Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Антін Мухарський Слава Україні (2012 р.) 7.59 Mb
Потік Афіші MP3 Товари Інформація

Автори / Антін Мухарський / «Людям з совковим дибілізмом читати заборонено» - друкарні відмовлялися друкувати роман Мухарського

Твір відомого шоу мена Антіна Мухарського "Доба. Сповідь молодого "бандерівця" з ілюстраціями Андрія Єрмоленка має вийти друком у Мистецькій Агенції "Наш Формат" цієї осені. Презентація запланована на Форумі видавців у Львові.

Однак видавці книги наштовхнулися на несподівані перепони — відразу три друкарні відмовилися брати матеріал у роботу. Редактор Уляна Ходорівська розповіла, що такий випадок трапився вперше в історії агенції.

"Три харківські друкарні, з якими працює наш підрядник, відмовились друкувати книжку, посилаючись на те, що там нецензурщина й еротика, хоча еротики там нема, - повідомила вона. - Це просто скандальні ілюстрації Андрія Єрмоленка — стьоб над націоналістичним ухилом, але жодної порнографії нема. Ми припускаємо що друкарі мають певні вказівки щодо того що друкувати, а що ні. А може навіть і не вказівки, а натяки. Я впевнена, якби не було картинок з такими гаслами вони б нічого не заперечували. Але вони сказали: "Якщо ви думаєте, що у нас таке можна друкувати, то ви помиляєтесь". Ми їх прямо запитали: "А у вас що, цензура?" І вони відповіли: "Не знаю, швидше за все так, потрібно спитати у начальства".

Зрештою, видавці знайшли можливість видати книгу, але за майже конспіративних умов.

"Друкарня, яка зрештою погодилася друкувати цю книжку, виставила рахунок не від себе, а від якоїсь свої дочірньої організації. Вони не захотіли "світитись" на сторінках книги. В кінці, як правило вказують друкарню, наклад, контакти. А вони цього не захотіли. Це говорить про рівень цензури і про ставлення до іронічної літератури в нашій державі. Також це вказує на те, що книга дійсно злободенна, якщо навіть друкарі бояться її друкувати, то що ж буде після її виходу?"

Сам автор книги Антін Мухарський дізнався про скандал випадково, хоча і не дуже здивований такою реакцією. За його словами, ця книга, яку він називає "неполіткоректним романом у чотирьох частинах про визвольні змагання 1989-1993 років", лишається актуальною і сьогодні, хоч написана у 1990-х.

Він описав головну ідею твору: "Книга про початок 90-х років, про молоду людину, яка щиро і віддано вірить в українську ідею і стикається з обставинами, які стоять на заваді успішному розвиткові України. Ця книга дуже актуальна у теперішній час, хоч написана в 1993-94 роках. Тобто минуло вже майже 20 років, а "воз и ныне там". Але що перешкоджає і робить неможливим нормальний європейський цивілізований вибір України — все це було зрозуміло ще тоді. І здавалося б, воно має зникнути, але воно стале і суворе. Ця книжка дуже радикальна. Окрім того, що там дозовано вживається ненормована лексика, там піднімаються проблеми і висловлюються думки, які завжди були відомі, але ніхто не наважувався відверто їх представляти, все якось завуальовувалося. А там це зроблено досить відкритим ходом. Там зазначено: "Нервовим людям з совковим дибілізмом, браком культури, а головне людям без почуття гумору цю книжку читати заборонено!"

Ольга СКОРОХОД, Gazeta.ua

 
 

Додав nady 11 серпня 2012

Про автора

Антон Дмитрович Мухарський (творчий псевдонім Антін Мухарський) народився 14 листопада 1968 року в місті Києві в родині творчої ітелігенції.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска