Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Фестиваль День Незалежності з Махном / Фестивалили. Фестивалимо. Будемо фестивалити

Ми були-були на…

Посадовці святкують День незалежності у столиці, з краватками та офіціозом. А від душі зустрічати найважливіше свято країни можна лише у Гуляйполі, переконані організатори фестивалю – мистецьке об'єднання «Остання барикада». Третій рік поспіль чимало охочих їдуть сюди аби вшанувати цей день у дусі анархії.

На цей раз організатори вирішили дещо трансформувати порядок проведення фестивалю. І тут про анархію уже не йшлося. Перші зміни очікували уже на вході. Прохід на стадіон – платний, причому для усіх без винятку. Організатори своє рішення пояснили просто: це – один із способів відсіяти випадкових людей. До того ж, любов нашого народу до дармових відвідин добре відома, а якісні розваги мають оплачуватися.

Чи це й була основна причина, але відвідувачів фесту цьогоріч явно поменшало. Утім даремно, бо і на цей раз було що послухати/ побачити.

Ми приїхали за пару годин до відкриття і тож маючи в запасі час вирушили … Тут хотіла сказати по ленінських місцях, але доречніше, мабуть, по місцях бойової слави!

За офіційною довідкою, Гуляйполе – центр однойменного району, що розташований у північно-східній частині Запорізької області. Засноване 1785 року. Територія міста посувається на майже 2,5 тисячі га.

«Тепле спокійне містечко з сонними вулицями, ось вона столиця анархо-кумунізму, територія унікальних соціально-політичних експериментів». Так описав Гуляйполе Сергій Жадан у своїй «Анархії». «Що може бути Гуляйполі? Очевидно, що там немає жодних атракціонів, жодних американських гірок і ніагарських водоспадів…», - у такому відчутті він вирушав до міста. І виявився правим. Проте одна оригінальна штука таки є. Нехай і неанархічна, але вона дивує. Це, здавалося б, непримітний магазин, де поруч із кухонним крамом і дитячими товарами заховався… секс-шоп. Повідомлення про це наклеєно унизу на дверях золотими літерами (торік, пам’ятаю, був ще й стенд). Продавець запевняв: дітей туди не пускають, тож сусідство нікого не турбує.

Добре відома меморіальна дошка – поки що єдине нагадування про перебування Махна у місті. Організатори фестивалю планують відкрити тут же пам’ятник. Зараз на сайті «Останньої барикади» (www.ostbar.com.ua) проводиться голосування. Поки що перемагає п’ятий варіант: жодна із запропонованих скульптур.

СВЯТО

Місцевий стадіон «Сільмаш» на два дні перетворився на оазу суч.укр., тобто сучасної української культури. Без помпи і квітів, натомість із тачанками та пострілами. До речі, цього року техніки відчутно поменшало. Раніше тачанки орендували у кіностудії, але цьогоріч вони виявилися задіяними на зйомках. Утім, зважаючи на перший за останні сім років військовий парад у столиці, можна б було і це віднести на бажання відрізнитися.

Є на фестивалі і незмінні атрибути. Української химерної казки майстер і відроджувач Олександр Власюк, більше відомий як Лірник Сашко заслуговує на особливу увагу. Двері його хати відчинялись першими, а людей збиралось щоразу більше. Заявлені цього разу заборонені казки, за задумом Лірника, мали б привабити більше народу.

17 років, попри усі освітянські реформи, вік, коли більшість жителів нашої країни обирало своє майбутнє. Куди піти і ким бути 17-річній Україні розпитували й учасників фесту. Найчастіше ті згадували про НАТО, а ще – необхідність визначитися із сусідами.

Причина згадати про школу і початок дорослого життя постала і тому, що літературну складову фестивалю забезпечувало переважно молоде покоління сучукрліту.

Чого не скажеш про музику: «Дримба Да Дзиґа», «Мертвий півень», «Бумбокс», «Крихітка Цахес» і «Zdob si Zdub» - і то не повний перелік, тож і недивно, що надвечір людей на «Сільмаші» ставало більше.

Замість висновків

Поет, як відомо, більше ніж поет. Та й фестиваль – це не лише веселощі й розваги. Це добре усвідомлюють організатори. Ще при зустрічі на фестивалі Шешори місяць тому Олесь Доній розповів про ідею утворити асоціацію фестивалів. Тепер, каже він, ініціатори уже 20-ти таких заходів її підтримали. Фестиваль – це добра нагода привернути увагу до свого регіону – і заробити на цьому. Про це казав на тому ж фестивалі і губернатор Вінничини Олександр Домбровський. «День незалежності з Махном» залишається єдиним у Запорізькій області. Аби визначитися, чи потрібен він і яким він буде, у нас є рік. До наступного дня народження країни.

Надія Колесникова спеціально для Арт-Вертепу
Фотозвіт від Вадима Жука


 
 

Додав Art-Vertep 29 серпня 2008

Про автора

Фестиваль практичного анархізму! Щороку, 24-26 серпня, м.Гуляйполе, Запорізька обл. Місто Гуляйполе (Gulaypole, GULYaYPOLE. Широта: 47° 39\' Долгота: 36° 16\' Высота над уровнем моря: 117 м, телефонный код +380 6145) - районний центр Запорізької

Автори пов'язані с новиною

Сергій Жадан , Лірник Сашко (Олександр Власюк) , ДримбаДаДзига , Мертвий півень , Бумбокс , Крихітка

 

Коментарi

Apassionata
29 серпня 2008

Після прочитання статті склалося враження, що автор приїхала на Махнофест щоб сходити в сексшоп, погуляти по містечку та заплатити грошей за вхід. А якже купа літературних слемів та презентацій? А як же поетичний боді-арт, тачанки, томатний лідер нації, фестивальні люди, сама атмосфера, враження про організацію взагалі (окрім платного входу). А якже кіно? А якже спілкування з режисером фільму про Бандеру?! Де фестиваль?!??
Мені взагалі було в лом писати матеріал, але здається краще нічого не писати, аніж просто так абияк "відписатися". :(
Прошу вибачення в автора, якщо образила.

Art-Vertep
29 серпня 2008

2Apassionata
Чекаємо на враження :)

Apassionata
29 серпня 2008

будуть =)

29 серпня 2008

афтар апстєнку, ти шо вєсь фест в носу колупалась? а про сєксшоп в магазінє в Гуляйполє - бооооойййййааааааннннннн!

Art-Vertep
29 серпня 2008

Василю, ну не будьте так категоричні :)

29 серпня 2008

2 Bybkin:
з Дніпра буде суприз :)

об"яснітє ідіоту шо за сурприз. бо треба про щось писати.

29 серпня 2008

ВЕЛИЧЕЗНИЙ РЕСПЕКТ "ДРЕГОВИЧАМ"!!!! я тупо вшокє.

Art-Vertep
30 серпня 2008

супризом з Дніпра була наша Квітка - її важко було не помітити :)

30 серпня 2008

уууууууууу, а як вона виглядала і шо вона робила? она десь учавствовала? жаль, прапустіл

30 серпня 2008

Сидіти і колупатися (брр) робота не дозволяла. А «Де фестиваль?», - питання, яким не тільки я задаюсь уже два роки в дні Незалежності у Гуляйполі. Ну, був слем і читання, але чиї? Фільми – так їх і на першому фесті показували, після чого з режисером спілкувалися усі бажаючі. Додався кінний театр, але про нього теж бабця надвоє казала… А чому ніхто з вас не згадає, що цього року не було жодного видавця із книжками? (пам’ятаю, Ірен Роздобудько розповідала, як дорогою з Києва вони складали чотиривірші, якими автівку «Нори-друк» і прикрашали) Концерт – це те, що коштувало оплати, та й людей, якщо згадаєте, саме на концерті і більшало, та музичних фестивалів в Україні – купа, а от з літературними чи літературно-музичними явно не складається.
А про магазин згадала невипадково: він за три роки змінився на краще, асортимент збільшився)), на відміну від фестивалю. 2006-го на фестиваль приїхали Подерв’янський, Покальчук, Жадан, Ульяненко, Поваляєва, Слива, Роздобудько, Денисенко (когось забула, здається); 2007-го – Поваляєва, Ульяненко, Кокотюха, Дністровий, Іздрик (поїхав, правда, за годину після прибуття), Вольвач; 2008 – Жадан. Я навмисно не згадую молодше покоління, яке їхало з абсолютно різних причин: «мріяли, чекали, ура! приїхали» від Західного фронту чи «Гуляйполе – рідний край, де мене вважали дурочкою полоумною, а тепер з неї щось виросло» - це уже одкровення з Літклубу 99. Декого справді було цікаво слухати, але це все одно – мєждусобойчик, конкурс «Альо, шукаємо талантів», але не фестиваль.
Перший Махнофест – єдиний, за який низький уклін. Дехто із літераторів тоді вперше приїхав якщо не на Східну Україну, то на Запорожжя точно. І саме завдяки тому ж фестивалю і знайомствам згодом вони приїхали і до мого міста, наприклад, на книжковий ярмарок. І це – одне із завдань фестивалю.
Повторюся, фестиваль – не лише атмосфера і веселощі. Поза сумнівом, приємно згадати/ зустріти давніх і не дуже знайомих, що, як і ти, приїжджають і, певна, приїдуть наступного року, причому, не лише на Махновський фест. Але не лише заради цього все це має влаштовуватися.

30 серпня 2008

Та ладна, атмєний повод пабухать с друзямі, а митці - так, сєльодочка к водочкє

30 серпня 2008

2Bybkin:
виглядала плоха, бо жила в наметі й пила багато пива :) ніде не вчаствувала, проте ходила на цвинтар до могил родичів Махна. власне, одне з небагатьох яскравих вражень.

30 серпня 2008

2НК:
що да то да, з літчастини цього року помітила тільки Жадана (і то з "Собаками", тому він радше музчастина), Полежаку (бо ведучий) і білорусів. а! Коробчук іще був, да.

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска