Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Статті Інформація

Автори / Мар’яна Савка / Словенські «Дні вина і поезії» – з українським словесним шармом

Щороку на цьому тижневому злеті поетів гостюють автори з усіх куточків світу. Цьогоріч словенці приймали письменників з Італії, Франції, Ісландії, Великої Британії, Румунії, Боснії та Герцеговини, Литви, Росії, Канади, Сінгапуру, Колумбії... Загалом “Дні вина і поезії” зібрали понад два десятки учасників. Єдиною представницею України була Мар’яна Савка.

«Словенія – крихітна країна (налічує лише понад два мільйони жителів. – Г. Г.), та тут літературі зокрема і культурі загалом приділяють величезну увагу, – розповіла Мар’яна Савка кореспонденту “ВЗ”. – Це підтвердили “Дні вина і поезії”, що були зорганізовані на найвищому рівні. Ми, поети, почувалися там справжніми зірками. Уся словенська столиця Любляна була завішана бігбордами, які рекламували поетичний фестиваль. А древнє казкове містечко-курорт Птуй, яке стало епіцентром “Днів”, просто дихало поезією, словом. Там на кожному кроці були візуальні нагадування про проведення “фесту”. А Адріатика, середземноморський клімат із оливковими деревами додавали літературній події особливого колориту.

- За дня для учасників фестивалю організовували розмаїту програму – з дискусіями та “круглими столами”, а вечорами відбувалися літературні читання, – веде далі Мар’яна Савка. – Кожен з учасників виступав по 20-30 хвилин. Виступи були різними мовами, відтак супроводжувалися англомовними титрами на екрані. Я читала в особливій атмосфері – у той вечір зірвалася злива, яка якраз на мій вихід несподівано вщухла, тож не довелося перекрикувати дощ, а лише насолоджуватися чистим-пречистим повітрям. Замість традиційних читань я влаштувала міні-перформенс – зі співом та ритмічним читанням. Українська мова заворожила присутніх. Відчула неймовірний обмін енергією із залом. Завершувалися авторські читання концертами. Мені б дуже хотілося, щоб враження іноземних авторів, які цими днями перебуватимуть у Львові на Міжнародному літературному фестивалі, були такими ж позитивними, як мої, – з перебування на “Днях вина і поезії” у Словенії.


Фото з архіву Мар’яни Савки

На фото: n Мар’яна Савка з поетами-колегами – Елвіном Пенґом (Сінгапур; зліва) та Хаджемом Гайдаревічем (Боснія та Герцеговина; справа). Сьогодні, 15 вересня, увечері Савка буде ведучою церемонії відкриття Міжнародного літературного фестивалю, що проходить у рамках Форуму видавців, – на сцені Львівської філармонії. А Пенґ, до слова, – серед учасників львівського “фесту”.

Високий Замок

 
 

Додав Nusya 15 вересня 2010

Про автора

Поетеса, дитяча письменниця, літературознавець, публіцист, головний редактор «Видавництва Старого Лева». Народилася у містечку Копичинці Тернопільської області. У юності займалася співом і театром. 1995 р. у Львові закінчила університе

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска