Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Фестиваль відеопоезії «CYCLOP» / Відеопоезія: щодо переможців та переможених

 

Отже, 17-18 листопада відбувся другий фестиваль відео поезії «Cyclop».

Фестиваль проходив у місті Києві. Програма була досить насиченою та різноплановою, що приємно.

Описуючи атмосферу фестивалю, слід почати з кави, чаю та музею книги. Експонати музею (креативні  плетені, вишиті, намальовані на склі, пошматовані та «вивернуті»  дитячі книги та ілюстрації до тих же таки дитячих казок) виявились чудовим фоном для такого роду заходів. Тепло,  камерно, і нічого зайвого. Саме те, що треба для цілковитого зосередження на відеопоезії. Якимось дивним чином ця атмосфера переміщувалась разом із учасниками Циклопу з локації до локації. Ну, що тут скажеш, молодці організатори! І до біса дрібні організаційні заминки.

Докладніше про події та заходи фесту раджу почитати на офіційному сайті Циклопу. Можу тільки додати, що організовані вони були на належному рівні.

Циклоп – ще молодий проект. Природньо, що організатори зіткнулися з певними проблемами та запитаннями. Обговоренню їх та пошукам шляхів вирішення була присвячена дискусія в букарні «Бабуїн». Шкода, що відеопоезія – відносно новий для українців жанр, і тому порівняно невелика кількість людей долучилася до участі у конкурсі та фесті.

 Щодо власне відеопоезії.  Гостям та учасникам було продемонстровано 50 робіт. Серед них близько двадцяти робіт приємно вразили якістю, серйозністю підходу до виконання, цілісністю. Усі поціновувачі відеопоезії, включаючи організаторку Поліну Гродиську, наприклад, одностайно погоджуються, що рівень творів порівняно з роботами першопрохідців фесту, якісно виріс. Позитивно оцінив роботи українських авторів О. Ушаков, російський поет, драматург, журналіст та композитор.

А тепер чиста «субьективщина». Перемогу у конкурсі та приз глядацьких симпатій отримала робота «1+1=1».НЕ можу погодитись із журі у визначенні переможців. Як на мене,  «1+1=1» - робота, яка заслуговує приз глядацьких симпатій. Але перемогу фестивалю?.. Хотілося чогось більш особливого, глибшого, або, принаймні, не такого передбачуваного.Ні, я розумію, - якісна зйомка, якісний монтаж, простий та усім близький сюжет…

Думаю, проблема у підході до самого визначення жанру відеопоезії.

Класична писана поезія – річ образно та змістовно складніша, ніж, наприклад, проза. Мені думалось, що відеопоезія – ще більш складна за задумом та будовою. Думалось, що відеопоезія має бути цілісним мистецьким твором, чимось більшим, ніж ілюстрація до тексту, більше, ніж підкладений під текст відеоряд. Зв`язок між складовими звук-текст-зображення хочеться бачити на образно-асоціативному рівні. Коротше кажучи, відеопоезія – дещо більше, ніж кліп для вірша.

У шорт лист потрапило надто багато попсових (для особливо толерантних читай - класичних) простеньких робіт.  В той час як більш якісні та цілісні, як на мене, твори менш популярних жанрів залишилися поза увагою.

Пропоную власну добірку відеопоезій, вартих того, щоб їх переглянути в першу чергу:

1.       Микола «Краб», багаторазовий учасник фестивалів відеопоезії поза межами України, представив на конкурс роботу «ПТАХИ». Робота досить складна, змістовно та сюжетно ґрунтується на протистоянні та в той ж час єдності  двох протилежностей, двох начал. Смиволічність на належному рівні, автор вдало уникнув примітивної «ілюстративності». Буду милосердною, не писатиму спойлерів. Але обережно, перегляд  «Птахів» залишить легкий гіркуватий присмак, змусить вас багато над чим задуматись, і можливо, відчувати себе «зрячим» серед сліпців, якому на мить вдалося зазирнути крізь шпарину в майстерню Бога і підгледіти як він створив чергових жінку та чоловіка.

2.       Відеопопезія Чакіна Андрія «Графічні вірші. Чотири рядки»О, це убіса футуристична відеопоезія. Точно сподобається поціновувачам творчості Михайля Семенка. Ні, я серйозно, давно вже не бачила, щоб форма вбивала зміст так послідовно, чітко і влучно. І поступово. Рядок за рядком, крива за кривою. Класичний, хороший ФУ-ТУ-РИЗМ.

3.       «Gadouri» Богдана Янчука. Як на мене, прекрасний зразок абсурдної поезії. Згадався Едвард Лір з його лімериками, згадалися дитячі хороші вірші. Тамтами як ніколи доречно вводять у трансоподібний стан. Знаєте, з цього приводу процитую свого батька: «Это именно то количество бреда, которое нужно тебе для счастья». Відеопоезія викликала у мене якесь аж дитиняче захоплення. Отже, для тих, хто любить абсурдну літературу, для тих, хто хоче відчути, що було  до «Аліси в Дивосвіті» Керола та до «Між двох стільців» Клюєва. А також для дорослих з дитячою душею (в хорошому значенні).

4.       Хочеться відзначити роботу дніпропетровчанки Альони Загребельної «Голови». Робота сильна, з тих, що «не формат». З легким присмаком психоделії, але змістовна. Чудова єдність відеоряду, тексту та звуку. В міру символічна, гарно виконана. Переглядайте, але на одинці, переглядайте, але у темряві, як важкий драматичний фільм, який вкине вас у печаль, як у воду, але залишить по собі щось нове і спонукаюче до роздумів.

5.       Перегляньте також роботу Шийчука Андрія «Броди». Легко, весело, просто, «івано-франківсько». Якщо ви були в Івано-Франківську і відчули його специфічний присмак, з його карпатськістю, з його потужною першопростотою, з його туристами і панками, і гуцулами, і всім іншим  - вам сподобається цей відеовірш. Тільки не шукайте там глибини. Шукайте там настрій.

Ще близько десятка робіт я б рекомендувала до перегляду. Якщо вам до вподоби постмодернізм, зверніть увагу на  Метаморфози Морзе Юлії Крістєвої. Особливо порадувала робота на вірш Юрія Андруховича «Зміни декорацій» Ольги Михайлюк: в ключі його творчості, з його карнавальністю та маскуванням, виглядає гідно. Відеопоезії високого рівня - твори Артема Кірсанова.

Коротше кажучи,

переглядайте! Та й загалом, шановні, будьте в курсі, українська еліто, українська інтелігенціє! Серед робіт точно є така, яка підійде саме вам. Жанр відеопоезії для України поки що новий оцінюйте, підтримуйте, беріть участь.

З усіма роботами можна ознайомитися ТУТ.

автор: Трофимова Катерина

 
 

Додав biloknyzhnyk_katya 25 листопада 2012

Про автора

Конкурс відеопоезії «CYCLOP» створений для того, щоб привернути увагу до відеопоезії як явища й окремого виду мистецтва з метою його популяризації. Конкурс відеопоезії «CYCLOP» - міжнародний.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска