Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Виставка сучасних ікон «Вічні символи»

05 ЧЕРВНЯ 18:00

Центр Української Культури та МИстецтва
вхід вільний

Виставка сучасних ікон «Вічні символи»
5 - 25 червня 2013 року

Відкриття виставки – 5 червня о 18:00
в Центрі Української Культури та Мистецтва


Виставка представить роботи сімейної іконописної майстерні «Небо на землі» (м. Миколаїв). Відвідувачі побачать близько 50 ікон. До експозиції увійшли роботи, виконані в різних техніках, зокрема, авторські інтерпретації прийомів українських та зарубіжних іконописних шкіл, сучасна творча ікона та ікона на камені.

Шукаючи нові засоби виразності, іконописці майстерні «Небо на землі» прагнуть дотримуватися старовинних технологій – використовують тільки натуральні матеріали, а фарби готують із природних мінералів та пігментів власноруч.

Не затерся, не загубився серед хвиль і порогів століть найбільший шедевр і скарб людського  роду – ікона. Вона промовляє до нас символами, несе нам Благу Звістку, вічне Світло Христа.

Ідейним центром експозиції постає ікона Богородиці «Сад ограждений». В цій іконі Цариця Небесна порівнюється з Райським Садом. Сюжет  ікони не має богослужебного гімнографічного джерела, але, використовуючи мову алегорії, містить в собі дивовижне поетичне уявлення про омріяний Едем.  
Родзинкою виставки будуть  8 ікон написаних на камені. Ці ікони є зразком сучасної української ікони, вони поєднують в собі канон церкви та творчість. До прикладу - дві  ікони Богоявлення (Водохреща). На іконі зображені тільки фігури, а тлом,  мовою іконопису – Cвітлом, Божою Славою, виступає сама структура каменю. Її стало видно після розрізу та оброки поверхні агату. Завдяки  тому, що  вигляд його поверхні нагадав майстрам фантастичні пейзажі Йордану, було створено унікальні творчі роботи.

Куратор виставки Марія Павелко бачить  завданням виставки  допомогти людям глибше зрозуміти істинне значення ікони. Ікона в наш час сприймається як окультно-декоративний предмет інтер’єру або фетиш (оберіг) у побутових потребах. Слід звернути увагу на її первинне призначення як святині та  проповіді Христової віри.

Вхід вільний. Чекаємо на вас!
Час роботи виставкового центру:
Пн.- Пт.  –  10:00 – 19:00
Сб.  –  10:00 – 18:00

Вихідні - неділя та державні свята!

Адреса Центру Української Культури та Мистецтва:
м. Київ, Україна
вул. Хорива, 19-В
м. Контрактова площа
(вихід з метро в бік Верхнього і Нижнього Валів)
www.dolesko.com

Додаткова інформація: Марія Павелко,  тел. 099-333-55-29, pavel-ko@inbox.ru, www.pavel-ko.net.
Акредитація для преси: Ольга Музиченко,  тел. 097-98-22-783, olga.muzi4enko@yandex.ru

 

Про авторів

Центр Української Культури та Мистецтва

Додав Helgaа 30 травня 2013

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска