Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Сергій Притула / Чекай в своєму місті Вар'яти-шоу - сучасний український гумор з Сергієм Притулою

 6 листопада у Дніпропетровську вперше виступатимуть Вар’яти-шоу. Дніпропетровському глядачеві ці хлопці вже знайомі – всі вони свого часу приймали участь у іграх Дніпровської ліги КВН.

Напередодні виступу ми поспілкувалися із Сергієм Притулою – очільником і учасником цього шоу. Про творчість і мрії, про те, як це бути першими україномовними кавеенщіками, про аншлаги Вар’ятів у великих містах України і плани щодо телеверсії шоу – про все це читайте в нашому матеріалі.

Раді тобі, Сергію! Ще раді тому, що ти нарешті везеш в Дніпропетровськ Вар'яти-шоу. І, чого бути скромним, приємно, що Арт-вертеп один з перших розгледів у тобі великий талант - тоді ще актора команди КВН «Тернопільська Особлива», на початку нульових ? А ти пам'ятаєш, про що тоді мріяв у професійному плані? Ну, ось, зараз я працюю на радіо і граю в КВН, а потім ... Рік? П'ять? Десять?

Отримав Ваш лист і трохи защемило в серці, позаяк Арт-вертеп на початку 2000-их був одним з небагатьох ресурсів, який дуже скурпульозно розбирав ігри «Дніпровки» і, чого бути скромним, не скупився на похвалу «Тернопільській Особливій».

Якщо копнутись у своїх планах 12-13-річної давності, то мріяв про роботу на ТБ. І про те, щоб мати своє житло. І про те, щоб займатись тим, що буде приносити задоволення. І щоб це було пов*язано з гумором.

Станом на сьогодні я маю нерухомість у Києві і Тернополі, працюю на ТБ (у мене 3-4 проекти з чудовими рейтингами щороку), очолюю перше україномовне гумор-шоу «Вар’яти» і максимально задоволений тим, чим займаюсь. Проте, йти на пенсію не збираюсь. Планка просто піднялась вгору! 

У Дніпровській лізі КВН ви були єдиною командою, що говорить українською. Зрозуміло, що для вас, хлопців з Тернополя, це було природно. Але Дніпропетровськ - російськомовне місто, і, до речі, російські команди на вас тоді трохи ображалися за ваші проукраїнські жарти. Як це, бути не такими, як усі?

Та звик. У ТО АМІК ми були першою і довгий час єдиною командою КВН. Потім вже по наших стопах, по протореній стежині, йшли і Набла, і Берегомет, і Бомба, і багато інших. А першопрохідцем бути… з одного боку важко, з іншого капець як цікаво. Це ж такий собі виклик. Розрив шаблону. Потім я був єдиним україномовним резидентом ComedyClubUA. Тут ніякого дискомфорту теж не було. Ба більше, відчував велику відповідальність, щоб те, що креативлю я не поступалось рівнем колегам по «цеху».

Зрештою ця відмінність приносила більше приємностей, аніж навпаки. Я досі згадую, як на ігри «Особливої» приходив «свій» глядач. Не забуду молодого чоловіка, який ламаною українською хвалив нас після виступу… я в той момент відчував, що ми робимо щось набагато цікавіше, ніж міністерство культури.

А зараз які справи з україномовним гумором? Вар'яти-шоу існує 5,5 років, і ви тільки півроку тому вирішили «по-крупному» виступити в Києві і виїхати зі звичних гастролей по містах та містечках Західної України. Що заважало почати завойовувати всю Україну раніше?

Почну з кінця. Раніше не їхали з кількох причин: 1) місцеві прокатники не хотіли «гемороїтись» із 100% україномовним шоу. Фразу «зал не соберете» я чув частіше, аніж будь яку іншу. 2) Ситуацію могла б покращити телеверсія, але тут ті ж самі граблі. Телепродюсери пропонували взяти в шоу кількох російськомовних акторів, щоб привернути увагу глядачів зі Сходу та Півдня, адже, що гріха таїти, основний рейтинг на ТБ дають саме ці регіони. Мої аргументи, що коли людині смішно, то вона в останню чергу задумується про те, якою мовою її розсмішили, не спрацьовували. А добирати російськомовних учасників не хотілось, позаяк тоді б ми втратили свою самобутність. В Україні багато російськомовних гумористичних проектів: і Квартал, і Дизель, і Мамахохотала, і Лига Смеха, і кілька стендап-камеді проектів по регіонах. У когось могло б скластись враження, що україномовний гумор якийсь недолугий, чи що. У мене на меті було довести що ситуація не відповідає дійсності. 3) Я не мав коштів для інвестування у південно-східні гастролі. Це справа недешева. Організація концерту у Харкові чи Одесі в 3,5-4 рази дорожче задоволення ніж у Франківську чи Чернівцях. Спочатку я просто не мав таких грошей, а коли ми ніби й стали більше заробляти, почалась війна і всі гроші пішли на фронт.

Станом на сьогодні з’явились люди, котрі в нас повірили і висловили готовність інвестувати у наші гастролі по Сходу та Півдню. Не в останню чергу тому, що бачили нашу успішну діяльність на Заході та Центрі. Був би галімий матеріал – не було б тих аншлагів і загнулися б через рік-два. А то катаємо-катаємо і спину нам немає. Ну і аншлаг у Києві в Жовтневому багато галасу наробив. Хто такі? «Вар’яти»? Без телеверсії? На «сарафанному радіо»? Аншлаг? А коли «береш» Київ, то далі вже трошки легше. Он, Полтава нарешті нас взяла. Одеса, Миколаїв – це взагалі, ульот! Я сподівався, що зберемо зали, але щоб «аншлаг»… це був сюрприз для всіх!

В осінньому турі ви поїхали по обласних центрах півдня-сходу України. Вже виступили в Одесі, Миколаєві. До речі, Одеса ж для тебе не найпростіше місто, судячи з розповідей про твою історію в Comedy Club. Дивлячись по фото виступів, в Одесі та Миколаєві були аншлаги, і глядач залишився задоволеним. А що страшніше для артиста - напівпорожній зал або зал, який не розгойдується від твоїх жартів?

Напівпорожній зал не так страшний. Усьому є своє пояснення. Десь можна тупо не вгадати з днем проведення концерту. Ви в курсі, що у містах де бюджетоутворюючими підприємствами є «атомки» чи великі ТЕС, виступати в суботу не можна? Бо з неділі по п’ятницю там ніхто не вживає алкоголю (при вході на роботу усі проходять контроль), тож усі важливі події святкуються у суботу, коли можна трішки хильнути. Ми так приїхали у Бурштин, і до нас на концерт прийшло 150 чоловік. Бо все місто мало чим зайнятись: весілля, дні народження, хрестини і т.д.

А от коли в залі багато людей, але реакція на твою роботу «не ахті» - це, мабуть, гірше. Тоді почуваєш себе так, ніби ти «кинув» глядача. Не виправдав сподівань. За 5,5 років роботи у нас було таких 2 випадки. Обидва у Львові. Навіть не хочу згадувати… соромно було вийти після концерту з гримерки.

Яку програму везете в Дніпропетровськ?

Думаю, це буде суміш того, що ми обкатали в столиці на травневому і жовтневому аншлагах )). Коротше… візьмемо «бест» за останніх 2-3 роки. Матеріалу у нас достатньо, експериментувати не будемо, візьмемо перевірений!

З тобою на сцені виступає ще п'ятеро артистів. А чим вони займаються поза Вар'яти-шоу?

Віднедавна тільки «Вар’яти-шоу». До цього всі так чи інак чимось балувались: Вальон і Жоха працювали на радіо у Львові, Владзьо ремонтував людям дахи, Віталік Тильний тамадував… але коли за рік «викатуєш» близько 100 концертів, то на щось інше часу не залишається. В кінці-кінців у всіх сім’ї, у більшості – діти. Всіх грошей не заробиш, а час для дітей – це те, чого має вистачати!

До речі, дніпровським глядачам весь наш стаф знайомий: 50% - це учасники віце-чемпіона ДніпроЛіги "Тернопільської Особливої" і 50% - чемпіона Дніпровки "Бомба" Млинів.

Керувати творчими людьми ж непросто. Як тобі це вдається? Ти ж теж людина творча, не просто адміністратор.

Для рішення поточних адміністративних питань у нас достатньо укомплектований штат. 2 роки тому я перестав «бавитись» цим шоу і поставив його на нормальні комерційні рейки. Проте, я відповідаю за глобальні вектор руху нашої структури. І те, що я сам є творчою одиницею, в цьому плані тільки допомагає.

Ось, наприклад, в листопаді я частково перевожу «вар’ятів» до столиці. Не усіх, тільки акторсько-авторський склад (у нашому випадку це одні і ті ж четверо чоловік). Є достатньо амбітні цілі, вимальовуються певні перспективи, і я розумію, що дистанційним управлінням я цього не досягну.

Переїзд до Києва у мене був рівно 10 років тому, у листопаді 2005-го і я добре пам’ятаю, які гулі на лобі набивав. Тому зараз докладаю усіх зусиль, щоб переїзд для хлопців став не стресом, а відчуттям росту можливостей.

Творчими людьми керувати дійсно непросто, але у нашому колективі максимально здорова атмосфера, є поняття взаємовиручки (часто одні одному допомагають із написанням матеріалу), немає деструктивних персонажів. Хоча були. Але десь самостійно приймали рішення відсторонитись від нашого шоу, десь я допомагав дійти до такого вибору. Станом на сьогодні – ми, спокій і кропітка праця. Зрештою, у мене є певний авторитет між своїми хлопцями: я може і не так багато, як вони, досяг у КВН, але в контексті індивідуальних здобутків у царині гумору, можу дати фору.

Ну і ще… я не ставлю собі за гіпермету збагачення за рахунок «вар’ятів». Я хочу робити хороше шоу із людьми, яким буде комфортно зі мною працювати на одній сцені. Тому для хлопців завжди працюють певні мотиваційні системи, є «бонуси» на одруження чи за народження дитини (це стосується усього колективу, включно з водієм), регулярні «тімбілдінги» і т.д.

Все для того, щоб у «вар’ятів» не зникало натхнення до роботи! 

Півроку тому, коли ми спілкувалися з тобою, про телеверсію Вар'яти-шоу тоді не йшлося. Зараз у кількох інтерв'ю ти обмовився, що навесні починаєте зйомки на Новому каналі. У якому форматі це буде?

Ми зараз розглядаємо 2 варіанти телепродукту. Перший буде більше подібний на Comedy– більш камерне приміщення, менше народу, більший акцент на учасниках шоу. Будемо знайомити широкого глядача із колективом. А вже потім, коли лиця стануть більш впізнаваними, замахнемось на концертні телеверсії. Приблизно те, що возимо по концертах, але з розширеним контентом, за рахунок долучення зірок шоубізу та відеозамальовок. В принципі, справились би й самі, але керівництво каналу наполягає. Ну, як хочуть та ще й бюджет дадуть, то чого б і ні?

Припустимо, що шоу на телеку буде успішним. І може виникнути необхідність у свіжій крові. Де будеш її брати?

Потреба у свіжій крові в мене є вже останніх років два. Раніше було не так багато концертів, і ми мали повно часу на написання матеріалу (кожен місяць у нас пишеться нова програма). Але коли в місяць є 7-10 концертів, то все робиться у авральному темпі. І я відчуваю, що рано чи пізно це вилізе боком. Тож я б з радістю добрав ще 1 дует у нашу структуру. Це б розвантажило старожилів в контексті авторської роботи.

А от потреба в авторах у нас постає ще гостріше. Тому що нехай перший цикл зйомок ми відпрацюємо на старому матеріалі, другий - на новому, а от до третього з таким навантаженням можемо і не дотягнути. Тому вже навесні буду добирати людей. І тут є великий клопіт.

Так само, як практично відсутні хороші україномовні актори на сцені, так і дуже бракує хороших авторів, які б писали гумор українською. Усіх більш-менш толкових вже давно підім’яв Квартал і його дочірні структури.

А ті, хто залишився, занадто дорого просять за свої послуги.

Будемо якось вирішувати цю проблему. Приглядаюсь до молоді. Готовий взятись за пару-трійку молодих і «незажратих», витратити півроку часу, щоб прибрати з голови КВН і запустити в роботу структури. Інша справа, що багато хто мислить тільки сьогоднішнім днем і не дивиться у майбутнє. Грубо кажучи, уже ніхто не хоче працювати за ті кошти, які він вартує на цей момент, як одиниця в царині «гумору». Ніхто не хоче напрягатись щодня в авторстві, репетиціях, кататись по гастролях в старому бусі і спати не в найкращих готелях, щоб через рік-півтора отримувати кратно більше. Людина каже тобі: « я можу провести за місяць 4 весілля і мати більше, ніж якби хєрачив для вас кожен день».

В таких випадках я безсилий. Просто шкода молодих людей. Бо час дуже швидко пливе. Знаєте, з якої висоти на мене дивились різних років чемпіони різних ліг КВН, де я виступав? Оооооо! Так от вже 10-15 років пройшло, а вони і далі ведуть весілля. Прапор в руки! Люди самі кують своє щастя!

Частину грошей від шоу ти віддаєш на потреби АТО. Київськими концертами ти закрив питання покупки джипа. Миколаїв і Одеса - потреби морських “котиків” в Очакові. Знаєш вже, на що будеш збирати кошти другою хвилею осіннього туру?

Потреби «котиків» ми б не закрили, навіть якби віддали весь гонорар з Миколаєва і Одеси. Там треба ще 4 прилади нічного бачення по 3700Euroза одиницю. Повірте, у нас більш ніж скромні гонорари! Тож з наступних концертів частина коштів буде перекидатись на ті ж потреби. Плюс є ще необхідність у придбанні специфічної насадки до нічного снайперського прицілу, треба ще 2 комплекти спорядження для роботи під водою маріупольським прикордонникам, їм же теплу зимову форму, ще 1 джип, ну і т.д. Список дуже догий, але я можу закривати паралельно потреби не більше 5-6 підрозділів. І це, здебільшого за рахунок пожертв простих людей, підписників на моїй сторінці ФБ. «Вар’ятівських» коштів у цій віртуальній скарбничці десь в межах 12-15%. Минулого року з 7,5 млн.грн, зібраних на армію, «вар’ятівських» був 1 млн. Цього року я освоїв вже понад 6,5 млн.грн, з них наше шоу передало близько 0,7 млн. До кінця року до мільйона не дотягнемо, але на то є логічне пояснення: по-перше, ми ще утримуємо реабілітаційний центр у Тернополі. А по-друге, ми вже не можемо віддавати на Армію все, що заробляємо. Структура потребує інвестицій для розвитку, а спонсорів у нас немає.   

Тур скінчиться? Чим будеш займатися далі? І які плани у тебе щодо Вар'яти-шоу на найближчі півроку?

Тур у нас ніколи не закінчується. Просто є більш видимі його ділянки, а є ті, які проходять повз масмедіа. Бо кому цікаві гастролі «Вар’ятів» у Хмільнику, Березному, Радивилові, Червонограді, Волочиську, Новому Роздолі, Дубно, Чорткові, Стрию, Коломиї, Надвірній, Жовкві, Золочеві і т.д.? Ми не забуваємо, хто ми і звідки. І глядач в райцентрах, повірте, буває більш вдячним за роботу, аніж розбалувані дяді і тьоті в обласних. Тому ми продовжимо те, чим займались раніше: будемо писати нові програми, кататись по великих і малих містах, готувати сценарії до телеверсій, відзнімемо перший цикл у лютому-березні, потім гайнем на гастролі в США та Канаду, потім в Лондон, потім знову по Україні, а потім… а ні! Не розкажу. Поговоримо навесні!

Сусана Кожемяка

Виступ Варяти-шоу із Сергієм Притулою – Дніпропетровськ, 6 листопада, 19.00, ПК Шинник. Вартість квитків: 80 – 280 грн.

Придбати квитки можна тут: http://goo.gl/loRUqR

Про шоу:

ВАР’ЯТИ-ШОУ було створено в 2010 році кращими представниками українського гумору. Шоу позбавлене російської мови та нецензурної лексики, практично відсутні жарти «нижче пояса» та на політичну тематику – переважає побутова тема. 

Керівник та ідейний натхненник Вар’ятів – відомий український шоумен, телеведучий, волонтер та селебріті Сергій Притула.

Сьогодні до складу Вар’ятів входять артисти: Сергій Притула, Володимир Жогло, Володимир Ковцун, Віталій Тильний, Сергій Полупан, Валентин Сергійчук.

Сайт шоу: varyatu.com.ua

Сторінка в FB: facebook.com/varyaty

Сторінка ВК: vk.com/varyaty

Сторінка в Youtube: youtube.com/varyaty

Сторінка в Instagram: instagram.com/varyatyshow

 

 
 

Додав ceny bab 29 жовтня 2015

Про автора

Сергій Дмитрович Притула — український телеведучий, актор, автор і співпродюсер Народного скетч-шоу «Файна Юкрайна», екс-ведучий ранкового шоу «Підйом» та талант-шоу «Україна сльозам не вірить» на Новому каналі, резидент української версії Comedy Club UA.

Автори пов'язані с новиною

Мистецька аґенція Арт-Вертеп

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска