Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Презентація нової книги Ірини Славінської "33 герої укрліт"

12 ТРАВНЯ 18.30

Книгарня "Є", вул. Лисенка, 3

Не минуло і двох тижнів після першої книжкової радості, сталася друга:

відтепер у книгарнях і на ятках видавництва "Фоліо" запитуйте книжку "33 герої укрліт".

Її презентація відбудеться

12 травня (четвер) о 18-30

в книгарні "Є" (вул. Лисенка, 3)

До цієї книжки увійшло 33 інтерв'ю-абетки з українськими письменниками, які з січня 2010 по лютий 2011 року з'являлися на сайті "Українська правда. Життя". Крім цього, в книжці є неопубліковані інтерв'ю.

Ось повний список героїв:

_Іван Андрусяк

_Юрій Андрухович (для книжки Андрухович дав нове ексклюзивне інтерв'ю)

_Юрій Винничук

_Люко Дашвар

_Лариса Денисенко

_Любко Дереш

_Анатолій Днiстровий

_Іван Драч

_Сергій Жадан

_Юрко Iздрик

_Олександр Iрванець (до речі, Ірванець своєрідний "хрещений батько" проекту, бо саме з його легкої руки все почалося)

Олександр Кабанов (неопубл)

Андрій Кокотюха (неопубл)

_Євгенія Кононенко

_Андрій Курков

_Лада Лузiна

Юрій Макаров (неопубл)

_Іван Малкович

_Таня Малярчук

_Кость Москалець

_Віктор Неборак

_Генрі Лайон Олдi

_Галина Пагутяк

_Світлана Пиркало

_Світлана Поваляева

_Юрко Позаяк

Євген Положiй (неопубл)

_Тарас Прохасько

_Степан Процюк

_Ірен Роздобудько

Наталка Сняданко (неопубл)

_Олесь Ульяненко

Іван Ципердюк (неопубл)

Я щиро дякую всім письменникам, які погодилися на публікацію своїх інтерв'ю, а також взяли участь у підготовці книжки – давали поради, щось правили, чимось допомагали. Окрему подяку хочу висловити пані Валентині Лісовській, сестрі Олеся Ульяненка. Їй тепер належать авторські права на всю спадщину пана Олеся, і вона люб'язно дала згоду на публікацію інтерв'ю.

До речі, мушу сказати декілька слів про палітурку. Як показав короткий гуггл-сеанс, вона виявилася дражливою. Чому так сталося?

Вочевидь, через бублик. Купа народу спромоглися прочитати "дірка від бублика", але мало хто спромігся відкрити книжку та зрозуміти іронію такого першого враження.

Обкладинка всього-на-всього озвучує запитання, яке я особисто чую сотню разів на день від своїх студентів, знайомих-приятелів і анонімусів у каментах УП: "Кому потрібна ця ваша укрліт?"

А ще – озвучує твердження широкого загалу, яке я особисто чую так само часто: мовляв, сучукрліт нічого не варта на тлі інших "великих" літератур.

Саме тому на 1 сторінці палітурки зображено бублик. З нього на читача загадково підморгує Тарас Григорович Шевченко. Чому Шевченко? Ну а кого ще можна вважати першоджерелом української літературної традиції? Андрій Курков справедливо назвав його Далай-Ламою України.

Шевченко недаремно іронічно усміхається. Він припрошує відкрити книжку та на власні очі переконатися, що ні з бубликом, ані з діркою сучасний літературний процес не має нічого спільного. Під палітуркою – 33 видатних імені, 33 чудових автори з різних поколінь, 33 прекрасні розмови.

нижче – моя передмова до книжки:

Від Славінської

Ви знаєте, що спільного між сучасними українськими письменниками та західними топ-моделями?

Їх єднає формат інтерв'ю "від А до Я" – за літерами алфавіту. Свого часу його нерідко траплялося бачити в західноєвропейському глянці. Зазвичай цей формат виручав журналіста в двох випадках.

По-перше, інтерв'ю за літерами алфавіту допомагає почути щось цікаве від тих, у кого вже питали, здається, про все. По-друге, несподіваного виміру може набути розмова з тими в кого ніби й немає, про що питати – це стосується насамперед дуже молодих або дуже таємничих і не публічних осіб.

Протягом 2010 року інтернет-видання "Укранська правда. Життя" спробувало перейняти цей досвід і розпочало проект "Абетка". За рік було створено 33 інтерв'ю з ключовими сучасними українськими письменниками.

Як це відбувалося?

Є 33 літери української абетки. На кожну з них придумувалося слово – це робив або співрозмовник, або я. Кожне слово викликало певні асоціації, які співрозмовник озвучував, диктофон записував, а я допомагала співрозмовнику розвинути міркування в який-небудь цікавий бік.

Попри позірну простоту, проект "Абетка" почав набувати несподіваного розмаху.

Спочатку виявилося, що багатьом письменникам "Абетка" допомогла "відкрити чакри" (за формулювання дякую Анатолію Дністровому). Справді, ця відкрита-закрита система з купою можливих варіантів розвитку розмови допомагає зачепити незвичні теми. Мій особистий хіт: Олесь Ульяненко, котрий розповів, що з дитинства любить солодке, особливо желе.

Проект "Абетка" стартував у січні 2010. У вересні стало ясно, що "Українська правда. Життя" зібрала унікальний контент: розмови чи не з усіма ключовими персоналіями сучасної української літератури. Щось подібне пропонували хіба що антологія "Іменник" (1997 рік) та Мала українська енциклопедія актуальної літератури "Плерома" (1998 рік).

Звісно, не йдеться про повну добірку всіх знакових авторів. Очевидною стане відсутність деяких важливих імен. Причини різні. Переважно житейські.

Натомість маємо 33 харизматичні літературні особистості. У "Плеромі" Володимир Єшкілєв свого часу влучно визначив літературну харизму як вихід "за межі внутрішньолітературних, професійних практик".

В цій книжці зібрано 33 розмови з письменниками, що змогли вийти за межі літератури.

 

Про авторів

Ірина Славінська

Додав Sh.Ocean 05 травня 2011

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска