Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Львів / «Концерт-реквієм» на вшанування жертв Голодомору

24 ЛИСТОПАДА 19:00

Львівська Філармонія (вул. Чайковського, 7)

19 листопада (понеділок), 13:00 у Фойє Львівської філармонії Прес-конференція з нагоди

«Концерту-реквієму» на вшанування жертв Голодомору

У прес-конференції беруть участь:

  • Володимир Сивохіп– Генеральний директор Львівської філармонії, диригент-постановник заходу
  • МирославОТКОВИЧ сценографзаходу
  • Андрій МИТРОГАН– керівник заходу

24 листопада о 19:00 у Львівській обласній філармонії відбудеться вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.

У «Концерті-реквіємі» прозвучить твір  Євгена Станковича «Панахида за померлими з голоду». Це реквієм для повного складу симфонічного оркестру, двох мішаних хорів, баса, народного голосу та читця, написаний 1992 р. на вірші Дмитра Павличка, а вперше виконаний в Києві наступного року, в шістдесяту річницю Голодомору. І хоч назва твору говорить про літургійні інспірації, однак зв’язок із духовною музикою він має невеликий. Панахида, що триває понад сорок хвилин, задумана швидше як епічна фреска, музична розповідь про трагедію народу, а пов’язання з церковними співами, хоч і постійно присутнє, – це тільки один із засобів вираження. Твір витриманий у неотональній стилістиці, майже неоромантичній, завдяки чому стає доступним для кожної людини.

У жалобному концерті-реквіємі візьме участь народний голос України Ніна Матвієнко, протодиякон Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, заслужений артист України, володар ордену Святого Архістратига Михаїла Назарій Дадак(бас).

Разом на сцені під диригуванням Володимира Сивохіпа виступатимуть кілька колективів – Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії, Галицький академічний камерний хор, Мішаний хор Львівського державного музичного училища імені С. Людкевича. Супроводжуватиме дійство народний артист України, читецьВасиль Ілащук. Також у заході візьме участь композитор Євген Станковичта поет Дмитро Павличко.

За словами керівника заходу Андрія Митрогана: «Наше втілення цього сакрального твору – це цілісне, наскрізне пережиття тих жахливих днів нашого народу і усвідомлення відповідальності перед нашими минулими і прийдешніми поколіннями».

Біль Голодомору ніколи не зникне, він завжди буде з українцями.Страшний був час. Це був не голод. Це був саме голодомор – масове винищення цілої нації. Сплановано. Жорстоко. Нещадно. Хіба ж ми можемо забути, викинути цю масштабну сторінку з нашої історії?

Ми, нащадки тих, хто вижив, зобов’язані пам’ятати, зобов’язані бути свідомими, зберегти ті залишки нашої державності, щорічно продовжувати проводити акції, запалювати пам’ять у тих серцях, які ще не відкрилися для розуміння цього лиха.

Львівська філармонія разом із всіма українцями засвітить свічки пам’яті, помолиться за душі загиблих.

Долучайтеся до вшановувань, запаліть свічку на вікні і у своєму серці.Мабуть, кожен з нас в житті має свою, неповторну місію, але ми маємо і спільну місію… пам'ять… вшанування….

 

Про авторів

Львівська Філармонія , Ніна Матвієнко

Додав nady 12 листопада 2012

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска