Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Львів / ІІ Фестиваль сучасної драматургії «Драма.UA»

30 ЧЕРВНЯ - 02 ЛИПНЯ

Музей ідей (вул. Валова 18а)
вартість треба уточнювати

«Драма.UA» відбудеться 29 червня – 2 липня 2011 р. у Львові та на Міжнародному фестивалі мистецтв «Fort.Missia» (с. Поповичі Мостиського району Львівської області). Фестиваль проходитме під гаслом «Обличчя драми».

«Драма.UA» – це краш-тест нової української драми. Глядачам пропонується стати безпосередніми учасниками процесу створення і обговорення найновішої драматургії разом з відомими драматургами, режисерами, акторами і критиками. Досліджуючи нове, фестиваль орієнтується на кращі зразки європейського театру і драматургії.

Ми прагнемо створити вільний простір для осмисленої дискусії й ґрунтовного обговорення сучасної драматургії. Ми віримо, що дивлячись в обличчя сучасної драми можна побачити самих себе і реальність навколо. Запрошуємо Вас на чотири дні, вільного від цензури, експерименту.

«Драма.UA» об’єднуватиме кілька програм: читання п’єс учасників конкурсу «Драма.UA», проект «Поети читають драматургію», відеопроект «Відеотеатр», проект «Драматургія дітям», Проект «Перекладаючи драму: Годо х 2», драматургічні майстер-класи Наталі Ворожбіт, вистави львівських молодіжних театрів.

Складаючи програму фестивалю, ми керувались бажанням показати драматургію з різних кутів і точок, оголюючи як її світлі й привабливі, так і темно-похмурі сторони.

Читання п’єс українських авторів – це, власне, причина заради якої фестиваль відбувається. Ми вважаємо, що непомітний, але тяглий процес актуалізації сучасної драматургії, шляхом обговорення, демонстрації, навчання і вдосконалення дасть поштовх до появи нових оригінальних українських драматургів.

Проект «Поети читають драматургію» виник після довгих розмов, під час яких виявилось, що не так вже й часто поети читають драматургію, а український поетичний і драматургічний процес відбувається у двох паралельних площинах.

«Поети читають драматургію» – це штрихи до портрету сучасної ірландської, російської, української і польської драматургії промальовані відомими львівськими поетами. Покладаючись на їхні суб’єктивні смаки, ми очікуємо несподіваних коментарів, суб’єктивних рефлексій, емоційних роздумів й оригінального обговорення.

Майстер-класи Наталії Ворожбіт – це унікальна нагода для молодих авторів обговорити з відомим драматургом свої тексти.

Відеопроект «Відеотеатр» задумувався як нагода для перегляду знакових у сучасному театрі вистав. Англієць Пітер Брук, росіянин Сєргей Васільєв і поляк Крістіан Люпа – живі класики, вистави яких – це однозначний must seen.

Проект «Драматургія дітям» – це наслідок нашої любові до дітей і бажання молодих драматургів писати дитячі п’єси, а письменнків і поетів їх читати. Залишається сподіватися і вірити, що зв’язок буде зворотнім.

Проект «Годо х 2» – доказ того, що про Бекета можна говорити вічно. Цьогорічне читання-дискусія зосереджуватиметься навколо двох українських перекладів п’єси «Чекаючи на Годо». Отож, читаємо різні переклади, відчитуємо нові змісти, обираємо оптимальні прочитання.

29 червня, 20:00 – «Гамлет» Пітера Брука

«Гамлет» англійського режисера Пітера Брука не полишений легкої стриманості та акуратності, має свою чітку лінію, на яку нанизується весь сюжет. Ідея вистави переміщується із зовнішнього світу, у світ внутрішній, що додає постановці камерності.

Проста сценографія, подушки та ковдри, дещо лялькова Офелія, яка за своєю суттю і є лялькою у руках іншого героя п’єси – Полонія. Гра акторів приправлена музичним супроводом зі східними мотивами дозволяє відчути глядачам атмосферу приватної оселі, вловити ниточку фантазії режисера, що тягнеться через цілу постановку.

«Гамлет невичерпний, він безмежний. Кожне десятиліття пропонує нам усе нові пояснення, свіжі трактування. І все ж Гамлет залишається неторканим, залишається захоплюючою загадкою. Гамлет схожий до кришталевої кулі, яка продовжує обертатися. Кожного нового моменту вона повертається новим боком, – і раптом нам здається, що тут ми починаємо чітко бачити всю п’єсу. Отож, ми завжди можемо по-новому йти на пошуки істини», – багатогранно бачить свого Гамлета і Гамлета загалом Пітер Брук. Це залишає йому широкий простір для творчості, заснованої, на власному баченні.

30 червня, 20:00 – «Kalkwerk» Кристіана Люпи

Вистава «Kalkwerk», яку Кристіан Люпа поставив за однойменним романом Томаса Бернхарда вже неодноразово викликала захоплення та вихор емоцій у глядачів європейської театральної сцени. Не меншу кількість відгуків вона отримала і після показу на нью-йоркській сцені фестивалю Лінкольн Центру.

«Режисура та акторська гра справді досконалі. Кожен діалог, момент тиші чи сцена комічного відчаю докладно продумані і запрограмовані на конкретну реакцію глядача», – так пише у своїй рецензії на «Kalkwerk» один із найприскіпливіших американських критиків Чарльз Ішервуд («Нью Йорк Таймс»).

Це вистава, яка змушує вмикати мисленнєвий процес і не має штучного забарвлення. Аскетична сценографія, слова та емоції, поміж яких тонко вплетена метафізика божевілля. Експерименти напівшаленого та напівгеніального головного героя Конрада, як його відчитав та втілив у своїй постановці Люпа, а зіграли актори краківського Старого Театру, утримують увагу глядача та його думки до останнього акорду.

Локація: Музей ідей (вул. Валова 18а, Львів)

______________

mediadrabyna@gmail.com

+38 (098) 782 04 52

www.drabyna.lviv.ua

 

Про авторів

Фестивалі

Додав OksanaY 28 червня 2011

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска