Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

 
Потік Інформація

Автори / Василь Мірошниченко / Його мольберт не відпочиває

Бувають у житті такі хвилини, коли потрапляєш у полон непередбачених обставин, з яких важко виплутатись. Оці хвилини не дають нараз спокою голові Дніпропетровської організації національної спілки художників України Василю Івановичу Мірошниченку. В творчих організаціях взагалі непросто знаходити спільну мову, там кожен вважає себе  генієм. Отож, очоливши спілку 2004 року, він зіткнувся з багатьма труднощами. Ті новаторства, які вводив, не всім були до душі.

А почав з найпростішого. З налагодження господарства. Спочатку взялися за виставковий зал на Набережній Леніна, де температура взимку сягала всього семи градусів, від чого псувалися картини. Відремонтували, обновили, оздобили.

Міськрада і особисто її голова Іван Куліченко допомогли вирішити питання тарифів на опалення майстерень художників і виставкового залу на тому ж рівні, що й для населення. І все ж економилася кожна копійка, бо на рахунку у Спілці грошей майже не було. От нарешті зал готовий до проведення виставок, яких не було у Дніпропетровську вже тридцять років.
Тепер щороку тут проводиться до п’яти всеукраїнських заходів, в тому числі художні виставки „Чарівні барви Дніпра”,  скульптурний пленер”Казкова країна дитинства”, за підсумками якого було видано друковані буклети, які знаходяться в бібліотеках міста. Скульпутри роблять наше місто красивішим і привабливішим завдяки індивідуальності і фантазії художників. А казковий пленер – це клишоноги ведмелик, улюблений слоник, дельфін чи лебідь. Шість композицій, виготовлених із кримського вапняку, який надала безкоштовно місту фірма „Альямінський камінь”, що є теж заслугою В.Мірошниченка, прикрасили Набережну житлового масиву Сонячний.

  

Поряд із скульптурними пленерами набуває розвивається і живописний пленер. Раніше такі виставки проходили тільки в Києві. Віднині дніпропетровський глядач має можливість милуватися цією красою у себе вдома. Дніпропетровськ – одне із тих міст, куди на відкриття виставки „Мальовнича Україна” приїздив сам міністр культури Василь Вовкун. Не кожна спілка удостоєна такої уваги. Відрадно й те, що за підсумками виставок виділяються премії міськради художникам в різних номінаціях за кращу живописну, графічну, скульптурну роботу. Це, звичайно, стимулює митців до творчості.

Слід сказати, що Спілка художників приділяє увагу росту молодих талантів в дитячих художніх школах обласного центру і Дніпродзержинська, організовує виставки робіт художників-початківців театрально-художнього коледжу, надає зал для захисту дипломних робіт.

Як бачимо, завантаженість у Василя Івановича – по самі вінця. Отож, щоб відпочити і бути завжди в формі як художник, він бере мольберт і часто разом з донькою Сашею (вона щойно закінчила Київську національну академію образотворчого мистецтва та архітектури, а зараз навчається в аспірантурі. Їде на етюди в найживописніші місця Придніпров’я. Їх у нас безліч. Дивишся на ту красу, і вона мимоволі проситься на полотно. Довгий час Василь Мірошниченко захоплювався акварелями. І в Спілку художників вступав теж як аквалеріст. З дитинства любив малювати. А вступив до Київського художнього інституту на архітектурний факультет (не дивно, що донька пішла його шляхом). Зараз він пише олією. Та яку б роботу його не брали, вона – сама довершеність. Пейзажі, натюрморти – до них постійно звертаються художники. І все ж у В.Мірошниченка вони по-своєму хвилюючі, випромінюють тепло і сонце. Взагалі побачити світ очима художника непросто. У нього свобода образів і реальність зливаються. От Гурзуф, ти бачив його не раз, а тут дивишся – і тебе проймає почуття трепету і чогось незвіданого від отих скель, дзеркальної води, яка світиться, мов лазуритовий келих. Думки й почуття художника виражені кольором. Темно-зелений в пориві неприродної пристрасті зливається з зеленню, запашною, як весна. Легкіші блакитніші кольори, потопаючи у рожевих сплесках води настільки прозорої, що просвічується піщане дно, викликає дивовижне почуття спокою, переливи густо-багряних барв паленіють чуттєвою пристрастю, жовто-оранжеві кольори передають особливий стан пшеничного поля, ти немов би помічаєш, як наливаються зернята, наповнюються соком, ще мить – і вони, обважнілі, осипляться з колоска. В його творах ліси, ріки, ставки Придніпров’я. Його море, і Чорне, і Балтійське в будь-якому стані прекрасне.

Серії робіт „Моє Придніпров’я”, „По Сєднєву”, „По Криму”, „Карпати” та інші пронизані любов’ю до життя, природи. В 90-ті роки він представляв українських художників-аквалеристів у всесоюзній поїздці по Карпатах. Це для 30-річного юнака було дуже почесно. Буваючи в Сєднєві, він відвідає липу, яка пам’ятає Шевченка. Тут же  кам’яниця, малюнок якої зробив поет. А в альтанці, де відпочивають художники, вони обов’язково заведуть пісню “Стоїть гора високая, а під горою гай”, яку тут же написав український байкар Глібов.

Натюрморти Василя Мірошниченка не менш даровиті. Це справжнє свято квітів. Найвищою їхньою гармонією є аромат. І мова у них своя. Троянда говорить про пристрасне кохання, лілія – про небесну непорочність, пишна магнолія – про чисту насолоду невинності, а маленька фіалка про радощі простого скромного життя. Деякі квіти на весь голос заявляють: „Я красива і царюю”. Інші шепочуть: „Ми хоча й маленькі, але любимі”. А всі разом вони хор, який хвилює душу.

Це поезія. Та у художника ще за радянських часів написано немало робіт на виробничу тематику. Особливо дорогий йому триптих „Металурги”, який він присвятив своєму батькові Івану Васильовичу, почесному металургу СРСР, який працював на заводі імені Карла Лібкнехта. Під час війни його забрали на примусові робти в Німеччину, а після звільнення воював у Манжурії, коли йшла війна з Японією. А мама Ксенія Тимофіївна в 44-му за повісткою військомату поїхала з Петриківки на відбудову заводу ім. Карла Лібкнехта. Вони для сина на все життя лишилися тим світлом у вікні, дороговказом, до якого він завжди звертається подумки в тяжку хвилину. І вони рятують його. Немов би бачать і чують, що йому потрібні.
Василь Мірошниченко багато працює в залі з монументального мистецтва. Він є автор пам’ятника академіку Д.Яворницькому і меморіальної дошки поету і етнографу Івану Манжурі (у співавторстві зі скульптором В.Наконечним), меморіальних дошок народній артистці СРСР Хрукаловій (у співавторстві із скульптуром С.Жиляком), академіку М.Лошкарьову (у співавторстві зі скульптором О.Овчаруком), самостійна робота до 100-річчя футболу та інші. За його проектами оформлені інтер’єри в Палаці юнацтва, органному залі, в кількох готелях тощо.

Вся сім’я Мірошниченків творча. Донька, як уже говорилось вище, пішла шляхом тата. А дружина Віра Борисівна інженер-будівельник за фахом у вільний час за ескізами Василя Івановича виготовляє гобелени. Він же змайстрував самотужки ткацький верстат. В сім’ї виткали близько 20 гобеленів. Сюжети найрізноманітніші – від архітектурних пейзажів, декоративних композицій до абстракції. Підбирають такі теми, які б відповідали сучасному інтер’єру. Особливо до вподоби обом українські краєвиди.

За розвиток мистецтва і культури України, а також Дніпропетровщини зокрема Василь Іванович Мірошниченко нагороджений медалями Міністерства культури України, губернатора і міського голови. Йому присвоєно звання заслуженого діяча мистецтв України. Багато його робіт закуплено Міністерством культури України для художніх музеїв. Його твори знаходяться як в приватних колекціях України, так і за рубежем. Він постійно виставляється на найпрестижніших виставках. А до його 50-річчя в Києві проходила персональна виставка, на якій було представлено більше сотні робіт і яка стала підсумком його творчої діяльності.

Василь Іванович Мірошниченко переживає зараз складний час в своєму житті, пов’язаний зі складністю роботи в спілці. Та все ж його мольберт ніколи не буває порожнім, а на палітрі не висихають фарби.

Світлана ПЕЛИХ

На знімках: художник, заслужений діяч мистецтв України Василь Мірошниченко з дружиною Вірою Борисівною на відкритті персональної виставки в Києві, гобелен „Літній ранок”, "Натюрморт"; „Місто над Дніпром” (полотно, олія)

 
 

Додав Chyzh 24 січня 2012

Про автора

Живопис

 

Коментарi

25 січня 2012

Ах, які дифирамби наспівує ця Світлана! Чи вона знає, що собою уявляє цей Мірошниченко?
Він хабарник і зараз на лаві підсудних - за підкуп та здирництво в особливо великих розмірах. Йде суд, а Мірошниченко замовляє про себе такі статті - щоб одмитися від бруду. Але не получиться. Нехай розкаже, як сфальшував свої перевибори, як заробляє собі статки на здачі в оренду спілчанського майна і як розвалив колектив місцевої спілки художників!
Хто знає про це більше - відгукніться!!!!
Арт-вертепу! Перед тим, як таке друкувати, консультуйтесь із знавцями. Приходьте на засідання суду Кіровського району по справі Мірошниченка 02.02.12 о 09.30 і все зрозумієте.

25 січня 2012

побувала б авторка цієї "заказухи" у інших художників, то дізналася б що це сволота. не треба перераховувати його нагороди - брежнева он скільки золотих зірок було, так і заслужений злодій спілки художників не пропускає жодної нагоди, щоб вписати себе в список на нагороди - від подяки начальника жеку до урядових орденів, а чого ж - печатка в руці, то можна будь що про себе підписати. а дніпропетровський пейзаж, що пропонують нам тут як досягнення - повна прфанація, живописом там і не пахне. з нього художник, як з авторки статті - ліна костенко чи леся українка.

25 січня 2012

Та яку б роботу його не брали, вона – сама довершеність.
ЗАРАЗ СПРАВУ ПРО ОДНЕ З ДОСЯГНЕЬ ЗАСЛУЖНОГО НЕГІДНИКА ЗАВЕРШУЄ СЛУХАТИ КІРОВСЬКИЙ СУД, 10 ТИСЯЧ ХАБАРА - ОДИЗ ШЕДЕВРІВ ЦЬОГО УПИРЯ НА ТІЛІ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОГО МИСТЕЦТВА

25 січня 2012

Как можно присваивать себе любимому роботы, выполненные другими авторами - это путь нарушения авторского права (можна попасть под следствие и по другой статье). Тот, кто писал статью, может, и не знать, а сам художник вводит всех в заблуждение: и Органный зал, и Дворец юношества оформляли другие художники (а если там есть небольшая доля участия, то надо было писать хотя бы про сооавторство, но не так, как про памятники и мемориальные доски, ведь там автор - скульптор, а архитектор делает привязку). Может, Мирошниченко уже считает себе скулптором? Но если так, то посмотрите, что он "наваял" (напартачил) в сквере им.Ленина (район облдерадминистрации) - его работу легко отыскать по внешнему уродсту.

25 січня 2012

Тепер щороку тут проводиться до п’яти всеукраїнських заходів, в тому числі художні виставки „Чарівні барви Дніпра”
ЧУВ про ці виставки, от тільки побачити не можу, коли не прийду - двері замкнені, а в порожньому залі картини одна на одну дивляться.

25 січня 2012

чого напали на художника? ну вкрав трохи, бачите ж - уся сім"я творча, а ковбаски хочеться всім

25 січня 2012

А почав з найпростішого. З налагодження господарства. Спочатку взялися за виставковий зал на Набережній Леніна, де температура взимку сягала всього семи градусів, від чого псувалися картини. Відремонтували, обновили, оздобили
А ВСІ РОБОТИ ВИКОНАЛА ФІРМА , ЩО НАЛЕЖИТЬ МІРОШНІЧЕНКУ І ГРОШІ СПІЛКИ ПЕРЕТІКЛИ У ВАСІНУ КИШЕНЮ, СПОДОБАЛОСЬ. ДАЛІ БІЛЬШЕ,
приходьте в суд, буде цікаво

25 січня 2012

ТА ТО Я ВИТЕСУВАВ ТОЙ КАМІЬ ЗА ЖРАТВУ І ГОРІЛКУ, ОБІЦЯВ ЦЕЙ КОЗЕЛ ЗАПЛАТИТИ, АЛЕ ОБДУРИВ, А ЙОГО ПІДПИС НАКАЗАВ ВИТЕСАТЬ

25 січня 2012

прямо такі всі шановані, і батьки поважні і донька аспірантка
ЯК ЖЕ ВІН В ТЮРМІ СИДІТИМЕ, ГА?
ДОВЕДЕТЬСЯ ВСІ НАГОРОДИ З СОБОЮ БРАТИ, БО БРАТВА ЗАПІТУШИТЬ КГБешного СЕКСОТА, А ТАК ХОТЬ МЕДАЛЬКОЮ ОЧКО ПРИКРИЄ

25 січня 2012

слышал,что его защищают некоторые колеги - мол провокация ментовская и т.п. думал, что люди заблуждаются по незнанию. а теперь Я ПОНЯЛ - это духовное родство в них говорит, ЗАЩИЩАЮТ СОБРАТА ПО ДУХУ

25 січня 2012

ПОЗОР И ПРЕЗРЕНИЕ АВТОРУ ЗА ВОСПЕВАНИЕ БЕЗДАРНОСТИ ОБВОРОВЫВАЮЩЕЙ СВОИХ ЖЕ КОЛЕГ,

25 січня 2012

А почав з найпростішого. З налагодження господарства
цей господарник займав дві майстерні десятки років та в жоднй з них навіть побиті шибки не вставив і підлогу не помив.
а покращення фінансового стану досягнуто за рахунок членів Спілки, які власним коштом утримують майстерні і скидаються йому на зарплату, бо воно немічне творчістю заробить нездатне, бо нездара.
ЛЮДИ! ХТО КУПИВ ХОТЬ ОДНУ РОБОТУ ЦЬОГО ЗАСЛУЖЕНОГО, ВІДГУКНІТЬСЯ, АУ-У!

25 січня 2012

Взагалі побачити світ очима художника непросто.
СОГЛАСНА С АВТОРОМ. НЕ УДАЛОСЬ ЭТО и васе. А ВСЁ ПРОСТО - НУЖНО БЫТЬ ХУДОЖНИКОМ

25 січня 2012

МА "Арт-Вертеп" не поділяє думки автора матеріалу та перепрошуємо за "неуважність" до контексту при розміщені цієї статті! Наразі залишаємо диферамби Світлани Пелих та відповідні коментарі до них незмінними, як приклад активної громадськогої небайдужості!) Також хочемо вірити в активізацію та модернізацію Спілки Художників за нового керівництва!

25 січня 2012

СВЕТА, ЗА КАКОЙ ЖЕ ГОНОРАР ВЫ ИЗ ЭТОГО ГАВНА (извините) ПЫТАЕТЕСЬ КОНФЕТКУ СДЕЛАТЬ? И ДЛЯ КОГО?
прокуратура и суд прекрасно знают ему цену, вы зря позорили своё имя, примите соболезнование

26 січня 2012

таке враженя, що тут моновистава "Йа і тріціать трі ваплащєнія маєго гнєва")

художники такі художники) митці

26 січня 2012

ну ты и сволчь, вася! значит уголовноэ дело - сложности в работе. а я тебе верила. пусть тебе теперь твоя творческая жена помогает, от меня копейки не получиш, подонок, альфонс позорный.

26 січня 2012

Василь Мірошниченко багато працює в залі з монументального мистецтва
А ГДЕ ЭТОТ ЗАЛ? ХОЧЕТСЯ ВЗГЛЯНУТЬ

26 січня 2012

Слід сказати, що Спілка художників приділяє увагу росту молодих талантів в дитячих художніх школах обласного центру і Дніпродзержинська,
ТАМ ОН И УКРАЛ АНТИЧНЫЕ РЕЛЬЕФЫ ДЛЯ "ТЕРМ" НА ул. ФЕОДОСИЙСКОЙ, ТАК ЧТО, ГОСПОДА ПОСЕТИТЕЛИ, ЛЮБУЙТЕСЬ КРАДЕНЫМИ ШЕДЕВРАМИ, ПРИЯТНОГО ОТДЫХА!

26 січня 2012

Бувають у житті такі хвилини, коли потрапляєш у полон непередбачених обставин, з яких важко виплутатись. Оці хвилини не дають нараз спокою голові Дніпропетровської організації національної спілки художників України Василю Івановичу Мірошниченку.
СВЕТА, А ОБ ЭТОМ ПОПОДРОБНЕЙ

26 січня 2012

Василь Іванович Мірошниченко переживає зараз складний час в своєму житті
ГОТОВИТСЯ ПАЦАН, ОНО И ПРАВИЛЬНО, НАДО ЭСКИЗОВ НАТЫРИТЬ ПОБОЛЬШЕ, МАТЕРИАЛОВ ПРИПАСТИ - НА ЗОНЕ ЗАКАЗЧИКОВ
БУДЕТ МНОГО - СМОТРЯЩИЙ, ХОЗЯИН, КУМ И ДРУГАЯ ШУШЕРА ПОМЕЛЬЧЕ, ТК ЧТО ШЕСТЕРИТЬ ПРИДЁТСЯ РЕЗВО, ГОТОВСЯ, ПАЦАН, ГОТОВСЯ!

26 січня 2012

а любит ГОЛОВУ народ, обрыдаться.
вот повезло мужику.

26 січня 2012

ах какая популярность у подсудимого
ШИКАРНЫЙ ВИД!

26 січня 2012

ТА ПРИБЕРІТЬ ВЖЕ ЦЮ ГИДОТУ З САЙТУ,
СМЕРДИТЬ НА ВЕСЬ ІНТЕРНЕТ

26 січня 2012

фу-у-у, действительно. ну как вы это терпите? а ещё интелигентный портал...

26 січня 2012

Прочитав все коментарии, становится ясно, что ЯВНО одна известная в художественных кругах особа упражняется в красноречии. Пришла в 20-00 час. с работы и засела за комп изливать всю свою желчь. УЙМИСЬ, НЕСЧАСТНАЯ!!!

26 січня 2012

Такое впечатление, что снова нахожусь на собрании в Союзе художников! Все те же слова и выражения! Сразу же понятно, кто пишет всю эту черноту (і російською, і українською мовами).

26 січня 2012

сьогодні о 10:59 macskafogo

таке враженя, що тут моновистава "Йа і тріціать трі ваплащєнія маєго гнєва")

Поддерживаю!!!

26 січня 2012

Мне очень больно видеть, как определенная группа людей хотят уничтожить нормального и талантливого человека. Написана нормальная статья о его творчестве. Так нет же! надо обязательно все испохабить и очернить.

26 січня 2012

ошушщеніє шо я невбрачний синочєк нерозавітой соццткой жимолості

26 січня 2012

этот человек достоин уважения

27 січня 2012

Тимофею Хомяку!
Не ведитесь на провокации! Это ведь театр одного актера!
Хорошая статья и вышла вовремя, чтобы поддержать человека. А другие художники не пишут в поддержку, потому что не у всех есть интернет.
А ты, Лена, если думаешь, что набираешь очки, то глубоко ошибаешься! Как раз наоборот!!!

28 січня 2012

АГА, ВИДАТЬ ДЕЛИТЦА ПАЦАН, ПОДЕЛЬНИЧКИ ЗАПЕЛИ,
НЕ МЕНЖУЙСЯ, В ЗОНЕ ПОДОГРЕЮТ, РАЗ ДЕЛИЛСЯ

28 січня 2012

сколько можно с этим голубы воришкой возится?
убирайте это всё, а то вас уберём

29 січня 2012

Случайно зашла на сайт. Ужаснулась! Сколько грязи можно вылить на человека! Откуда только слова такие рождаются в голове у "коментаторов"? Такое впечатление, что они сами сидели в тюрьме и знают, что там и как!
А причем тут автор статьи?
Статья о творчестве творческого человека (извините за тавтологию). А не был бы он творческим - не был бы председателем Союза с 2004 года.
Думаю, что пора успокоиться и поставить точку с этой публикацией.

29 січня 2012

Клевета ужасна потому, что жертвой её несправедливости является один, а творят эту несправедливость двое - тот, кто распространяет клевету, и тот, кто ей верит.

30 січня 2012

Искусствоведу!
Ты развалила известное на весь Советский Союз Днепропетровское художественное училище им. Вучетича. Оно прекратило свое существование по твоей вине. В городе на всех уровнях тебя хорошо знают как скряжницу и склочницу.
Теперь ты пытаешься взяться за Союз художников. Не получится!
Подавляющее большинство коллектива поддерживало и поддерживает Мирошниченко..

30 січня 2012

Благодарим автора статьи за об"ективную информацию о художнике. Прекрасно знаем 2-3х человек, распространяющих клевету. Они не состоялись в жизни ни в творческом, нив человеческом плане.
Благодарим Тимофея Хомяка за размещение статьи.

30 січня 2012

У каждого талантливого человека всегда были завистники, мелкие и жалкие. Этот случай - не исключение.

30 січня 2012

Удивляет односторонняя позиция Тимофея Хомяка (среда 17.14). На чем она основана? На этих "коментариях"?

Я не винуватий.

03 лютого 2012

вася, скажи ще "ОН САМ ПРИШЕЛ"

03 лютого 2012

такое впечатление, что они сами сидели в тюрьме и знают, что там и как!
КТО НЕ СИДЕЛ ТОТ СЯДЕТ
А МАЗУ ТЯНУТ ЗА ШЛИПЕРА ДРУЖКИ и ПОДРУЖКИ
ВОРУЮЩИХ ЖЕ БОЛЬШЕ, ВОТ ТЮРЬМЫ И ПЕРЕПОЛНЕНЫ
НО НЕ БЕДА - WELKOM!

04 лютого 2012

Спокойно, художнички! Сядем усе.

09 лютого 2012

Я редко захожу в интернет. Но иногда хочется узнать что делается в мире. Как известно туда сливается не только хорошая нужная информация, но и всякаая чепуха. Поэтому-то я особенно им и не увлекаюсь. Это стихия моего сына-школьника. Меня заинтересовала статья Светланы Пелих. Написано тепло о хорошем художнике. Сам я не художник – я врач по профессии, но люблю искусство и буваю на наших выставках и на выставках в других городах. Считаю, что человек делает доброе дело, организовывая в нашем городе всеукраинские выставки. Ведь не каждый может поехать во Львов или Киев. А тут все на месте. В статье об этом говорится. У нас в городе много прекрасних мастеров кисти. Мирошниченко один из них. Их творчество приносит людям радость. Не пойму только, чего они не могут поделить между собой. Написал картину – получил за нее плату – если ее купили. А не купили – кто же виноват?. Старайся писать так, чтобы твое творчество чего-то стоило. Я так считаю и нечего друг на друга лить грязь. Кому это нужно? Да и вообще в творческих организациях процветает зависть, ложь, подлог и т. д. Странные люди – эти мастера. У нас в больнице этого нет. Вот я и считаю, что эта статья о хорошем мастере. Ничего другого там нет. И та вся грязь, которую я прочитал здесь не к месту. Хозяйственные дела решайте в своих кулуарах и не выносите это на всеобщее обсуждение. Тем более что никто не подписывается под. своими посланиями.

05 березня 2012

Мирошниченко полностью оправдали. Суд состоялся 5 марта 2012 г.. Спасибо Светлане Пелих и Тимофею Хомяку за вовремя размещенную статью.

06 березня 2012

а шо ви дякуєте? Хомняк кількома коментами вище зобразив з себе Пілата)


25 січня 2012
Тимофій Хомяк

МА "Арт-Вертеп" не поділяє думки автора матеріалу та перепрошуємо за "неуважність" до контексту при розміщені цієї статті! Наразі залишаємо диферамби Світлани Пелих та відповідні коментарі до них незмінними, як приклад активної громадськогої небайдужості!) Також хочемо вірити в активізацію та модернізацію Спілки Художників за нового керівництва!

06 березня 2012

Надеемся, что Тимофей Хомяк возьмет свои слова (от 25 січня) назад!

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска