Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / У МИСТЕЦТВІ МРІЇ СТАЮТЬ РЕАЛЬНІСТЮ

18 ТРАВНЯ 18:00

ЦСМ, Староакедемічний корпус НаУКМА, Сковороди, 2

Польський Інститут у Києві

Фундація «Центр Сучасного Мистецтва»

запрошують на презентацію з циклу «Відкритий архів»

У МИСТЕЦТВІ МРІЇ СТАЮТЬ РЕАЛЬНІСТЮ

(за участі Катажини Козири та Марека Гоздзєвського)

Катажина Козира – яскрава постать сучасного польського мистецтва зі світовою славою. Представниця напрямку критичного мистецтва, «скандалістка», яка ламає стереотипи, експериментаторка, яка змінює ідентичності, втілюючи мрії у життя.

Катажина Козира і Артур Жмієвський – випускники майстерні Ґжегожа Ковальського. З навчання вони винесли постулат про те, що мистецтво повинне «торкатися» оточуючого світу. Жмієвський досліджує ґенезу різнопланових соціальних конфліктів. Катажина Козира шукає точок дотику з реальністю в інших площинах, зокрема у сфері мистецтва. Вона вивчає феномен ілюзорності світу створеного мистецтвом, роблячи це в екстремальний спосіб, без загравання. Козира порушує крихку конструкцію ілюзії: перетягає фантазії у сферу реального, де намагається їх розвінчати. Мисткиня бере участь у ілюзіях, викриває їх, але водночас не пропонує нової утопії - глядач повинен самостійно пройти процес емансипації.

Мистецтво Козири – це балансування на межі реальності і вигадки, буденності і високого мистецтва, природності і штучності. Козира ламає суспільні табу та мистецькі канони, пов’язані з тілесністю, вводить дискурси старого, понівеченого, хворого, мертвого, зрештою, «іншого» тіла.

«Ламання кордонів і перетин меж» призводить до медійного розголосу та скандалів навколо праць Козири. Вбити тварину заради мистецтва, підглядати у лазні, ввійти жінці до чоловічої лазні з приліпленим членом, демонструвати хворе тіло під час хіміотерапії, застосовувати справжню зброю та вибухівку у відео-мистецтві, - питання до яких зредукували мистецтво Козири мас-медіа.

З 2003 року Катажина Козира реалізує масштабний мультимедійний проект «У мистецтві мрії стають реальністю». Задум проекту виник з бажання Козири втілити у життя мрію стати «справжньою жінкою» та оперною співачкою. У проекті беруть участь берлінська drag queen Глорія Віагра та оперний співак і вчитель співу – Маестро (Ґжеґож Пітулей). Вони вводять Козиру у свої штучні світи нічних клубів та опери з їхніми усталеними образами ідеальної жінки. Проект реалізовувався у різних місцях (нічні клуби, театри, відкриття виставок, мистецькі фестивалі), а Катажина Козира при цьому втілювалася у оперну примадонну, Мадонну, стриптизерку, казкову Білосніжку, кастрата, Лу Саломе. Козира грає стереотипами маскулінності і фемінності, вільно змінює статеву ідентичність, доводячи, що стать є перформативним актом, а тіло – костюмом. У Києві під час презентації будуть представлені відео-роботи з цього проекту:

§ Кошмар, 2004 (15’)

§ Концерт на фасаді, 2005 (4’42)

§ Мадонна з Пелаго, 2005 (4’03)

§ Примадонна. Реінкарнація, 2005 (8’05)

§ На честь Глорії Віагри, 2005 (4’32)

§ Зимова байка, 2005-2006 (11’42)

§ Кастрат, 2006 (15’59)

§ Cheerleader, 2006 (4’30)

§ У мистецтві мрії стають реальністю, 2006 (20’34)

§ Summertale, 2007-2008 (20’)

§ У ролі Лу Саломе, 2005 (3’30)

Катажина Козира народилася у 1963 році. Навчалася на факультеті скульптури у Варшавській академії мистецтв (1988-1993): випускниця відомої майстерні професора Ґжеґожа Ковальського «Ковальня» (дипломна праця – скульптура «Піраміда звірів»). У 1998 році вивчала медіа-мистецтва у Hochschule f?r Graphik und Buchkunst у Лейпцигу. Отримала престижну польську нагороду «Паспорт Політики» у 1997 році як митець, який подає великі надії. У 1999 році представляла Польщу на 47 Біенале у Венеції з відео-працею «Чоловіча лазня», за яку отримала почесну відзнаку. Нині мешкає у Варшаві, Берліні та Трено. У Берліні здійснює проект Midgetgallery (www.themidgetgallery.com).

 

Про авторів

Польський Інститут у Києві

Додав Art-Vertep 13 травня 2009

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска