Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Виставка фотографій Діани Гарбачяускєнє і Ляонаса Гарбачяускаса «Маєтки Литви»

18-27 КВІТНЯ

Центр Української Культури та Мистецтва
вхід вільний

18 – 27 квітня 2013 року

Виставка фотографій Діани Гарбачяускєнє і Ляонаса Гарбачяускаса  «Маєтки Литви»

 

Виставка організована Посольством Литовської Республіки в Україні. Місце проведення – Центр Української Культури та Мистецтва.

Відкриття виставки – 18 квітня о 18:00. Вхід вільний!

 

У виставці «Маєтки Литви», яка складається з фотографій двадцятьох маєтків (загалом 140 фотографій), завдяки професійним та естетично привабливим фотографіям розкрита багата архітектурна спадщина маєтків Литви. Кожному маєтку приділяється по сім фотографій – одна великого формату, що представляє основну будівлю маєтку, інші шість представляють архітектурні деталі або окремі елементи декору маєтку.

Відвідувачі виставки побачать не лише відреставровані маєтки, але й ті, що чекають відновлення.

Великого Князя Литовського дуже швидко став центром дипломатії, адміністрації, культури. Литовський правитель, члени його родини були замовниками творів мистецтва, архітектурних споруд, літописів. З кінця 14 ст. за зразком Великого князя функції маєтків як культурних центрів перейняли дворяни та єпископи, багаті шляхтичі. З 15 ст. до 19 ст. замовниками великих архітектурних ансамблів стали литовські дворяни.   

Маєтки Литви сильно постраждали під час обох світових війн. Однак, найбільший удар цій визначній культурній спадщині Литви був завданий у радянський період: у 1940-1941 рр. та у 1944-1948 рр., коли відбувались радянські земельні реформи, всі маєтки були ліквідовані і передані колгоспам, де в них розташовували ферми, склади, ремонтні майстерні. Були знищені цілі родини дворян, навіть селяни та міські жителі, які жили поруч, були вивезені до Сибіру, багатьох убили заради втілення у життя «ідеалів нової Радянської Литви».   

Після відновлення Незалежності Литовська держава з перших днів почала опікуватись відновленням та збереженням спадком маєтків. Мета такої опіки  - повернення важливої частини культурної ідентичності Литви. Про зростаючу увагу до спадку маєтків свідчать й наукові дослідження,  й велика увага суспільства до цього питання.  Нові перспективи збереження спадку маєтків з’явилися з наданням допомоги структурних фондів Європейського Союзу.

Наразі у Литві нараховується близько 500 маєтків, з них – близько 100 дочекалися уваги спадкоємців або нових хазяїв, деякі вже повністю відреставровані. Гарбачяускаси – родина молодих професійних фотографів, які активно працюють у сфері фотографії литовської архітектури.

 

 Час роботи виставкового центру:

Пн.- Пт.  –  10:00 – 19:00

Сб.  –  10:00 – 18:00

Нд.  –  вихідний

 

Адреса Центру Української Культури та Мистецтва:

м. Київ, Україна

вул. Хорива, 19-В

м. Контрактова площа

(вихід з метро в бік Верхнього і Нижнього Валів)

 

 

Про авторів

Центр Української Культури та Мистецтва

Додав Helgaа 18 квітня 2013

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска