Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Артем Волокітін. «Герой»

23 ВЕРЕСНЯ - 13 ЖОВТНЯ 10:00-20:00

Адреса галереї: вул. Волоська, 55\57

Артем Волокітін знову говорить про особисте.

Минула виставка «Дотик», за словами художника, була просякнута ніжністю і щастям, викликаними появою родини та дітей, тим відчуттям справжньої, незвіданої до того надійності, яка з’явилася саме завдяки цим змінам в житті художника.

Нову серію «Герой» також присвячено найінтимнішим переживанням: передчуттю появи третьої дитини і природним бажанням осмислити цей новий, хоча начебто вже й добре знайомий етап у житті.

Все це не так уже й легко прочитується в серії, адже йдеться про особисті почуття та роздуми, які не можна назвати ні очевидними, ні буквальними, ні однозначними.

Отже, Артем Волокітін зацікавився питанням: «хто такий герой?». І, як щиросердно зізнається, чіткої відповіді не знайшов.

Натомість повернувся до одвічної, але від цього не менш цікавої теми чоловіка і жінки. Шукаючи відповідь на одне питання, Волокітін, натомість, знайшов відповідь на інше. Звучить воно приблизно так: жінці нічого не потрібно доводити, вона вже є певною довершеністю. Адже вона або вже є матір’ю, або колись нею буде – тож її завершеність і незалежність закладена від природи. «Хоча феміністично налаштовані представниці прекрасної статі з цим, звісно, не погодяться», – справедливо зауважує художник.

Натомість життя чоловіка – це історія суцільної боротьби, конкуренції, постійне доведення собі й оточенню власної значущості. «Я не можу просто сказати: « Я – Артем Волокітін, я повинен ставити дефіс, тобто, говорити: «я – Артем Волокітін-художник». А жінка може просто сказати: «Я - жінка» і цього буде достатньо».

Артем Волокітін намагався відтворити образ канонічного героя. Однак, робота з такою назвою лише одна. Інші – це такі собі спроби і пошуки: «Берізка» - спроба досягти досконалості, «Кувирок» - пошук стабільності, «Юнак» - потреба вираження потужних сексуальних імпульсів і нестримного потягу.

На тлі цих одвічних спроб дещо осторонь стоять «Матрьошки», які, на думку художника, є ідеальною картиною світу.

Отже, з точки зору відповідей на питання, які хвилювали Волокітіна, «Герой» – це, радше, невдача. А з точки зору питань, щирості, висловлених почуттів і якоїсь незахищеної довіри – це чи не одна з найважливіших серій створена художником.

Катерина Загорська

Персональні виставки:

2009: «Герой», в рамках Тижня Актуального Мистецтва 7, галерея «Дзиґа», Львів;

«Дотик», Я Галерея, Київ

2008:проект «Сестри», Харків, Муніципальна галерея; проект «Вміст» у рамках фестивалю ГОГОЛЬFEST, Київ; проекти «Килими» та «Комбінаторика» (в межах фестивалю «NON-STOP MEDIA»), Харків, Муніципальна галерея;

Групові проекти:

2009: Проект арт-центру Я Галерея «Паркан» у рамках фестивалю ГОГОЛЬFEST, Київ; Кураторський проект Павла Гудімова «Тюнінг», Я Галерея, Київ; Проект арт-центру Я Галерея «New Art from Ukraine 7» на ARTVILNIUS 09, Вільнюс

2008: Кураторський проект Павла Гудімова «Суміш», Я Галерея, Київ, проект арт-центру Я Галерея «Папір/ не папір» на «Арт-Київ», Український Дім, Київ; проект «Золотий переріз», Познань, Польща; проект «Вміст» (в межах міжнародної виставки сучасного живопису, «Kolorfеst», Мінськ)

Відзнаки:

Номінант премії PinchukArtCentre - першої в Україні приватної загальнонаціональної премії у сфері мистецтв. Володар Гран-Прі фестивалів "Non Stop Media-2006" та "Non Stop Media-2008". Гран-прі міжнародної виставки сучасного живопису, «Kolorfеst», Мінськ. Лауреат першого міжнародного конкурсу візуальних мистецтв для творчої молоді благодійного фонду "Ейдос".

Застереження! Деякі роботи, представлені на виставці, містять відверті зображення статевих органів.

Відкриття 23 вересня, в середу о 19:00

Майстер-клас автора 24 вересня, у четвер о 19:00

Арт-центр Я Галерея працює без вихідних з 10.00 до 20.00

 

Про авторів

Арт-центр Я Галерея

Додав Art-Vertep 18 вересня 2009

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска