Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

ДахаБраха ДахаБраха Baby 2010 6,74 Mb
ДахаБраха Вальс (2009 р.) 14,09 Mb
ДахаБраха Тарілка (2007 р.) 3,19 Mb
ДахаБраха Конопля 3.26 Mb
ДахаБраха За дуби 5.09 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / ДахаБраха / Любити етніку і хаос «ДахаБраха» вчила вінничан за допомогою веснянок

Якийсь такий особливий трепет є, бо я ж «мєсний», - поділився за кілька годин до концерту головний співочий чоловік «ДахаБраха» Марко Галаневич. – Зараз-то я живу й творю в Києві, а взагалі-то родом із дуже гарного, мальовничого краю, який дуже люблю, - із села Крушинівка Бершадського району. Відповідальність перед земляками відчуваю.

Хвилювалася «ДахаБраха» марно, адже вже з першої хвилини заполонила всі думки й почуття залу. Обраний девіз «Давати і брати» (розшифровка назви гурту зі староукраїнської) виправдав себе - концерт, який пройшов 26 січня в театрі ім. Садовського, відзначився не просто аншлагом, а суцільною ейфорією, в якій глядачі перебували ще довго після закінчення концерту.

- Буквально з перших звуків, коли заграли барабани і дівчата почали співати, по тілу пробігли мурашки. І так вони бігали увесь концерт. А якщо серйозно, то відчуття було таке, що тебе пронизує струмом, - каже вінничанка Ганна. - Таких потужних емоцій у мене не викликав ще жоден концерт. Я чула поклик моїх предків, наче знаходилася поза часом і простором. Я відчувала себе українкою, розуміла, що ця музика - моє і про мене, і те, що в цьому моя сила.

Цього року етно-хаос-бенд святкуватиме п'ятиріччя. Як зізнаються музиканти, найкращим подарунком для них стане випуск нового альбому. Матеріал уже готовий, залишилося його записати, за що «дахабрахівці» візьмуться у лютому.

- Для кожного музиканта це такий трудоємний і кропіткий процес. А враховуючи нашу специфіку, взагалі досить довго все виходить. Одну композицію ми по кілька днів записуємо, - каже Марко Галаневич. - Ми не відходимо від концертного запису: аби не втратити тієї живинки, пробуємо записати всі інструменти разом, а не окремо.

Жіноча половина гурту вже чимало років захоплюється фольклором. Дівчата їздять у різноманітні експедиції, збирають матеріал по всій Україні, починаючи з Луганщини і закінчуючи Карпатами. У репертуарі гурту є й кілька подільських пісень - тих, котрі Маркові мама й бабуся співали.

- Пісні ми не просто відтворюємо точно, як співають бабусі, а вносимо певні зміни, прислуховуємося до різних етнічних традицій і культур: починають звучати якісь арабські, японські ритми, - ділиться Марко Галаневич.

Невпинно поповнюється і колекція чудернацьких інструментів «ДахаБрахи», кожен із яких має свій звук і місію. До австралійського рогу, дитячих гармошок, віолончелі, перкусій, усіляких видів барабанів, російських тріскачок і решти з понад 20 інструментів, нещодавно приєдналися баян і акордеон. Ближче до літа після реставрації зазвучить і справжній козобас.

- У серпні маємо їхати в Шотландію, - продовжує Марко Галаневич. - Торік нас після польського фестивалю запросили з шекспірівськими виставами в Лондон у центр сучасного мистецтва «Барбікан центр». Це була одна з найяскравіших життєвих подій. Ми облазили всі музеї та галереї - справді отримали культурний шок! Порівнювати сучасне мистецтво України та Європи дуже важко. Ми на багато років відстаємо в розвитку ідей і креативу. І взагалі там люди інакше на тебе дивляться. Після таких поїздок не виникає запитання, куди далі рухатися нашій країні, - однозначно туди. Хоча, звичайно, і там є мільйони проблем, але цивілізована Європа - це аксіома.

Яскраві спогади залишив по собі й минулорічний «Джаз-Коктебель». Хоч «ДахаБраха» для такого фестивалю неформатний гурт, але Олексій Коган запросив музикантів, і вони органічно вписались поміж інших учасників.

Нещодавно гурт також виступав на фестивалі вертепів у Івано-Франківську, після якого грав у арт-клубі «Химера».

- Клуб був забитий повністю. Люди геть із вулиці заглядали, а потім у вікно просунули таку величезну штуку - трембіту - і підтрембітували нам. Класно було! - згадує Марко.

Окрім музики, у кожного з учасників гурту є свої захоплення. Головний науковець у групі - Олена Цибульська, яка працює в університеті ім. Шевченка на кафедрі фольклористики. Ніна Горенецька більше музикою займається, а Ірина Коваленко отримала роль у спектаклі театру «Дах».

- Дівчата люблять вітрильний спорт. Мені ж пощастило, що займаюся музикою, як актор граю в театрі - робота дає таке велике задоволення, що від неї й відпочивати не хочеться. Коли виникає перерва, приїжджаю до батьків на Вінниччину, багато фільмів дивлюсь і музики слухаю, - поділився Марко.

Зараз у театрі «Дах» він грає в «Українському Декамероні» - харизматичному музиканту дісталася комічна роль - попа, який дуже любить гарних дівчат.

- У житті я теж влюблива людина: як закохався у свою дружину, то й усе, - зізнається Марко Галаневич. - Вона теж актриса - Наталка Біда, грає у нас у театрі. Звичайно, дружина задоволена моєю музичною творчістю, але в той же час дуже багато моментів коригує. Як сильний критик, вона завжди зауваження щодо музики й акторської гри дуже точні дає - я їх дуже ціную.

Валентина Кирильчук, 20 хвилин

 
 

Додав Art-Vertep 01 лютого 2008

Про автора

ДахаБраха – етно-хаос гурт Автор проекту – Владислав Троїцький  Світ виникає з Хаосу. Музика постає з душі етносу.

Автори пов'язані с новиною

Фестиваль Джаз Коктебель

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска