеологічній сфері".

Наразі, це найбільша приватна колекція полотен Новаківського (якщо не брати до уваги колекцій, що належать його родині), яка нараховує 55 творів.

ВИСТАВКА РОБІТ АНАТОЛІЯ ЛИМАРЄВА


Анатолій Григорович Лимарєв (1.04.1929, с. Амвросіївка, тепер місто Донецької обл. – 6.11.1985, Київ) – живописець, класик українського мистецтва ХХ століття. Закінчив 1957 р. Київський державний художній інститут, майстерню живопису Сергія Григор’єва.

За життя художника, що припало на часи панування соцреалізму, творчість майстра викликала подив, щире захоплення і високу оцінку тільки у вузькому середовищі шанувальників справжнього мистецтва. Для художників Лимарєв був взірцем нескінченної професійної вимогливості і безкомпромісності – творчої, етичної, життєвої. Перша персональна виставка творів відбулася посмертно, у 1988 році, в виставковому залі Республіканської спілки художників України (вул. Червоноармійська). Виставка мала величезний успіх, насправді стала відкриттям творчого спадку геніального майстра сучасного українського мистецтва. З виставкового залу було придбано 10 живописних робіт до Національного художнього музею України. На сьогодні Лимарєв визнаний одним з найкращих майстрів живопису України, його творчий шлях висвітлений у нових викладах історії українського мистецтва ХХ століття.

ДОВІДКА

В минулому році Великий антикварний салон презентував проект "Арсенал в Арсеналі". Слідом за Варшавою, Краковом та Віднем Київ вперше побачив унікальну старовинну зброю та батальний живопис ХVІ-ХVІІІ ст. представлену Львівським історичним музеєм, Львівською національною галереєю мистецтв, За підтримки Меморіального комплексу "Національний музей історії великої вітчизняної війни 1941-1945 років".


Чотирнадцять музеїв України та майже двадцять приватних колекціонерів об’єднали свої зусилля, щоб представити в рамках одного проекту твори знакового художника своєї доби Віктора Зарецького. Учасник дисидентського руху 1960-х рр., універсальний митець та естет, Віктор Зарецький (1925-1990) зумів виплекати свій талант у суворому радянському кліматі та створив власний стиль "метафоричних видінь", що поєднав європейську сецесію із українською традицією. Саме тоді його почали називати "українським Клімтом".


У рамках IV Великого Антикварного Салону Музей приватних колекцій Олександра Фельдмана представив колекцію "Короткоклінкової холодної зброї Індії XVII-XIX століть". До експозиції увійшли 50 найкращих індійських кинджалів і ножів з The Feldman Collection. У їх числі - катари, ханджари, чілануми, ханджарлі, кард та інші типи зброї, що здобули популярність як на Сході, так і на Заході.

Галерейні та приватні зібрання представили:


Виставкова зала "Галерея 15/5" (Київ), Галерея "ARTPANORAMA" (Харків), Магазин "Антик" (Харків), Салон "Антикваріат" (Київ), Галерея "АтрибутЪ"(Київ), Галерея "SvetArt" (Київ), Художньо-антикварний салон "Візантія" (Київ), Галерея ART.ANT. ECO "ГЕТЬМАНСЬКИЙ СКАРБ" (Київ), Аукціонний дім "Золотое Сечение" (Київ), Аукціонний дім "Корнерс" (Київ), Галерея "НЮ АРТ" (Київ), Антикварна галерея "Ренесанс-Арт" (Київ), Антикварний салон "Епоха" (Київ), приватні колекції.

Прес-конференція відбудеться 5 грудня о 16.30


ПРЕС-СЛУЖБА МИСТЕЦЬКОГО АРСЕНАЛУ

Телефон 044 288 5226

pressa@artarsenal.in.ua

 

Про авторів

Мистецький Арсенал

Додав nady 26 листопада 2012

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска