Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Божичі Помишляйте, чєловєци (с. Богуслав Дніпропетровської обл., 2009 р.) 15,65 Mb
Божичі Падеспанець (2008 р.) 3,72 Mb
Божичі Очерет лугом гуде (жартівлива) 1.23 Mb
Божичі Ой, ішли корови з діброви (протяжна) 3.24 Mb

Київ / Концерт "Божичів". Українські народні псальми на Вертбну неділю

28 КВІТНЯ 15:00

Музей книги і друкарства України (на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, вул. Лаврська, 9, корп. 9)
Вхід вільний!

28 квітня, на Вербну неділю, Божичі запрошують на концерт народних псальмів, які записані нами у фольклорних експедиціях в Дніпропетровській, Донецькій, Луганській та Харківській областях. Псальми, що прозвучать, є справжніми перлинами давньої української народної духовної музики цих козацьких країв.
Концерт відбудеться у Музеї книги і друкарства України (на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, вул. Лаврська, 9, корп. 9). Початок о 15.00. Вхід вільний.

Вербна неділя – це одне з найбільш шанованих православних свят.
Відзначають його завжди за тиждень до Великодня. Цього року Вербна неділя випадає на 28 квітня.
Історія свята
Вербна неділя – свято входження Господнього в Єрусалим. Згідно з Євангелієм, цього дня Ісус Христос на молодому ослі в'їхав у ворота Єрусалима. Його захоплено зустрічав народ, вітали пальмовими гілками. Люди встеляли своїм одягом і пальмовими гілками дорогу перед ослом і співали величальну пісню.
Християнська церква ввела це свято в IV столітті. На Русь воно прийшло у X столітті і почало називатися Вербною неділею, бо верба тут відіграла таку ж роль, як і пальмові гілки.
У церкву на Вербну неділю
Головний символ свята – гілочки верби. У Вербну неділю вранці або вдень віруючі люди з гілочками верби або букетиками з них обов'язково йдуть до церкви на Богослужіння.
Під час церковної служби священик освячує гілочки верби священною водою, що є символом початку нового життя. Також парафіянам неодмінно слід запалити свічку, що символізує смерть і воскресіння Ісуса.
Кращі традиції свята
Вербу обов'язково слід принести додому. Існує повір'я, що вона оберігати оселю від зла та нечистої сили. Також освячена гілочка верби здатна втихомирити бурю, пожежу та інші природні катаклізми, а сережки з цієї верби можуть подарувати дитину безплідній жінці.
Крім того, гілочками верби можна символічно вдарити рідних і близьких, щоб здоров'я додалося. Наші предки освяченою вербою «били» дітей, примовляючи «Не я б’ю, верба б’є. Віднині за тиждень буде Великдень». Це робили для того, щоб діти швидше росли і були здорові.

 

Про авторів

Божичі

Додав ceny bab 26 квітня 2013

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска