Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Київ / ЕМ-ВІЗІЯ-2008

11 ТРАВНЯ 19:00

«МИСТЕЦЬКИЙ АРСЕНАЛ» (Київ, вул. Січневого Повстання 30)

ЕМ-ВІЗІЯ - міжнародний проект електроакустичної, експериментальної електронної музики та медіа-арту, що з 2005 року традиційно проходить в рамках Міжнародного фестивалю сучасної музики «Форум музики молодих» у Києві. Програми концертів та майстер-класів ЕМ-візії охоплюють широкий жанровий спектр сучасної електронної музики – від концертних творів композиторів академічної електроакустичної музики, аудіо-візуальних перформансів, сонорних інсталяцій, виступів музикантів експкриментальної електронної музики, відео-арту. На концертах ЕМ-візії в різний час відбулися презентації програм найвідоміших центрів електронної музики Термен-центру (Росія) (ЕМ-візія 2005), Дартмуського коледжу електронної музики (США) (ЕМ-візія 2007). Концерти ЕМ-візії – зона експеременту студентів Національної музичної академії та молодих композиторів України. На концертах ЕМ-візії відбулися прем'єри творів багатьох відомих українських авторів (С.Луньова, А. Загайкевич, М. Абакумова, А. Карнака, Л. Сидоренко).

ЕМ-ВІЗІЯ 2008 - представляє електронну музику в різночасових перетинах стилів та форм: в програмі проекту - легендарний український авангард (твори жанру «конкретної музики» одного з яскравих представників «Київської школи шістдесятників» Віталія Годзяцького (нар. 1936). Його цикл п'єс ЕМАНСИПОВАНА ВАЛІЗА (”4 Scherzi domestiki”) – український аналог творів всесвітньовідомого французського осередка електронної музики 60-их «групи конкретної музики П'єра Шеффера» (майбутній інститут INA-GRM в Парижі). В центрі уваги, як завжді «електроакустичні дебюти» студентів-композиторів НМАУта новий електронний твір Максіма Абакумова. А «неакадемічні» проекти Андрія Кириченка / Ойра (електроніка/ автентичний спів) та Олександра Вородєєва (гітара та електроніка) утворять своєрідний «простір експерименту» навколо «композиторської» візії елкктроакустичного відділу відомого київського віолончеліста та композитора Золтана Алмаші.

ЕМ-ВІЗІЯ-2008
програма

українська конкретна музика 60-их

Віталій Годзяцький

1. ЕМАНСИПОВАНА ВАЛІЗА

(”4 Scherzi domestiki”), запис (1965)

2. мультфільм «Демагог», реж. Володимир Гончаров (1968)

електронні мініатюри студентів та випускників НМАУ

1. Анастасія Комлікова «Зимові візерунки» (2008), електронний запис

2. Анастасія Архангородська «El@ria» для альта та елекронного запису (2008)

3. Максим Коломієць «Стиснене світло» для квінтету духових, ударних та електронного запису (2008)

виконавці: Андрій Чистосердов (альт) та квінтет духових студентів НМАУ

4. Максим Абакумов «В одно утро они пришли…» для електронного запису (2004)

фольклор та електроніка

Андрій Кириченко, електроніка Ойра, автентичний спів (Харків)

гітара та електроніка

Олександр Вородєєв (Дніпропетровськ)

віолончель та електроніка

Золтан Алмаші (Київ), віолончель

Алла Загайкевич (Київ), електроніка

1. Серж Прово (Serge Provost) (Канада) «Les vertiges de S. для віолончелі та електроніки» (2001)

2. Любава Сидоренко (Львів) «Etudes of old town» » для віолончелі соло та електронного запису (2007)

3. Алла Загайкевич (Київ). «Venezia» для віолончелі та електроніки (2008)

В концері беруть участь

PDTA (Київ), Вадим Йович (Дніпропетровськ) – відеопроекція

Звукорежисер Олекандр Курій (Київ)

Куратор – Алла Загайкевич (Київ)

Інформація про учасників та твори

Віталій Годзяцький

1. ЕМАНСИПОВАНА ВАЛІЗА

(”4 Scherzi domestiki”), запис (1965)

Віталій Годзяцький народився 1936 року в місті Київ.

У 1956 - 1961 навчався в Київській консерваторії під керівництвом проф. Б.М.Лятошинського (композиція, оркестровка) та Л.М.Ревуцького (поліфонія). У роки навчання студіює нові напрямки та технології, що прийшли з Заходу (серійна, сонористична, конкретна музика). Він пише твори, що знаходять схвалення частини молоді, яка цікавиться сучасною музикою - "Автографи" та "Розриви площин" для фортепіано, "4 етюди для магнітофона", музика для телефільму "Софія Київська" і до ряду анімаційних фільмів. Музика Годзяцького та інших композиторів, представників "радянського авангарду", викликає великий інтерес за кордоном. Їх твори виконуються, друкуються в США та країнах Європи, про них пишуть у пресі. На батьківщині ж їх музика лунає рідко, їх успіхи замовчуються, їх імена прирівнюють до імен дисидентів. Лише через 8 років після закінчення консерваторії Годзяцького прийняли до Спілки композиторів України (1969), але через півтори роки його разом з В.Сильвестровим вивели зі складу Спілки і водночас звільнили з роботи в музичній школі, де вони разом викладали. Це означало ізоляцію від культурної суспільної діяльності - відсутність творчих замовлень, нотних публікацій, неможливість брати участь в концертах, радіопередачах тощо. З 80-90 твори композитора регулярно звучать у концертах різних міжнародних фестивалів, він публікує статті в пресі, виступає по радіо і на телебаченні з питань розвитку культури в Україні, бере участь у роботі Спілки композиторів України.

”4 Scherzi domestiki” - Poltergeist amusing oneself, Emancipated suitcase, Realization, Anti-world in a box існували спочатку у версії запису - “4 етюди для магнітофону”. Пізніше композитор склав партитуру, що дозволяло виконувати твір також і в концертах. Джерела звуку – предмети домашнього вжитку (чашки, кастрюлі різного розміру, дуршлаг, терка, ложки, скляний посуд, металічні балії, пластикова валіза) разом з фортепіано (використовувались переважно струни та дека інструменту) та паличками для перкуссії, - використані композитором з метою отримати специфічну за колоритом широку музично-шумову палітру як в тембровому так і в звуковисотному відношенні (Несподівано «живе» звучання домашніх предметів фантастично контрастувало з вживаним підкреслено пафосним звучанням хорових та симфонічних радянських полотен “на славу” та “на честь”). Хоча в творі відсутній необхідний в традиційній конкретній музиці момент монтажу, який і дозволяє відділити власне звук від свого джерела, “інструменту”( твір записувався в студії з ансамблем музикантів), використання нетрадиційного інструментарію мало приголомшливий ефект “шумового інтонування”. У фактурному плані маємо переважно 2-3 голосні склади з елементами тембрового інтегрування на рівні одноголосної побудови (klangfarbenmelodie). Основа синтаксису – нерегулярні ритмічні фігури (короткі 2-3- звучні мікро-мотиви, розділені паузами, або лінії тремоло зі змінною хвилеподібною динамікою в середині фігури). (А. Загайкевич)

електронні мініатюри студентів та випускників НМАУ

1. Анастасія Комлікова «Зимові візерунки» (2008), електронний запис

Анастасія Комлікова (1984 р.н.) – студентка IV курсу кафедри композиції НМАУ (клас професора Г.І.Ляшенка). У творчому доробку композитора концертіно для фортепіано з оркестром, варіації на тему Д.Шостаковича для фагота і фортепіано, хорові твори та сольні п’єси для дерев’яних духових та фортепіно. Має три CD –диски з естрадними піснями. В своїй творчості активно використовує засоби електронного синтезу звуку.

Твір «Зимові візерунки» написаний під керівництвом А.Л.Загайкевич. У ньому застосовуються прийоми алгоритмічної композиції за допомогою програми Patch Work, а також семпльовані звуки, оброблені ефектами.

2. Анастасія Архангородська «El@ria» для альта та елекронного запису (2008)

Анастасія Архангородська (1984 р.н.) закінчила криворіжську музичну школу №1 по класу фортепіано (1999 р.) та криворіжське музичне училище за спеціальністю «теорія музики». Паралельно розпочала заняття композицією з педагогом В. Н. Ракитянським. З 2003 року навчається в Національній музичній академії ім. П.І. Чайковського на композиторському факультеті (клас проф. Л. Колодуба). Учасниця багатьох концертів, конкурсів, фестивалей сучасної музики. В творчому доробку – камерна та симфонічна музика, музика до кінофільмів.

3. Максим Коломієць «Стиснене світло» для квінтету духових, ударних та електронного запису (2008)

Максим Коломієць (1981 р.н.) в 1999 году закінчив КССМШ ім. М.Лисенка (клас гобоя – Щеглов О.Д., клас композиції – Загайкевич А.Л.).

З 1999 по 2005 рік навчався в Національній музичній академії ім. П.І. Чайковського по класу гобоя (в класі проф. Бойка В.А.). З 2006 р. продовжує навчання на кафедрі композиції (клас в.о. проф. Миколи Ковалінаса).

Лауреат всеукраїнського конкурсу «Gradus ad Parnassum» (Київ, 2000 р., I премія), Бієннале актуальних мистецтв (Київ, 2004 р.), «Форуму творчої молоді» (Київ, 2007 р., II премія).

В якості композитора брав участь в літній школі «Composing Techniques» (Охрид, Македонія, 2000 р.).В якості виконавця брав участь у фестивалях «Музичні прем'єри сезону» (Київ), Міжнародному форумі «Музика молодих» (Київ), «Music Marine Fest» (Одеса), «Kyiv Music Fest» (Київ), Міжнародному форумі «Жінки в музиці» (Київ), майстер-курсах "Ensemble-Akademie" (Фрайбург)

Твори Максима Коломійця виконувались на фестивалях «Музичні прем'єри сезону» Міжнародному форумі «Музика молодих», «Kyiv Music Fest», «Час. Простір. Музика», «Musik Marine Fest».

4. Максим Абакумов «В одно утро они пришли…» для електронного запису (2004)

Максим Абакумов народився 1976 року в Києві. Закінчив Національну музичну

академію України у 2004 році. Викладач кафедри композиції, інструментовки та музично-інформаційних технологій НМАУ. Є одним з перших українських авторів електроакустичної музики (перші електроакустичні твори були створені на початку 90-их років в домашній студії). Автор симфонічної, камерної, електроакустичної музики, музики до кінофільмів та телепередач. Постійний учасник електроакустичних проектів «ЕМ-ВІЗІЯ», «Електроакустика».

фольклор та електроніка

Андрій Кириченко, Ойра (Харків)

Електроніка, автентичний спів

Серед прихильників експериментальної музики в Україні та за кордоном загальновідомий як теле- та радіо-діджей, автор проектів Critikal, Sidhartha, NEX, засновник і співпродюсер лейблу Nexsound. Завдяки вагомому вкладу в розвиток електронної сцени України та надзвичайно цікавим експериментам у сфері електроакустики Андрій Кириченко відомий як один із найцікавіших та найупливовіших музикантів Східної Європи. Регулярно виступає майже на всіх найбільших фестивалях експериментальної музики Західної та Східної Європи, під різними творчими псевдонімами створив більш ніж 16 альбомів, брав участь у більш ніж 20 компіляціях лейблів по всьому світу, співпрацював з такими метрами сучасної експериментальної електроніки, як Франциско Лопез, Кім Касконе та Джейсон Кан.

Ойра (Харків)

Жіночий гурт автентичного співу. В репертуарі – переважно пісні Слобожанщини. В програмі проекту бере участь солістка Галина Бреславець.

гітара та електроніка

Олександр Вородєєв (Дніпропетровськ)

Музичні експерименти розпочав у 1991 р., надихаючись творчістю Coil,Throbbing Gristle,Tuxedomoon etc. Активне вивчення та використання tape-технологій (бобінні магнітофони) та саморобного саундизайну поєднувалось з тимчасовою участю у панк-групах.

Після спроб вивчити архітектуру, під час яких ковтком свіжого повітря виявилась хвиля раннього британського IDM, перейшов до комп'ютерних технологій. У 2003 році в рамках проекту iSkander записав альбом “Green Stone Air”та заснував віртуальну студію Nocharizma R, яка стала з часом маленьким напівмережним лейблом. В той самий час почав співпрацювати з дніпропетровським кінохудожником Вадимом Йовичем, яку сподобалась ця музика. Пізніше співпраця з Вадимом привела до створення музики для його повнометражної стрічки “Кам’яний острів”, яка стала першою більш-менш серйозною композиторською роботою.

А далі-робота з лейблом Nocharizma - поодинокі релізи, виступи-спроби досягнення в експериментальній музиці відчуття певного містичного «духу» в противагу превалюючій «формі». В 2005 р. організував міжнародний музичний проект пам’яті Джона Беланса (Coil) та спільно с пітерским лейблом Fulldozer доопрацював записи проекту та випустив подвійній CD “Its Just Is” (Fulldozer/Nocharizma) - в проекті взяли участь багато музикантів з Європи та Америки.

Найбільший інтерес продовжує викликати ідея музики як саундтрека....до кіно, до життя... http://www.myspace.com/alvorodeyev

віолончель та електроніка

Золтан Алмаші (Київ), віолончель

Алла Загайкевич (Київ), електроніка

Золтан Алмаші, віолончель

Закінчив Львівську десятирічку ім. С. Крушельницької, згодом Львівську консерваторію по двом факультетам – віолончель та композиція, клас проф. Юрія Ланюка. Потім навчався в асистентурі-стажуванні НМАУ ім. П. І. Чайковського за спеціальністю «композиція» в класі проф. Євгена Станковича, яку закінчив у 2002 році. Двічі лауреат конкурсу ім. С. Прокоф' єва на батьківщині композитора (м. Маріуполь), у 1998 році як віолончеліст, у 2000 році - як композитор.З 2000 року бере активну участь в таких українських фестивалях сучасної музики, як «Контрасти», «Два дні і дві ночі нової музики в Одесі», «Прем'єри сезону», «Форум музики молодих». Лауреат премії ім. Л. Ревуцького (2003 р.).

Твори Золтана Алмаші звучать на найпрестижніших світових форумах сучасної музики в Голандії, Польщі, Швейцарії, Литви, Франції,, Молдови. Швейцарське видавництво Sordino уклало угоду на видання його творів.

Золтан Алмаші – постійний учасник НАС Київська камерата, ансамблю «Рикошет», викладає на кафедрі композиції НМАУ. З лютого 2008 року - проходить стажування у Краківській Музичній Академії (клас композиції професора Збігнева Буярського) у рамах стипендіальної програми “Gaude Polonia” Міністерства культури Республіки Польща.

Любава Сидоренко (Львів) «Etudes of old town» для віолончелі соло та електронного запису (2007)

Любава Сидоренко народилася у 1979 році. У 2004 закінчила Львівську державну музичну Академію ім.М.Лисенка, а у 2007 асистентуру-стажування при ній у класі композиції професора Ю.Ланюка. За роки навчання в Музичній Академії була стипендіатом Президента України та стипендії ім. Олега Криси, двічі ставала лауреатом міжнародного конкурсу композиції „Gradus ad Parnassum” (м. Київ – 2001, 2003).

Твори Любави Сидоренко постійно виконуються на різноманітних музичних імпрезах і фестивалях як в Україні, так і за кордоном: „Контрасти” (м. Львів, Україна), „Музика тисячоліття” (м. Львів, Україна), мистецька акція “Левова частка” (м. Львів, Україна), „Форум музики молодих” (м. Київ, Україна), „Прем’єри сезону” (М. Київ, Україна), КиївМузикФест” (м. Київ, Україна), “Два дні і дві ночі нової музики” (м.Одеса, Україна), “Музичні версії” (м. Ужгород - м. Львів, Україна), “17. International Modern Music Festival” (м. Краків, Польща), “Menhir 2005 musik festival falera” (м. Лозанна-Еттельберг-Берн, Швейцарія), X міжнародний конкурс камерної музики ім. Й.Брамса (м. Пьортшах, Австрія – спеціальний приз жюрі за твір для віолончелі та фортепіано “Quasi sonata”), "Warsaw Autumn'2007" (м.Варшава, Польща).

У 2004 році швейцарське видавництво „Sordino” уклало з Любавою Сидоренко контракт на видання камерних творів. У 2006 Бамберзький симфонічний оркестр здійснив запис та радіоаудицію у м. Ляйпциг симфонії “Ab initio”.

У 2005 Л.Сидоренко проходила стажування у Краківській Музичній Академії (клас композиції професора Збігнева Буярського) у рамах стипендіальної програми “Gaude Polonia” Міністерства культури Республіки Польща.

У травні 2006 року була учасником майстер-класів для молодих композиторів, які проводив у Львові композитор Юваль Шейкід (Ізраїль) та ансамбль Решерш (м. Фрайбург, Німеччина); у вересні 2006 – учасник майстер-класів у м. Львові, які проводив Едвард Гардт (м. Чарльстон, США); стипендіат фундації “Ernst von Siemens Musikstiftung”, м. Мюнхен, Німеччина (замовлення здійснено через “Warsaw Autumn Friends Foundation”).

Член Національної Спілки Композиторів України з 2006 року. З 2007 року - Лауреат Премії ім. Л. М. Ревуцького.

«Etudes of old town» для віолончелі соло та електронного запису (2007)

є відображенням пошуків нової музичної якості через застосування сучасних акустичних та електронних виразових засобів. Це – чотири образи, чотири згустки різної енергії, вивільнені уявою зі старовинного каміння давнього міста Лева... Калейдоскоп барв,

символів, фігур у першій, другій та четвертій частинах виразно

відтіняють глибокий психологізм третьої.

Серж Прово (Serge Provost) (Канада) «Les vertiges de S. для віолончелі та електроніки» (2001)

Композитор та органіст (нар. 1952) закінчив Консерваторію в Монреалі (клас композиції Жіля Тремблея Gilles Tremblay, органу Бернара Лягясе Bernard Lagacé та електроакустичної композиції Мішелін Коломб-Сент-Марсу Мicheline Coulombe-Saint-Marcoux). Продовжував навчання в Парижській консерваторії в класі композиції Клода Балі (Claude Ballif ) та в Collège de France, де відвідував заняття П'єра Булєза (Pierre Boulez). Є дуже активним композитором канадійського музичного простору. Був членом оргкомітету Міжнародного фестивалю Présences в Парижі, активно пропагує сучасну музику на канадійському радіо, викладає в монреальській консерваторії. В каталозі – близько 30 творів, що виконуються як в Канаді, так і в Європі.

«Les vertiges de S. для віолончелі та електроніки» (2001)

(Марення S.)

В 1936 році, дванадцятирічна S. була вихованкою пансіону Dames de S.-A… Оскільки її практично ніхто не відвідував, вона цілими днями мовчала… В маленькому темному закутку вона вела щоденник, якому довіряла всі свої враження та думки за довгий день. Потім вона занурювалася в книги. Її самотність поступово перетворювалася в захоплюючу подорож у просторі і часі. Коли вона не читала – вона співала. В моменти тиші, особливо, в саду, чи в соборі після служби – її охоплювали марення – уривки віршів, мелодій, хтось кликав її…

S. давно немає з нами. Цей твір – відлуння тих дивних марень маленької дівчинки.

Алла Загайкевич (Київ). «Venezia» для віолончелі та електроніки (2008)

Алла Загайкевич – композитор, що поєднує роботу в академічних концертних жанрах (симфонічна, камерна, електроакустична музика, камерна опера,) та в сучасних мультидисциплінарних проектах (аудіо-візуальні інсталяції, перформанси, музика до кінофільмів). В електроакустичних перформансах виступає з музикантами нової імпровізаційної музики (Сергій Охрімчук, Наталка Половинка, тріо САТ).

Алла Загайкевич началася в Києві (клас композитора Ю. Іщенка) та Парижі (інститут IRCAM), брала участь в багатьох міжнародних проектах та фестивалях сучасної музики в Україні, Франції, Швеції, Японії, Китаї, Росії, Чехії, Литві, Канаді, Німеччині.

З середини 90-их років активно пропагує академічну електронну музику в Україні, співпрацює з музикантами експериментальної електронної музики (Nexsound, KVITNU).З 1997 р. викладає електроакустичну композицію в Національній музичній академії України, є куратором міжнародних проектів електронної музики «Електроакустика», «ЕМ-візія».

«Venezia» для віолончелі та електроніки (2008)

Ти знаєш це місто... занурене в темряву и тишу… його звуки і рухи..

Ти відчуваєш, як рухається вода поміж його стінами, під його мостами…

Ти торкаєшся холодного вогкого каменю… і ковтаєш шматки туману…

«ти слухаєш як вода

спочатку завжди підіймається,

потім завжди опада» (С. Жадан)

PDTA (Київ), відео-арт

Одна з перших vj-команд в Україні, в яку входять: Олексій Тищенко, Ганна Нароніна, Макс Побережський та Олексій Дудко.

Четверо представників київської арт-тусовки, об'єднаних загальним захопленням візуальним мистецтвом. Проект, що традиційно виступає як на андерграундних заходах, так і на великих комерційних акціях. На рахунку PDTA презентація своїх візуальних робіт у Латвії, Вірменії, Росії, Польщі й Україні.

Вадим Йович (Дніпропетровськ), відео-арт

Поєднує артистичну діяльність в кіно, музиці та відео-арті з професійною роботою лікаря-психіатра (нині – завідуючий відділенням для пацієнтів з тяжкими психічними розладами Дніпропетровської обласної психіатричної лікарні).

З 2002 року знімає кіно ( сценарист, режисер, оператор та монтажер своїх фільмів). Серед робіт повнометражні художні фільми: «Кам'яний Острів» (2004), «Ілюзія існування» (2006), короткометражні фільми «The Main History Emili» (2003), «Мистецькі Zтрави» (2004-2006), «Я шукаю …» (2007).Фільми В. Йовича брали участь в міжнародних кінофестивалях: МКФ «Молодість» (2005-2007), VI МКФ «КіноЯлта» (2006) , фестивалі «Мобільне кіно від DJUICE» ( 2007). В якості відео-артиста співпрацював з гуртами "Хамерман знищуе віруси" (Суми), "иДМГ" (Дніпропетровськ), "Вертеп" (Дніпропетровськ), Олександром Вородєєвим (Дніпропетровськ), Аллою Загайкевич (Київ)

Звукорежисер Олекандр Курій (Київ)

Звукорежисер, композитор. Незмінний учасник найскладніших електроакустичних проектів у Києві (Час Простір Музика, 2000, Електроакустика, 2003, 2005, 2007, ЕМ-візія 2005, 2007та інших). Звукорежисер Київського театру драми та комедії. Постійно співпрацює з режисерами Д.Богомазовим, Ю. Одиноким, леареат театральної премії Київська Пектораль в якості композитора театральної музики.

 

Про авторів

Фестиваль ГОГОЛЬFEST , Ойра , Andrey Kiritchenko , Олександр Вородєєв , Вадим Йович

Додав Art-Vertep 07 травня 2008

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска