Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Галереї Товари Інформація

Автори / Культурний центр Арт-Вертеп / Святкування Колодія або три мистецькі події масляного тижня

Святкування Колодія або
Три мистецькі події Масляного тижня з Олександром Нем’ятим, Григорієм Іващенком, Сергієм Алієвим-Ковикою, Юрієм Шковирою, Борисом Матющенком, Юрієм Фоменком та гуртом Вертеп
в Культ Це "Арт-Вертеп"

Масляну започатковував «зустрічний понеділок». Цього дня жінки збиралися у корчмі і «справляли колодку». На стіл клали поліно, обмотували його ганчір’ям, давали ім’я Колодки і святкували народини, виспівуючи: «А вже ниньки не неділя, а вже нині колодка, бо горілка солодка». Увесь тиждень у шинку грали музики і лунали тости на честь Колодки. У вівторок її хрестили, у середу – похрестини, у «широкий» («переломний») масляний четвер Колодка завершувала своє земне буття, у п’ятницю годилось її поховати, а в суботу трошки потужити за нею і справити поминки.
Існує ще звичай «волочити колодку». І волочити мають нежонаті парубки і незаміжні дівчата.

Обряди цього свята перш за все зосереджені на молоді, тій, що не встигла одружитися. Вся увага обрядів і традицій цього свята зосереджена на хлопцях і дівчатах, які до весняного посту не побралися. Назва «Колодія» походить від «колоди». Саме на колодах за двором збиралася молодь, проводила довгі вечори, залицяючись та спілкуючись. Бо ж кожен з них шукає собі пару. Так в світі повелосяJ В пости одружуватись неможна, тож, хто не встиг до весняного посту – той центральна фігура на Колодія! До ніг (або до рук, за пасок) неодруженим чіпляли «вив’язані колодки», які можна зняти за правилами Колодія тільки відкупившись танцями, співами, смачними стравами на гулянні, абощо.

За іншої версії, «колодієм» називали майстра, який робив колеса. Таке є ім’я могло бути і у стародавнього слов’янського божества, яке робило колісну дорогу замість санної і перетворювало зиму на весну. «Покинь сани, візьми віз!» - не втомлювалися виспівувати малі птахи під час масляного тижня.

Масляна – час розваг, забав, музик і веселих збіговиськ. Дорослі гуляли за щедрими домашніми столами, у шинках та корчмах. Жінки «замочували», піднімаючи тости за те, щоб корови були ласкаві до телят (це називалося «пестити телят»). Чоловіки «чаркували», п’ючи за жінок, добробут і багаті врожаї.
На Масляну пекли млинці, налисники, завиванки, оладки. Але головною стравою були вареники з сиром. Їх ліпили майже щодня, тому часто можна було почути: «Вареники доведуть, що і хліба не дадуть!»
Молодь носила селами солом’яне опудало-зиму, в яке діти кидали сніжки. Опудало потім спалювали або топили у річці. Подекуди парубки і дівчата також «водили козла» - взявшись за руки, всі танцювали, співали, головна пісня при цьому була присвячена козлу.

У сільської дітлашні свої забави-витівки. Облитий водою і заморожений кізяк або просто крижина перетворювалися на «кизилики», «ковганки», «громаки» - санчата, на яких спускалися з крутих гір. В ополонку на річці опускали дерев’яний стовпчик, і коли він вмерзав, на нього настромлювали старе колесо від воза. До спиць прив’язували довгу жердину, на кінець якої прив’язували санчата. Ця забавка називалася «жорнами», «крутьолкою». На річках, озерах і ставках, розчищаючи кригу від снігу, влаштовували ковзанки. Їх ще називали «репалками», бо під вагою ковзанярів крига тріскалася або, як ще казали «репалася».

Масляна завершується «прощами» - «прощальною» або «шутковою» неділею. Всі прощалися з масляним, смачним і веселим тижнем і водночас просили у близьких вибачення («прощення») за завдані образи. Не всім подобалося «балування» і святковий гармидер під час сироп усного тижня. Подекуди (у Закарпатті) його називали навіть «блудним». «Прости мене!» - знімає шапку гість, завітавши до сусіда. «Бог простить!» - відповідає хазяїн. Прощає Бог, прощають і люди.

А дніпропетровський культурний центр «Арт-Вертеп» пропонує провести Масляну творчо, весело та тепло. В останні три дні Масляного тижня артвертепівці започаткували відповідно три події: у п’ятницю (24.02 о 17:00) – відкриття виставки графіки Григорія Іващенка-Дзвінкового та Олександра Нем’ятого «Nе у полі Мамай Nе воїн» за участі Сергія Алієва-Ковики, що доповнить виставку колекцією «Листівок-Мамаєк», в суботу (25.02 о 15:00) – відкриття виставки дерев’яної скульптури і мініатюри «Кодацькі колоди», а в неділю (26.02 о 16:00) – грандіозне гуляння Масляної з співами гурту «ВЕРТЕП», танцями, обрядами, частуваннями та іншими забавами для дітей і дорослих.

Життєве Коло Діє! Сонечко все вище піднімається над білою землею, накопичуючи силу для вирішальної переможної сутички із зимою. Світлу потрібно лише трохи допомогти. Отже, в масляний тиждень гайнемо з забавами та гуляннями, та народними обрядами – наполохаємо зиму співами та танцями! Святкуймо Колодія гаряче! І обов’язково вибачайте один одного в «прощальну неділю»!

«Масляна, воротися,
До Великодня протягнися,
Від Великодня до Петра,
Від Петра та й до тепла.»
(гурт «Вертеп»: сл. з пісні  «Олекса Теплий»)

 

 

 

 
 

Додав Nusya 24 лютого 2012

Про автора

Мистецька Агенція "Арт-Вертеп" (www.artvertep.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска