Увійти · Зареєструватися

Львів / Відкрита дискусія «Прийшла пора захищати видавців від авторів?» на Форумі видавців

13 ВЕРЕСНЯ 11:00-12:00

Львівський прес-клубі (проспект Шевченка 11, 2-й поверх)

У рамках 20-го, ювілейного, Форуму видавців у Львові, 13 вересня об 11:00 Львівський прес-клуб і літературна агенція MSBrand Corporation Компанії PR-Prime запросили учасників книговидавничої галузі до публічної дискусії та участі у запису відеоподкасту з проблемних питань стосунків автор-видавець і видавець-видавець в Україні, та обговорення конкретних пропозицій й інструментів їхнього вирішення та попередження.
Останнім часом ситуація, коли автор підписує угоди з кількома видавцями на один і той же твір або окремі права на цей твір, почали повторюватись, причому роблять це вже відомі автори. І якщо автор може захистити свої права, маючи авторську угоду, то видавець — навряд чи. Прийшла пора захищати видавців від авторів? Як видавцеві убезпечитись від цього, адже якщо подавати в суд на автора, то і фінансові збитки навряд чи покриються та й громадська думка буде на боці «бідного» письменника, якого «гнобить» видавець-капіталіст?
В рамках обговорення будуть вперше озвучені дві історії: чим продовжився конфлікт видавництва «Кальварія» з видавництвом «Спадщина Інтеграл» стосовно романів Ірен Роздобудько та як вирішився нещодавній потенційний конфлікт між КСД і «Кальварією», спричинений Василем Шклярем. А також запропоновано до обговорення конкретні кроки з попередження подібних випадків.


Ключові спікери:
• Віктор Ковальський, доктор юридичних наук, президент видавництва «Юрінком Інтер»
• Андрій Кокотюха, чи не найплодовитіший український письменник, який має досвід співпраці з різними видавництвами в Україні
• Олексій Кононенко, директор Департаменту видавничої справи та преси Держкомтелерадіо України
• Олександр Красовицький, директор видавництва «Фоліо»
• Андрій Курков, найуспішніший за кордоном письменник із України, який має досвід співпраці з літ агенцією та з видавцями в Росії та Україні (віртуальна участь)
• Вальдемар Міхальскі, комерційний директор видавництва Bellona (Польща)
• Петро Мацкевич, засновник і мажоритарний власник видавництва «Кальварія», співзасновник літературної агенції MSBrand Corporation
До розмови також запрошений також представник видавництва «Ексмо».

Модерує: Ксенія Мацкевич (Сладкевич), партнер компанії PR-Prime


Питання до обговорення:
1) Стосунки автора і видавця в сьогоднішній Україні: проблеми і позитивні тенденції
Основні акценти: складові професійності видавців та авторів, про застарілі стереотипи, якими керуються гравці ринку, чим суттєво гальмують його розвиток, про етику та юридичні моменти стосунків: автор–видавець, видавець–автор, видавець–видавець. Це те, від чого майбутнє галузі залежить не в меншій мірі, аніж від розвитку інфраструктури книгарень чи визначеності з ПДВ.


2) Конкретні приклади конфліктів автор-видавець, видавець-видавець та способи їх вирішення. Досвід Росії та Польщі. (якщо російський та польський видавець остаточно підтвердять свою участь).
Вперше будуть озвучені вповні дві конкретні ситуації — конфлікти, спричинені етично та юридично некоректною поведінкою авторів: автор, маючи чинну авторську угоду з видавцем, якому він передав виключні майнові права на твір, укладає угоду на той же твір з іншим видавцем, який не перевіряє авторських гарантій і здійснює видання цього твору і розпочинає його продаж. Коли перший видавець пропонує цьому другому видавцеві вирішити проблему шляхом переговорів, другий видавець у першій ситуації категорично відмовляється від цього, продовжує продаж книжок і на всі питання говорить просто: у мене угода з автором — всі претензії до нього, що звісно лише поглибило конфлікт і дало привід для більш суворих дій; у другому випадку обидва видавці знаходять вирішення проблеми, поступившись інтересами автора.
Професійна оцінка ситуації юриста і видавця, доктора юридичних наук Віктора Ковальського, президента видавництва «Юрінком Інтер».


3) Досвід Авторів у стосунках з видавцями та літературними агентами (спеціально запрошені автори з дуже різним досвідом).


4) Підсумки та коментарі щодо конкретної пропозиції створення інструменту з попередження таких конфліктів, прозорості «мандрів» авторських прав тощо.
Коментар керівника Департаменту видавничої справи і преси Держкомтелерадіо щодо реальності в реалізації запропонованих кроків з попередження таких конфліктів.
__________________________________

Запрошуємо всіх учасників книговидавничої галузі долучитися до професійного обговорення у Львівському прес-клубі (проспект Шевченка 11, 2-й поверх), яке відбудеться 13 вересня з 11:00 до12:00.
Акредитація журналістів: 0503729200

 

Про авторів

Форум видавців

Додав nady 08 вересня 2013

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска