Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Харків / Міжнародний фестиваль «Театральні конфронтації»

14-17 ВЕРЕСНЯ

театр «Арабески» (вул. Фрунзе, 6)

Один з найцікавіших театральних фестивалів Польщі, Konfrontacje Teatralni, цього року вперше презентують у Харкові. З 14 по 17 вересня можна буде побачити чотири вистави кращих театральних режисерів Любліна — Річарда Каліновські, Януша Опринського та Вітольда Мазуркевича, — Fatal error, NN, 48/4

«Конфронтації» — це, передусім, фестиваль пошуку. Віднайти альтернативні форми самовираження, виробити таку театральну мову тіла, яка б дозволила максимально точно відобразити назовні внутрішній простір сучасної людини, — ось чи не найперші з задач, які ставлять перед собою його учасники (режисери, актори, а до певної міри — і глядачі). Питання, які постають на підмостках «Конфронтацій», лежать, передусім, у точці «тут і зараз» і стосуються місця сучасної людини у сучасному світі.

Називаючись «конфронтаціями», цей фестиваль безперечно має на меті створення платформи для діалогу: міжжанрового та міжкультурного.

Усі роки свого існування (а започатковано фестиваль у 1996-му році) Konfrontacje Teatralni звертають увагу на схід — на театральні традиції України, Росії, Грузії, прибалтійських країн тощо. Зокрема тому минулого року «Конфронтації» були презентовані в Києві, а цьогоріч передфестивальна програма відбудеться в Харкові.

Харківську публіку познайомлять із двома найцікавішими театрами Любліна: Люблінським театром танцю (Lubelski Teatr Ta?ca) та Театром Provisorium. Перший привезе три вистави — NN, Fatalerrorта 48/4 (усі — роботи хореографа Річарда Каліновскі). Другий — спільну роботу режисерів Януша Опринського та Вітольда Мазуркевича «Фердидурке» (за Вітольдом Гомбровичем).

Майданчиком фестивалю стане приміщення харківського театру «Арабески».

Початок усіх вистав — 20:00.

LTT— експериментальний, танцювальний театр, створений у Любліні у 2001-му році. Він ставить собі за мету побудову театру як простору для постійного пошуку нових форм зовнішнього, фізичного вираження внутрішніх питань та протиріч (у чому, безперечно, збігається з концепцією Конфронтацій Театральних).

Його провідний постановник Річард Каліновські — досвідчений танцівник та хореограф. Кожна з його вистав є прикладом потужних пошуків та експериментів з можливостями людського тіла в рамках театрального простору. Всі роботи Каліновські з Люблінським театром танцю — вираз максимально глибокої взаємної довіри між акторами та режисером, їх надзвичайно тісної співпраці та вивчення одне одного.

Вистава Річарда Каліновські «Fatalerror» (14 вересня) — це роздуми в русі, відправною точкою для яких служить помилка, що надихає на пошук нових засобів існування і сприйняття дійсності. Здійснення помилки змушує діяти, щоб визначити та відобразити її місце на існуючих схемах можливих рішень. «Зазирни всередину себе, — говорять своєму глядачеві хореограф та його акторка, — ти справді зможеш використати свій потенціал? А може, ти хочеш дізнатися, чому ми досі робимо помилки? Вийди на дорогу самосвідомості. Перший крок — набуття таємного знання про символіку барв. Зроби його, якщо не хочеш безвольно підкоритися магії кольорів, якщо хочеш здійснити Велику Зміну».

«48/4» (15вересня) — історія про те, як життя перетворюється на довічну боротьбу за роль. Четверо осіб замкнені на невеличкій ділянці простору й часу (48 м2 48 годин) і хтось один завше буде зайвою ланкою. Ба більше, всі четверо — завжди самотні ланки, які лише час від часу об’єднуються у ситуативні коаліції, щоб уже за хвилину зруйнувати їх і напасти один на одного. Разом із тим — це одвічна історія про чоловіків і жінок, в якій боротьбу практично неможливо відрізнити від спокушання і навпаки.

«NN. Wac?awowi Ni?y?skiemu» (16вересня) має три шари, які розгортаються перед глядачем залежно від глибини його сприйняття. Перший — це історія складних стосунків між двома чоловіками, слабкості одного і домінування іншого, спроб визволення — вдалих або не дуже, розривів та спаяності. Другий — присвята Вацлаву Ніжинському, одному з найвизначніших танцівників та хореографів 20-го століття, розповідь про боротьбу з неминучим божевіллям, про геній, що переростає в безумство і навпаки. Третій — пошук відповідей на складні питання про долю і сутність чоловіка-артиста. Чоловік, що живе за межами традиційної маскулінної парадигми і цілком віддає себе мистецтву, — чи має він ще право зватися чоловіком? Чи є митець, художник чимось особливим, а чи він звичайний узурпатор-невдаха, і чи потрібен він іще хоч комусь окрім ще одного такого самого бідака?

Після трьох танцювальних вистав харківський глядач побачить і, можливо, більш звичну для себе форму вистави драматичної — «Фердидурке» Гомбровича в інтерпретації театру Provisorium. Вистава йтиме польською з українськими субтитрами.

Provisoriumназивають «театром високих емоцій», а гру його акторів — біологічною: завдяки підвищеній емоційності та напрочуд сильній тілесній, фізичній складовій гри.

Свого ж часу Provisorium,що народився на хвилі політичних протестів 70-х, був одним із центрів дисидентського руху.

«Фердидурке» (17 вересня) в інтерпретації режисерського дуету «Провізоріуму» (Януша Опринського та Вітольда Мазуркевича) вважається кращою сценічною адаптацією Гомбровича та однією з найпомітніших театральних подій Польщі за останні 14 років.

Фантасмагоричне, шокуюче подразнення всіх людських почуттів, властиве прозі Гомбровича, втілилося в надзвичайній лаконічності форми та напрочуд високому класі акторської гри. А гостра раблезіанська комічність дії помножилася в цій виставі на спресованість часу, пластики, простору.

Спектакль отримав близько двадцяти престижних театральних премій, був представлений на багатьох сценах Європи й Америки.

Окрім чотирьох вистав, у рамках «Конфронтацій Театральних» відбудеться триденний тренінг з сучасного танцю під проводом Річарда Каліновські.






Телефон для довідок, бронювання квитків та запису на танцювальний тренінг: +380 66 855 68 05

Просимо звертатися за більш детальною інформацією:

Марія Заіченко, координатор фестивалю: +380 66 855 68 05, theatre.arabesky@gmail.com

Іванна Скиба-Якубова, менеджер зі зв’язків з медіа: +380 97 905 82 98, ivanna.skyba@gmail.com

Ярослава Бондарчук, менеджер фестивалю: +380 50 811 45 13

 

Про авторів

Міжнародний фестиваль «Театральні конфронтації»

Додав nady 08 вересня 2012

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска