Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Товари Статті Інформація

Автори / Ірина Ксікевич / Про козацькі сліди, бойову славу і мальовничі куточки Дніпропетровщини. Інтерв'ю з Іриною Ксікевич

Сьогодні відбулося урочисте відкриття чергової авторської виставки живопису Ірини Ксікевич. Молода дніпропетровська художниця розповідає про свій проект «Живописна Дніпропетровщина» і виставку серії картин «Козацькі місця Дніпропетровщіни».

- Ірино, як виникла ідея проекту? В чому вона полягає?

- У межах Дніпропетровської області вціліли донині сліди давніх потрясінь, пережитих колись цим краєм у безперервній боротьбі за віру та незалежність. Тут у пам`яті народній живе безліч поетичних переказів давнини, що свідчать про доблесні подвиги предків; розмаїття краси природи або особливість місцевих звичаїв, що з давніх-давен перейшли до нащадків, на кожному кроці привертають увагу. Скільки нерозроблених сюжетів становить наша область для художника, як сцен, так і краєвидів. Бажаючи зробити відомішими визначні місця нашої області, багатої на історичне минуле і вражаючій яскравим сучасним народним побутом, я започаткувала серію живописних полотен «Живописна Дніпропетровщина», яку ділю на такі три частини: 1. Краєвиди, примітні красою або історичним минулим. 2. Теперішній народний побут. 3. Історичні події. Проект буде виходити окремими частинами по 30 картин щороку і мати пізнавально-інформативний характер, розкривати красу природи, виявляти історичні пам`ятки Дніпропетровської області, розповідати про народне життя.

- Ваші роботи – це, перш за все, пейзажі. Як вони пов’язані з козаччиною?

- Більшість населених пунктів нашої області засновані як козацькі зимівники. Нині відомо про існування восьми Запорозьких Січей, п’ять з яких, і до того ж головних, стояли на території сучасного Нікопольського району Дніпропетровської області. Доба козацтва – це одна з найбільш яскравих сторінок історії України взагалі і історії нашого краю зокрема. Українські козаки, які боролися з численними ворогами за православну віру, за українську народність, за свободу совісті, за людські права, козаки, які не знали у себе розколу та єресі й відзначалися високою релігійністю і були водночас далекі від крайньої нетерпимості, козаки, які створили безліч високохудожніх дум та високоморальних і правдивих історичних пісень, що складають вкупі з наспівом цілі балади, цілі поеми почуттів, козаки, які створили багату історичну літературу, свято оберігали всі дороги заповіти своїх пращурів, виступали носіями високої громадянськості і вражали сучасників і вражають нащадків своєю дивовижною далекоглядністю, зрештою, козаки, які добре розуміли й цінували красу природи, по справедливості гідні, щоб усі їхні діяння, так само як і найголовніші історичні події, були показані на живописних полотнах.

- Розкажіть детальніше про Вашу виставку, що зараз експонується у Дніпропетровську.

- На виставці живопису, яка зараз проходить в Палаці Студентів ДНУ, представленні мовчазні свідки козацької слави – місця, які пам’ятають запорожців. Їх я особисто відвідала, з метою відчути та передати на полотні подих сторічь. Картини є результатом пленерної праці, тобто написані з натури безпосередньо на місцевості. Ідея серії пейзажів «Козацькі місця» з поясненями до них (на виставці представлені картини – пейзажі, а поруч пояснення – що це за місце, і що там відбувалось) належіть начальнику управління у справах молоді та спорту Кесю Сергію Григоровичу. Мені було цікаво стати виконавцем його задуму. Я вже працювала над проектом «Живописна Дніпропетровщина» і зіткнулась з тим, що наймальовничі куточки нашої області нерозривно пов’язані з козацтвом. Козаки постійно співіснували поряд зі смертю і тому надзвичайно гостро відчували красу та для своїх поселень обирали напрочуд гарні місця. Одже, з радістю взялась за втілення цієї ідеї в життя. Щиро вдячна управлінню у справах молоді та спорту за підтримку і забезпечення фарбами та полотном. Реалізація цього проекту була б не можлива без допомоги Кітайгородської археологічної експедиції Дніпропетровського історичного музею ім. Д. І. Яворницького. В археологічних експедиціях працювала над цим проектом.

Мета цієї виставки познайомити якомога більше людей з місцями козацької слави, спонукати до вивчення історії рідного краю, обережного ставлення до тих небагатьох пам’яток, які ще збереглись. Своїм проектом сподіваюсь зробити шляхетним наше серце, плекати любов до усього рідного, а головне, привернути увагу молоді до духовних багатств, накопичених поколіннями, та зацікавити вивчати духовні витоки свого народу, що збагачують нас життєвим досвідом, дають уроки майбутнього і роблять нас справжніми патріотами.

Оріяна Свобода, спеціально для «Арт-Вертепу»

 
 

Додав Art-Vertep 19 листопада 2007

Про автора

Освіта Дитяча художня школа — диплом с відзнакою Дніпропетровський державний театрально-художній коледж Дніпропетровський державний інститут фізичної культури та спорту Творча діяльність Червень

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска